EV GÄ°BÄ°SÄ° YOK!

Güncelleme Tarihi:

EV GÄ°BÄ°SÄ° YOK
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 14, 2001 15:41

Bir internet bağlantısı, bir diz üstü bilgisayar ve de bir mobil telefon ile ofis duvarları yıkılıyor. Uzaktan çalışma (teleworking) sayesinde işletmeler hem işgücü maliyetlerini düşürüyor hem de dünyanın neresinde olursa olsun nitelikli çalışanlara rahatlıkla ulaşabiliyorlar.

Avrupa ülkelerinde şirketler ofis maliyetlerini düşürmek ve verimliliği artırmak amacıyla uzaktan çalışmayı (teleworking) teşvik ediyor. Teknik donanımın ucuzlaması ve kullanımın basitleşmesi yeni uygulamanın giderek yaygınlaşmasına neden oluyor.
Haberin Devamı

Çalışanlar tarafından da büyük ilgi gören sistem rahat çalışma ortamı sayesinde motivasyonu artırıyor, işletmelerin insan kaynakları politikalarında esneklik yaratıyor.

Şirketlerin insan kaynakları bölümleri ´teleworking´ için yeni düzenlemeler getiriyorlar. Uzaktan çalışacak kişiler ´sorumluluk´ sahibi olanlardan seçiliyor. Çünkü işin doğru ve zamanında yapılması gerekiyor.

Ayrıca uluslararası şirketler için özel uygulamalar yapılıyor. Çünkü çalışma koşulları, internetle ilgili yasal düzenlemeler, vergi sistemleri ülkeden ülkeye değişiyor.

Bilgi teknolojisi şirketlerinin öncülüğüyle popüler hale gelen ´teleworking´ için yapılan yatırımlar gün geçtikçe artıyor. Intel uzaktan çalışmaya 5.4 milyon sterlin (yaklaşık 10 trilyon lira) yatırım yaptı. Şirketin Avrupa´daki çalışanlarının yüzde 80´i ´uzaktan´ çalışıyor ve her gün işe gelmiyor. IBM, sistemi satış ve teknik destek gibi özellikle dışarıda çalışılan departmanlarda uygulamaya geçirdi.

Haberin Devamı

Andersen Danışmanlık´ın geçen yıl yaptığı araştırmaya göre Avrupa´da bulunan işletmelerin yüzde 97´si e-ticaret uyguluyor. Bu firmalar teleworking´e yatırım yaparak internet üzerinden yaptıkları işlerde karlılıklarını artırıyorlar. Kullanılan web sayfaları müşterilerin istek ve şartlarına uygun şekilde düzenleniyor.

Uzaktan çalışma sistemi küçük şirketler için henüz ´hayal´ aşamasında. Bu tür şirketler için çalışanlarını sürekli denetim altında tutmak ´olmazsa olmaz´ bir kural. Bu nedenle ´bedensiz beyin´ kavramı ´şimdilik´ yalnızca büyük organizasyonlarda görülüyor.  

Ne kadar uzak o kadar iyi...

* Çalışma hayatı: Esnek çalışma nedeniyle kişiye zamanını planlama imkanı veriyor. Çalışanlar özel hayat, aile hayatı ve eğitimlere daha rahat vakit ayırabiliyor.

* Yaşam kalitesi: Kişi yaşadığı ülkede kalarak başka bir ülkedeki işleri yürütebiliyor. Böylece ülke dışına çıkmıyor, ´yeni bir hayata ve kültüre´ alışmak zorunda kalmıyor.

* Organizasyon yapısı: Teleworking, üretkenliÄŸi, rekabeti ve verimliliÄŸiÂolumlu yönde etkiliyor.

* Çevre ve gelişme: Teleworking kişiyi işe değil, işi kişiye getiriyor. Böylece hem zamandan hem de ofis maliyetlerinden tasarruf edilebiliyor. Ofise gitme zorunluluğunun olmaması hava kirliliği ve trafik sıkışıklığını azaltıyor.

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!