Evde gelenekçi işte ise moderniz

Güncelleme Tarihi:

Evde gelenekçi işte ise moderniz
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2004 01:33

Kayserili siyasetten önce ticareti ve para kazanmayı öğrendi. Geleneğini evinde, özel yaşamında korudu ama iş yaşamında inadına moderndi. Muhafazakar seçmeni her zaman siyasi istikrara oy attı.

İşadamı Türkiye’nin en büyük şirket listesine Kayseri'den 28 firma soktu. Kenti sanki anonim şirket gibi yöneten belediye başkanından işadamına kadar geniş yelpazedeki kanaat önderlerinden ‘‘Konuşan Kayseri’’yi dinledik.

Cuma günü Necmettin Erbakan, cumartesi Abdullah Gül, pazar da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Kayseri'de oy istedi. Milli Görüş'ün geçmişi ve geleceği Kayseri'deydi. Yerel seçimde yüzde 50'nin üstünde oy toplaması beklenen AKP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ile bu üç isimle olan yol arkadaşlığını konuştuk.

İlk başkanlığınızda Refah üyesiydiniz...

Evet ama Refahlı olamadım, daha ilk günden tek adamlığa karşı çıktım.

Necmettin Erbakan'a mı muhalefet ettiniz?

Evet, çünkü Hoca gerçekten doğruyu bulduğuna inanıyor ve herkesi samimiyetle o çizgiye çekmeye uğraşıyor.

Muhalefet adına ne yaptınız, ne dediniz?

(Gülerek) O tarihte parti içinde yönelttiğimiz eleştiriler o kadar ağırdı ki inanın bugün açıktan söyleyemem, başka partideyiz ayıp olur.

Sonra Refah kapatıldı, Fazilet'te Kayseri ekibi başkaldırdı.

Evet kongreden altı ay kadar önce Halk Ekmek'in bahçesinde toplandık.

KONYALI'DAN ÇOK FARKLIYIZ

Kimler vardı?

Tabii ki Abdullah Bey (Gül), Osman Pepe (Orman Bakanı), Tevhid Karakaya (Erzincan Milletvekili), Salih Kapusuz (AKP Grup Başkanvekili), İrfan Gündüz (İstanbul Milletvekili) ve diğerleri.

Sonra...

Sonrası Abdullah Bey çıktı aday oldu, bugünlere gelindi.

Saadet Partisi muhafazakár seçmenin aklını çelmez mi?

Kayseri'nin muhafazakárı Konya'dan farklıdır. Konya'da işler cemaat temelinde yürür, örgütlenir.

Ya Kayseri'de?

Bu topraklarda Asurlar'dan bu yana 6 bin yıldır ticaret yapılıyor. Ticaret insanı uyanık yapar, dünyayı izlemek zorunda bırakır.

Yani gelenekler ticaret uğruna terk mi edilir?

Yok ama evinde geleneklerine bağlı Kayserili işinde inadına moderndir. İlla ki bir model, benzetme aranacaksa belki de bize en uygun düşeni rahmetli Özal'dır.

‘Ev yapımı’ uçağıyla Samsun’a uçtu

Kayseri'deki ilk kamu yatırımı, Tayyare Fabrikası (1926). Fabrika gemiyle Mersin'e getiriliyor. Karayolu ancak Niğde Ulukışla'ya kadar ulaştığı için makine ve tezgáhlar Kayseri'ye kağnılarla taşınıyor. Belki de o yüzden her Kayserili biraz da olsa uçaktan anlıyor, daha geçen hafta Konya'daki kazada şehit düşen pilot yüzbaşı hemşerisinin yasını tutuyor. Ege'deki it dalaşında çakılan uçağı AİHM'de dava konu olan şehit Yüzbaşı Nail Erdoğan'ı unutmuyor. Ama bir Kayserili var ki, sadece uçuş tutkunu değil. Kendi uçağını da üretiyor. Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Çapar geçenlerde iki kişilik uçağıyla (Amatör el yapımı experimental kategorideki Cosy Classic modeli uçak) Samsun'un 19 Mayıs (Engiz) İlçesi'ndeki havacılık panayırına katıldı. Ama uçağın kanadı küçük pistteki ağaca takılınca hafif hasar aldı, şimdi tamirde. Çapar Başkan Kayseri'de tesisi bulunan 700 sanayiciyi temsil ediyor. Kayseri Türkiye'nin en büyük 500 şirketi listesinde İstanbul, İzmir, Ankara ve Bursa'dan sonra 17 firmayla beşinci: ‘‘Merkez Çelik (72), Şeker Fabrikası (110), Orta Anadolu (131), HES Elektrik (151), Boytaş (161), Yataş (188), Birlik Mensucat (231), Saray Halı (276 ), Karsu (325), HES Kimya (328), Erbosan (334), Çetinkaya (335), Süntaş (348), Atlas Halı (378), HESFİBEL Kablo (387), İstikbal (411), Özkoyuncu Demir (480).’’

6 kiloluk çelik yeleği 3’e düşürdü

KAYSERİ'nin merkezine beş dakika mesafedeki 20 bin nüfuslu Hacılar İlçesi işadamıyla ünlü. Öyle ki Hacılar'ın TÜSİAD benzeri HASİAD diye bir işadamları derneği bile var.

Hacılar'ın hemen girişinde komşu üç büyük sanayi tesisi bir zamanlar dört ailenin ortaklığı ile kurulan Hacılar Elektrik Sanayi (HES) çatısı altındaydı. Sonra ortaklar yollarını ayırdı, Büyükmıhçı, Boydak, Erkan ve Özbek aileleri tesisleri paylaştı.

Büyükmıhçı Ailesi üstüne bir de takım tezgáhı üreten Taksan'ı, Özelleştirme İdaresi'nden 10 milyon dolara satın aldı.

Ahmet Büyükmıhçı'ya soruyoruz:

Nereden çıktı Taksan'ı satın almak fikri...

3 yıldır İTÜ ile bor karbür üretme projemiz vardı, sonunda başardık.

Başka yapan yok mu?

Bir de ABD'li şirket üretiyor. Aldık ürünümüzü Genelkurmay'a gittik, paşalar bizi kapıda karşıladı, çok heyecanlandı.

Neden?

Çünkü bor karbürle üretilen çelik yelek 6 kilodan 3 kiloya iniyor.

O üç kilonun farkını dağda gezen bilir öyle değil mi?

Dahası da var. Bor karbür, tank ve gemi zırhında kullanılır.

Yerli üretim ucuzluk getirecek?

Tabii ki... Mesela 100 tankı zırhlamaya yolluyorsunuz, 600 milyon dolar ödüyorsunuz, 400 milyon dolarlık kısmı bor karbürle ilgili...

Anladım da Taksan'la ne ilgisi var?

Şöyle ki, Taksan tank parçası üretecek tezgáha sahip tek şirket. Bor karbür üretimi için gerekli yüksek kuleler de zaten fiber elyafı tesisimizde mevcut. Yani Taksan'ı alarak savunma sanayii alanında ciddi bir entegrasyona girdik!

Başkan'ın gençlerinin Kanada ile online savaşı

1957
doğumlu Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki orta boy bir tekstilci aileden geliyor. Üniversiteye önce Hacettepe'de başlıyor ama siyaset nedeniyle bırakmak zorunda kalıyor. 1978 yılında İstanbul Hukuk'a girip etliye sütlüye karışmadan mezun oluyor.

Eşi sınıf arkadaşı, Devlet Bakanı Güldal Akşit de öyle.

Kayseri'deki son icraatını yerinde izliyoruz. 8 ilkokul ile ortaokulun bahçe duvarları yıkılıp tek kampusta toplanmış. Hemen yakınına da bir gençlik merkezi kurulmuş. Başkan ve DHA Büro Şefi Oktay Ensari ile birlikte geziyoruz. Sinema salonu, kafeterya, bilardo, masa tenisi, halk oyunları odası, sergi merkezi ve internet kafe... Çocuklar internet ortamında Kanadalı rakipleriyle online ‘‘counter strike’’ oynuyor.

Tabii ki bedava değil, saat ücretiyle.

Ne sandınız, burası Kayseri!

Özelleşti, işçisi arttı

Taksan özelleştirmeden önceki beş yılında toplam 526 takım tezgáhı üretti, iç piyasada sattı. Özelleştirmeden bu yana geçen 8 ayda 500'den fazla tezgáh üretilip satıldı. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Büyükmıhçı (40) özelleştirme ile birlikte işçi sayısının 300'den 700'e çıktığını, ayrıca aylık 1.5 katrilyonluk devlet yardımının da hazine kasasında kaldığını hatırlatıyor.

Her iki takım da 1. Lig’e çıksın

Özkan Koç (Garson-23)

En fazla sporla ilgiliyim. Kayserispor ve Erciyesspor'un durumunu konuşuyoruz. Takımlarımızın Birinci Lig'e yükselmesini istiyoruz.

Mustafa Altun (Elektronikçi-25)

Bence seçimlerden çok yeni emniyet müdürünün uygulamaları ve trafik polisleri konuşuluyor. (Park halindeki araçlara kesilen trafik cezaları.)

Beyhan Güvci (İş kadını-37)

Tüm yurtta olduğu gibi biz de sohbetlerimizde seçimleri ve başkan adaylarını konuşuyoruz.

Mehmet Mantıcı (Esnaf-33)

Çevremde en fazla konuşulan sigara fiyatlarındaki belirsizlik.

İhracat fabrikaları kapanıyor

KAYSERİ
Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci'ye (54) soruyoruz:

İşler nasıl?

Son meclis toplantısında ilk kez hükümeti eleştirdim.

Ne dediniz?

Kapasite kullanım oranını DİE yüzde 85 ölçüyor, benim memurum resmi araştırma yaptı yüzde 65 çıktı.

Yani fabrikalar çalışmıyor öyle mi?

Evet. Kayseri'nin en iddialı olduğu alan mobilya, tekstil ve elektrikli ev aletleri... Ama üç alanda da kapanan fabrikalar var.

Neden?

Kur yüzünden haksız rekabet nedeniyle. Şubat ayında odamız üzerinden geçen ihracat yarı yarıya azaldı, ithalat patladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!