EÜAŞ: TETAŞ paramı ödese BOTAŞ'a borcum olmazdı

Güncelleme Tarihi:

EÜAŞ: TETAŞ paramı ödese BOTAŞa borcum olmazdı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2006 12:08

Boru Hatlarıyla Petrol Taşıma Anonim Şirketi’ne (BOTAŞ) 6.8 milyar YTL borcu olduğu ortaya çıkan Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin (EÜAŞ) Genel Müdürü Sefer Bütün, BOTAŞ’a olan borçlarının anaparası olan 2 milyar YTL’den çok daha fazla tutarda, Türkiye Elektrik Ticaret Taahhüt Anonim Şirketi’den (TETAŞ) alacakları olduğunu açıkladı. Bütün, “Benim alacağım, borcumdan fazla. Tek sorun nakit akışında” dedi.

Bütün, birkaç ay önce BOTAŞ’a gönderdikleri 300 milyon YTL’nin, Maliye Bakanlığı’ndan gönderilen 600 milyon YTL içinden yapıldığını da bildirdi. Hükümet ise enerji KİT’leri kara geçtiği için elektriğe 3.5 yıldır zam yapmadıklarını savunuyor.

“FAİZ HESAP EDİLİR AMA ALINMAZ”

ANKA’nın sorularını yanıtlayan Bütün, 2.05 milyar YTL’si anapara, 4.75 milyar YTL’si faiz olmak üzere BOTAŞ'a olan 6.8 milyar YTL’lik borcun nasıl ödeneceğini açıklarken, “Faizleri hesap ederler de? Biz kamuyuz, esas olan anaparadır” dedi. Bütün, EÜAŞ’ın TETAŞ’tan alacaklarında, şirketin yükümlülüklerinden doğan faiz dışında alacak faizi tahakkuk ettirmediklerini söyledi. Bütün, BOTAŞ’a olan borçlarının ödenmesi için Enerji Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında görüşmeler yapıldığını bildirdi.

BORÇ SARMALI

EÜAŞ’ın TETAŞ’tan alacağının, BOTAŞ’a anapara borcu olan 2 milyar YTL’nin çok üzerinde olduğunun altını çizen Bütün, “Alacağım, borcumdan fazla. Sorun nakit akışında. TETAŞ’ın da TEDAŞ’tan (Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi) alacağı var. Ancak bundan sonra dağıtım şirketlerinden doğrudan alacağız. Bunun için de 20 dağıtım bölgesi ile anlaşma yapacağız” dedi.

MALİYE’DEN PARA GELDİ

BOTAŞ’a geçmiş dönem borçlarının yanı sıra, cari dönemde de ancak yüzde 50 oranında ödeme yaptıklarının anımsatılması üzerine Bütün, “Maliye Bakanlığı’ndan birkaç ay önce 600 milyon YTL para geldi. Biz de 300’ünü BOTAŞ’a ödedik” dedi.

Böylece, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Enerji Bakanı Hilmi Güler’in, kara geçirerek 11 milyar YTL katma değer yarattıklarını söyledikleri EÜAŞ’ın, gaz parasını ödemek için dahi Maliye’den para aldığı ortaya çıktı. Maliye’den gelerek ödenen para da 2006’daki EÜAŞ borcunun ancak yarısını karşıladı. Hükümet ise enerji KİT’leri kara geçtiği için elektriğe 3.5 yıldır zam yapılmadığını savunuyor.

ANKA’nın dünkü haberinde, BOTAŞ’ın toplam 8.4 milyar YTL’lik alacağının yüzde 80.6’sının EÜAŞ’tan kaynaklandığı bildirilmişti. Enerji Bakanlığı’na bağlı Hamitabat Elektrik Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi’nin (HEAŞ) borcu da eklenince, BOTAŞ’ın alacaklarının yüzde 87’si, bağlı bulunduğu Enerji Bakanlığı’ndan kaynaklanıyor. BOTAŞ’ın tartışma yaşadığı EGO’nun ise 891 milyon YTL borcu bulunuyor. Bu da BOTAŞ’ın toplam alacağının yüzde 10’una karşılık geliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!