Evden uzakta bir hafta

Güncelleme Tarihi:

Evden uzakta bir hafta
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sadece adının güzelliğiyle bile insanı cezbeden ‘‘Ayışığı Kutusu/Box of Moonlight’’ haftanın heyecan verici filmlerinden biri. Amerikan bağımsız sinemasının yükselen yıldızlarından Tom DiCillo'nun yazıp yönettiği dördüncü film olan ‘‘Ayışığı Kutusu’’ 1996 yapımı. Filmin görüntü yönetmenliğini Paul Ryan üstlenmiş, müziklerini de Jim Farmer yapmış. Başrolleriniyse John Turturro, Sam Rockwell ve Catherine Keener paylaşıyor.

Bağımsız yapımlardan hoşlanan Türkiyeli sinemaseverler Tom DiCillo'nun diğer üç filminden ‘‘Manik Depresif/ Living in Oblivion’’(1995) ve ‘‘Gerçek Sarışın/Real Blonde’’ı (1997) sinemalarda izleme şansına sahip oldu. Yönetmen, izleyicileri şaşırtan ve eğlendiren ‘‘Manik Depresif’’ ile Sundance ve Locarno Film Festivalleri'nde ödül de kazandı.

Jim Jarmush'un ‘‘Stranger Than Paradise’’ filminde çalışarak sinemaya başlayan ve sayısız kısa filme imza atan Tom DiCillo daha ilk filmi ‘‘Johnny Suede’’ (1991) ile eleştirmenlerin dikkatini çekmeyi başardı. Üstelik ‘‘Ayışığı Kutusu’’ filmini de ‘‘Johnny Suede’’e borçluyuz, çünkü Tom DiCillo ilk filminin çalışmaları sırasında ‘‘Moonlight Serenade’’ adı altında topladığı bir dizi müzik yapmış. Bu müzikler ve isim sonradan ‘‘Ayışığı Kutusu’’ filminin esin perisi olmuş.

Orta yaş bunalımının eşiğindeki Al Fountain'in (eşsiz John Turturro) hayatından kesitlere yer veren ‘‘Ayışığı Kutusu’’, aynı zamanda bir yol filminin tüm unsurlarını taşıyor. Al'ın kendisine tamamen zıt bir karakter olan gamsız Kid (Sam Rockwell) ile tanışıp onunla bir hafta geçirmesi, özgürlüğünü yeniden keşfetmesine neden oluyor.

Al, ailesi ve arkadaşları tarafından pek sevilmeyen bir mühendis. Disiplinli ve sorumluluk sahibi olmasının pek hayrını görmeyen Al, çalıştığı projenin tatil edilmesi yüzünden bir hafta boş kalır. İlk kez plan yapmadan kendine ait bir hafta geçirmek ister ama belirsizliklerle dolu bu sürede her şey değişir...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!