Eurovision, İsrail'i karıştırdı

Güncelleme Tarihi:

Eurovision, İsraili karıştırdı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ameliyatla kadın olan İsrailli şarkıcı Dana International'in İngiltere'nin Birmingham kentinde yapılan Eurovision Şarkı Yarışması'nda birinciliği kazanması, İsrailli dincileri çileden çıkardı. Ülkeyi temsil etmek üzere bir transseksüelin seçilmesi nedeniyle kıyameti koparan aşırı dinci Yahudiler, Dana'nın zaferini ‘‘tam bir kepazelik’’ diye nitelediler.

Dana'nın Eurovision Şarkı Yarışması'nda birinci seçilmesi, İsrail'i Hamas örgütünün eylemlerinden daha çok karıştırdı. Özellikle Ortodoks Yahudiler, bu olayı ‘‘kabul edilemez’’ buluyorlar. Dana'yı seçerek Eurovision'a gönderen kurulun üyeleri ise, bir transseksüelin İsrail'in şansını artıracağını düşündüklerini ve bu hedeflerine ulaştıklarını söylediler.

İsrail ve Mısır'da çok ünlü olan ve bugüne kadar çıkardığı albümler, bu iki ülkede toplam 11 milyon adet satan Dana, Eurovision'da bütün dünyaya ‘‘özgür İsrail’’ mesajı verdiğini iddia ediyor. Dinci baskıların giderek arttığı ülkede eşcinseller adına mücadele verdiğini belirten 29 yaşındaki Dana, ‘‘Yarışmada birinciliği aldığıma inanamıyorum. Ama bunu İsrail adına kazandım ve hiçbir kuvvet bu zaferi elimden alamaz artık’’ diye konuştu. Dana'nın menajeri ise, bu birincilik sayesinde ünlü şarkıcının eşcinsel haklarıyla ilgili mücadelesini daha da yaygınlaştırabileceğini söyledi.

YEMEN DOĞUMLU

İsrail Parlamentosu'ndaki 10 aşırı dinci milletvekilinden biri olan Shas Partili Shlomo Benizri, ameliyatla cinsiyet değiştirmenin ‘‘eşcinsellikten de beter’’ bir şey olduğunu belirterek ‘‘Bu seçimle İsrail, dünyaya son derece karanlık bir imaj vermiştir’’ dedi.

Kleopatra, Afrodit, İngiltere Kraliçesi Victoria gibi tarihe ve kültüre damgasını vuran kadın kahramanları konu alan ‘‘Diva’’ isimli şarkısıyla birinci olan Dana'nın asıl adı Yaron Cohen. Yemen doğumlu olan Dana, 16 yaşındayken ilk eşcinsel deneyimini yaşamış ve 24 yaşında Londra'ya giderek ameliyatla kadın olmuş.

Yüzde Yüz Erkek, Üçüncü Cins gibi albümleri bütün yasaklamalara rağmen kapış kapış satılan Dana, önümüzdeki ağustos ayında Hollanda'nın Amsterdam kentinde yapılacak ‘‘Eşcinsel Olimpiyatları’’nın açılışında da şarkı söyleyecek.

25 ülke arasından 14'üncü olduk

İngiltere'nin Birmingam kentinde yapılan 43. Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye, bu kez istediği başarıyı elde edemedi. İsrail, 174 puanla birinci olurken Türkiye, 25 ülkenin katıldığı yarışmada ancak 14. olabildi. Türkiye'yi Tüzmen'in ‘‘Unutamazsın’’ adlı şarkıyla temsil ettiği yarışmada Almanya, Türkiye'ye 12 tam puan verdi. Yarışmada, ayrıca Hırvatistan, İspanya, Romanya, Hollanda ve Makedonya, Türkiye'ye puan verdi. Geçen yıl yapılan Eurovizyon Yarışması'nda ise Şebnem Peker'in temsil ettiği Türkiye, 121 puan toplayarak üçüncü olmuştu. Bu yıl hayli çekişmeli geçen yarışmada İsrail, Malta ve İngiltere, birbirlerine yakın puan alınca, yarışmanın sonucunu, Estonya jürisinin verdiği puan belirledi. Estonya'nın birbirlerine yakın puan alan bu üç ülke arasından İsrail'e 12 tam puan vermesi üzerine Dana İnternational, ‘‘Diva’’ adlı şarkısıyla birinci oldu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!