‘Evet’e açık mektup

Güncelleme Tarihi:

‘Evet’e açık mektup
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2004 01:43

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Walter Schwimmer, Kıbrıs’ta Annan Planı’na ‘evet’ denilmesini açık mektupla istedi. Schwimmer, planın reddedilmesinin iki toplum arasındaki bölünmeyi derinleştireceğini belirtirken, Rumlara yönelik olarak, ‘Kimseyi hoşnut etmeyen halihazırdaki durum sürecek, Avrupa Birliği üyeliği de bir telafi sağlamayacaktır’ dedi.

Schwimmer mektubunda, 24 Nisan’daki bu eşsiz fırsatın kaçırılmasının, beraberinde neredeyse otomatik olarak bazı ciddi sonuçlar getireceğini belirtti şöyle dedi:

BM Genel Sekreteri tarafından sunulan planın reddedilmesi iki toplum arasındaki bölünmeyi daha da derinleştirecektir. Bunun ötesinde, Avrupa ve genel olarak uluslararası kamuoyu böyle bir gelişmeyi anlamayacak, bir çözüm bulunması yolunda verdikleri iyiniyetli destek uzun yıllar için kaybolabilecektir.

Çözümlenmemiş Kıbrıs sorunu, Kıbrıs Cumhuriyeti için AB ve Avrupa Konseyi bünyesindeki diğer ülkelerle, ayrıca bölgedeki komşularıyla ilişkilerinde, bir ayakbağı olmaya devam edecektir.

Yüce Divan’da sorarız

CHP, Kıbrıs’ta referandum günü yaklaşırken Annan Planı konusunda hükümete yönelik eleştirilerinin dozunu en yüksek düzeye çıkardı. CHP, Başbakan Tayyip Erdoğan’dan Yüce Divan’da hesap sorulacağını açıkladı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, içinde vatanseverlik duygusu olan kimsenin bu anlaşmayı onaylamayacağını savunarak Annan Planı’nı, 1. Dünya Savaşı sonunda Osmanlı İmparatorluğu’na kabul ettirilen Sevr Antlaşması’na benzetti. Bu Planı kabul etmenin vebalinin çok ağır olacağını belirten Öymen, ‘Bunun hesabı sorulacaktır. Bu hesabın sorulacağı yer de Yüce Divan’dır. Bu kadar önemli bir milli meselede laf kalabalığı yapmasınlar’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!