Evden çıkınca para kazandılar

Güncelleme Tarihi:

Evden çıkınca para kazandılar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2013 00:00

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Vodafone Türkiye işbirliğiyle “81 İl Kadın El Emeği Sergisi”, Ankara’da açıldı. Halk Eğitim kurslarına katılan kadınlar, ilk kez para kazanıyorlar.

Haberin Devamı

ANKARA Conresium ATO Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda, 81 ilden gelen ve çoğu Halk Eğitim merkezlerindeki kurslarda beceri kazanan kadınlar, yörelerine özgü el emeklerini sergiliyor. 11 Mayıs’ta sona erecek olan bu sergiyle ürünlerini yurt içi ve dışında pazarlamanın yollarını arıyorlar. Pek çoğu için kursa gitmek, evden çıkmak büyük sorun olmuş. Ama bugün yine pek çoğu, ekonomik bağımsızlığına kavuşmuş, “usta öğretici” olmuş.

Erkek mahkûmlara öğretti

İki çocuk annesi Ayşe Bilensoy’u babası, ilkokuldan sonra okula göndermedi. “Kız kısmı okumaz, çalışmaz” dedi. Sokağa çıkmasına dahi izin vermedi. Annesinin yardımıyla Halk Eğitim Merkezi’ndeki mozaik kurslarına gitti. Elinde çekiç ve kerpetenle rengârenk mermerleri bir araya getirerek resimler yaptı. Bilensoy, “Babam şimdi benimle gurur duyuyor. Çünkü bir zamanlar babamdan gizlice gittiğim Halk Eğitim’de usta öğreticiyim. 40 kadın öğrencim var. Afyon Açık Cezaevi’ndeki mahkûmlara da mozaik kursu verdim. Üstelik ortaokul ve liseyi dışarıdan bitirdim. Şimdi Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı öğrencisiyim” diyor.

/images/100/0x0/55eb3d9cf018fbb8f8b46313

Haberin Devamı

Kelkit’in zilli kilimi

Türk Kadınlar Birliği Gümüşhane Şubesi Başkanı Aynur Çubukçu, “Kelkit’in özel zilli kilimi, el işi iğne oyaları, gümüş takılar, köme (cevizli pestil sucuğu), organik yiyecek ve oyuncaklar üretiyoruz” diyor. Halk Eğitim Merkezi’ndeki kursiyer kadınların hem para kazandığını hem de Gümüşhane’yi tanıttıklarını söylüyor.

En genç bastoncu

Devrek bastonu yapmayı öğrenmek için beş yıl önce bir ustanın yanına gitti. Şimdi baston fabrikasında çalışan Zonguldak’ın en genç baston ustası. Bodur, “Bizim memlekette kızılcık ağacı çok. Devrek bastonu da kızılcıktan yapılır. Baston bana sabrı ve kazanmayı öğretti. Uluslararası fuarlara bile katılıyorum. Modern tasarımlar üzerine çalışıyorum. Çünkü baston, aksesuar olarak da kullanılıyor” diyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!