Everest’in çarpıcı sırları D-Smart ekranına geliyor

Güncelleme Tarihi:

Everest’in çarpıcı sırları D-Smart ekranına geliyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2007 00:00

Türkİye’de D-SMART bünyesinde yayınlanan Discovery Channel, 7 Nisan’dan itibaren, 55 kişiyle çekilmiş en detaylı Everest Belgeseli’ni her Cumartesi 22.00’de ekrana taşıyacak.

Belgeselle ilgili Parkorman’da yapılan tanıtıma, dünyanın çatısı denilen Everest’e çıkan ilk Türk olan Nasuh Mahruki ile geçen yıl tırmanan 10 kişilik ekipten, Serhan Poçan, Suna Yılmaz, Mustafa Cihan, Eylem Elif Maviş ile Haldun Ülkenli katıldı. Toplantı alanı dağcılığa uygun olarak çadırlar ve yer minderleriyle dekore edildi.

Discovery Networks Europer Halkla İlişkiler Sorumlusu Alla Kocherezkine, belgesele katılan kişiler hakkında bilgi verdi. Everest’e çıkan en ilginç gruplardan olan ekibe Yeni Zelanda’daki Cook Dağı’nda donan iki bacağını dizlerinin altından kaybeden Mark İnglis, astım hastası Mogens Jensen, ABD’li itfaiyeci Brett Merrel ve ölümcül bir motosiklet kazasında omurgasına, ayak bileğine ve kafatasının bir bölümüne metal plakalar takılan Tim Medvetz katıldı. Ekibin liderliğini ise 137 kişiyi hiç yara almadan zirveye çıkartıp indiren efsane dağcılardan Russel Brice yaptı.

Türk Nasuh Mahruki ise 1995’te yaptığı tırmanış sırasında yaşadıklarını anlattı. Everest ile ilgili kitabının başındaki "Herkes bilmek ister ama çok az kişi bu bedeli ödemeye hazırdır" sözünü hatırlatan Nasuh Mahruki, "Gelişen teknolojiyle Everest en zordan zor denilecek seviyeye indi. Bu belgesel görüntü ve sesleriyle Everest’e çıkışın nelere mal olduğunu anlatıyor. Everest’e 3000’inin üzerinde insan tırmandı 200’e yakını öldü."dedi. Konuşmalarında küresel ısınmaya da değinen Nasuh Mahruki şunları söyledi: "Küresel ısınmanın ne gibi şartlar yaratacağını kimse bilemez. Bu denenerek öğrenilecek ve bu süreçte muhtemelen ölen insanlar olacak."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!