Evine güvenmeyenler 10 gün girmesin

Güncelleme Tarihi:

Evine güvenmeyenler 10 gün girmesin
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2009 00:00

Kütahya’nın Simav ilçesinde meydana gelen 5 büyüklüğündeki deprem, ilçede ve bölgede korkulu anlar yaşanmasına sebep oldu. Prof. Ahmet Ercan, bunun beklenen bir deprem olduğunu belirterek, büyük depremlere hazırlıklı olmak gerektiğini söyledi.

TÜRKİYE Jeofizik Kurumu Onursal Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, Kütahya Simav’da yaşanan 5 büyüklüğündeki deprem sonrasında, binalarının gücüne güvenmeyenlerin 10 gün evlerine girmemelerini istedi. Prof. Dr. Ercan, dört-dört buçuk aydır Batı Anadolu’da depremciklerin çoğaldığını belirterek, "Beklenen bir olaydı, Simav’da patladı. Deprem, oldukça yeni bir kırık üzerinde oluştu. Üzerindeki kaplıcalar, kırığın yeni, diri ve üretken olduğunu gösteriyor. Bu kırığın üreteceği deprem 7.3’e kadar çıkabilir." dedi.

Bölgede depremlerin 6 büyüklüğü ve üzerinde yıkıcı olduğunu belirten Prof. Dr. Ercan, bunun 25-50 yılda bir görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Ercan, 1970’den beri bölgede büyük, yıkıcı bir deprem olmadığını belirterek, "Bence evinin sağlamlığına güvenmeyenler, 10 gün evlerine girmesinler" diye konuştu.

İTÜ Yer Fiziği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan ise depremin büyük depremler yaratan bir bölgede meydana geldiğine dikkat çekerek, şunları söyledi: "Aktif faylarla donanmış, bölge içinde normal karşılanabilecek depremlerden. Ege bölgesinde her yıl büyüklüğü 4’den küçük 1000’e yakın deprem oluyor. Deprem, bölgenin genel fay karakterine uygun. Ancak ’Ardından büyük depremler gelir’ gibi spekülasyonlara karşıyım" dedi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathane ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülay Altay, dün saat 07.28’de, merkez üssü Kütahya’nın Simav ilçesi olan, 6.5 kilometre derinde, 5 büyüklüğündeki depremle ilgili "Bölge, birinci derecede deprem bölgesi. Bu büyüklükte depremler beklenebilir" dedi. Prof. Dr. Altay, "Daha büyük bir deprem bekleniyor mu?" sorusuna, "Biliyorsunuz bu konularda kesin yargılara varmak mümkün değil" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!