Evliya Çelebi’nin Nil haritası Vatikan’da

Güncelleme Tarihi:

Evliya Çelebi’nin Nil haritası Vatikan’da
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2011 00:00

VATİKAN Kütüphanesi arşivinde saklanan, 17’nci yüzyıl gezginlerinden Evliya Çelebi’nin seyahat notlarına dayanan ve yine onun gözetiminde yapıldığı tarihi belgelerle kesinlik kazanan Nil Haritası, ilk kez Türk gazetecilerin görüntü alması için açıldı.

Haberin Devamı

10 yıldır Vatikan arşivlerinde araştırmalar yapan Türkiye Piskoposlar Konferansı Sözcüsü, araştırmacı-yazar Rinaldo Marmara’nın organizasyonuyla Türk gazeteciler Vatikan Kütüphanesi (Biblioteca Apostolica) arşivine girdi. Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Kenan Gürsoy ve Tevere Enstitüsü Başkanı Mustafa Cenap Aydın’ın da katıldığı gezi, Doğu Eserleri Uzmanı Delio Proverbio’nun eşliğinde gerçekleşti. Proverbio, 6 metre uzunluğundaki haritanın zarar görmemesi için sadece 1.5 metrelik kısmını açtı. Seyahatname’den sonra en önemli belge olarak kabul edilen haritanın Vatikan arşivlerine nasıl girdiği bilinmiyor.
18. yüzyılda gitti
Evliya Çelebi’nin 1672-73’te gerçekleştirdiği Nil yolculuğu sonrası hazırlanan haritanın, 18’inci Yüzyıl’da Seyahatname’nin İstanbul’a gönderildiği yıllarda Kahire’den Vatikan’a geldiği biliniyor. Kaba bez üzerine çizilmiş olan haritanın uzunluğu 6 metre, eni ise yukarıda 88, aşağıda 45 cm.

Haberin Devamı

Başbakan’dan Hollywood talimatı
Umut ERDEM / ANKARA

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen 2012 bütçesiyle Hollywood ve Bollywood sinema yapımcılarının Türkiye’de film çekmesi için önemli bir adım attı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Bakanlığın 2012 bütçesine yabancı film yapımcıları için ilk kez teşvik kalemi konuldu. 3 milyon lira ayrılan bu uygulamayla Türkiye’nin tanıtımına katkı sağlanması ve film sektörünün geliştirilmesi amaçlanıyor. 2012 yılında uygulamaya geçecek olan teşvikle birlikte ABD ve Hindistan’dan birçok ünlü yapım şirketinin Türkiye’de film çekmek için talepte bulunması bekleniyor.
Yapımcılara teşvik tanıtılacak
Avrupa’da İtalya, Almanya ve Fransa tarafından yıllardır uygulanan sistemde yabancı film yapımcılarına yüzde 20-45’lere varan teşvik veriliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da başlarda yüzde 20 olarak belirleyeceği teşvik uygulamasını zamana yayarak genişleteceği belirtildi. Bakanlık, ilk olarak yurtdışında Hollywood ve Bollywood sektöründeki film yapım şirketlerine Türkiye’de uygulamaya konulacak teşvik sistemine ilişkin tanıtım yapacak.

Haberin Devamı

Jimi Hendrix tüm zamanların en iyi gitaristi
A.A
   
DÜNYACA ünlü müzik dergisi Rolling Stone, efsanevi müzisyen Jimi Hendrix’i tüm zamanların en iyi gitaristi seçti.
Dergi, Hendrix’in, “rock müzik konusundaki algıları yıkan, gitarına, stüdyoya ve sahneye yön veren” bir müzisyen olduğunu yazdı. Rolling Stone’un dünyanın önde gelen müzik uzmanları ve gitaristler tarafından hazırlanan listesinde Hendrix’i ünlü İngiliz gitarist, şarkıcı ve besteci Eric Clapton ile İngiliz rock grubu Led Zeppelin’in kurucularından Jimmy Page izledi.


Derginin listesinde ilk 10 sırayı paylaşan gitaristler şöyle

1. Jimi Hendrix
2. Eric Clapton
3. Jimmy Page
4. Keith Richards
5. Jeff Beck
6. B.B. King
7. Chuck Berry
8. Eddie Van Halen
9. Duane Allman
10. Pete Townshend

Ayvalık’tan doğa manzaraları

Haberin Devamı

GAZETECİ Orhan Doruk’un üçüncü fotoğraf sergisi Balıkesir Ulusal Fotoğraf Müzesi Çağdaş Sergi salonunda açıldı. Sergide 57 fotoğrafını izleyiciye sunan Orhan Doruk, daha çok doğa konusunu işliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!