Etkisiz kar bugün etkilisi pazartesi

Güncelleme Tarihi:

Etkisiz kar bugün etkilisi pazartesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2006 00:00

Türkiye bu hafta sonundan itibaren soğuk ve yağışlı havanın etkisine giriyor. Meteoroloji yetkilileri, soğukların öyle söylendiği gibi eksi 15 ve 20’lere düşmeyeceğini belirttiler. İstanbul’da etkili kar yağışının pazar gününden itibaren başlayacağına dikkat çekildi. Tüm yurtta üreticilere don uyarısı yapıldı.

İstanbul’da bugün kar yağışı görülecek, ama etkili olmayacak. Beklenen etkili kar yağışı ise pazar günü öğleden sonra başlayacak, pazartesi ve salı günleri de devam ederek, hayatı olumsuz etkileyecek. Ancak İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, bazı haberlerde yazılanların aksine, soğukların eksi 15 ve eksi 20 derecelere düşmeyeceğini belirtti.

İstanbul’da kar yağışının 23 Ocak Pazartesi ve 24 Ocak Salı günleri etkili olacağına dikkat çeken Mustafa Yıldırım, "İlimizde pazartesi ve salı günleri kuvvetli rüzgar ile birlikte kar yağışı olacak. Kar yağışı, il genelinde hayatı olumsuz etkileyecek düzeyde beklenmektedir" dedi.
Haberin Devamı

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nce yapılan meteorolojik uyarıya göre, halen yurdun iç ve doğu kesimlerinde etkili olan soğuk ve yağışlı hava, yarın Orta Karadeniz kıyıları, Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun doğusunda kar yağışına neden olduktan sonra yurdu terk edecek. Yurdun kuzey, iç ve doğu kesimlerinde kuvvetli buzlanma ve don olayı görülecek.

Pazar günü öğle saatlerinden itibaren Orta Akdeniz üzerinden gelen yeni bir yağışlı havanın etkisine girilecek. Marmara, Ege, Batı Karadeniz, İç Anadolu'nun batısı ile akşam saatlerinden itibaren Doğu Akdeniz ve İç Anadolu'nun doğusunda yağış bekleniyor. Yağışlar, kuvvetli lodosla birlikte batı bölgelerinde etkili olmak üzere Ege ve Akdeniz kıyıları ile İstanbul ve Çanakkale çevrelerinde sağanak, iç kesimlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak. Hava sıcaklığı, lodos nedeniyle iç ve batı kesimlerde biraz artacak.

Haberin Devamı

Türkiye, Pazartesi günü bu yağışlı havaya ilave olarak Balkanlar'dan gelecek yeni bir soğuk havanın etkisine girecek. Rüzgarın poyraza dönerek fırtına şeklinde esmesi nedeniyle batı bölgelerde hissedilir derecede sıcaklık düşüşü (8-10 derece) ile birlikte yurdun kuzey, iç ve doğu kesimlerinde kar yağışı görülecek.

Soğuk ve yağışlı hava, salı günü batı kıyılar dışında tüm yurtta etkili olmaya devam edecek. Özellikle pazartesi gecesinden itibaren hafta ortasına kadar kuzey, iç ve doğu bölgelerde kuvvetli buzlanma ve don olayı görülecek.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, pazartesi gününden itibaren poyraz fırtınası ve hissedilir derecedeki sıcaklık düşüşü ile kuzey, iç ve doğu kesimlerde görülecek kar yağışları ve kuvvetli buzlanmanın neden olabileceği olumsuz şartlara karşı ilgilileri ve vatandaşları tedbirli olmaları konusunda uyardı.

1162 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Yurt genelinde dün geceden itibaren yoğunlaşan kar yağışı ve soğuk hava, yaşamı olumsuz etkiliyor. Kayseri, Çankırı, Elazığ ve Diyarbakır'da 1162 köy ve 90 mezra yolu ulaşıma kapandı. 

 THY'nin Ankara-Elazığ, Onur Air'in İstanbul-Kayseri uçak seferleri ile Gaziantep'teki tüm uçuşlar iptal edildi. Kayseri-Kahramanmaraş karayolunun Sarız-Göksun arasında 2 yolcu otobüsü ile 5 kamyon mahsur kaldı. 

 Dün gece başlayan ve aralıklarla devam eden kar yağışı nedeniyle Kayseri kent merkezinde kar kalınlığı 5 santimetre olurken, yüksek kesimlerde 20 ile 50 santimetreye kadar ulaştı. 

Kar yağışı nedeniyle Pınarbaşı, Develi, Sarız, Yahyalı, Akkışla ve Tomarza ilçelerine bağlı 150 köy yolu ulaşıma kapandı. Ekipler, kapanan köy yollarını ulaşıma açmak için çalışmalara başladı. 

Erciyes Kayak Merkezi'nde kar kalınlığı 50 santimetreye, yüksek bölgelerde 1 metreye ulaştı. Kar yağışı ve tipi nedeniyle dün gece kapanan Erciyes-Develi, Pınarbaşı-Şarkışla yolunda da karayolları ekiplerince yol açma çalışmaları sürdürülüyor. Kayseri-Kahramanmaraş karayolunun Dokuzdolambaç, Kayseri-Sivas karayolunun Lalebeli, Kayseri-Ankara karayolunun Çallıgedik, Kayseri- Malatya karayolunun Ziyarettepe ve Kayseri-Adana karayolunun Araplı bölgelerinde buzlanma ve tipi nedeniyle ulaşım kontrollü olarak yapılıyor. Bölge trafik ekipleri, sürücüleri yavaş seyretmeleri, araçlarında zincir, takoz ve çekme halatı bulundurmaları yönünde uyarıyorlar. 
    
 2 OTOBÜS, 5 KAMYON MAHSUR

Kayseri-Kahramanmaraş karayolunda yoğun tipi nedeniyle 2 yolcu otobüsü ile 5 kamyonun, Kayseri'nin Sarız İlçesi'ne 25 kilometre kala kara saplandığı öğrenildi. Karayolları ekipleri ve jandarma, mahsur kalan araçların kurtarılması için çalışmalara başladı. 

Öte yandan, Onur Air'in İstanbul-Kayseri karşılıklı uçak seferlerinin kar yağışı nedeniyle iptal edildiği öğrenildi. 
    
 ÇANKIRI'DA 292 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPANDI
    
Çankırı'da etkili olan kar yağışı nedeniyle merkez ve ilçelere bağlı 292 köy yolunun ulaşıma kapandığı bildirildi. 

Köy yollarının açılması için ekiplerin 24 saat aralıksız çalıştıklarını belirten yetkililer "yolları kapanan köylerimizin yüksekte olması dolayısıyla çalışmalar zor şartlar altında yapılmaktadır. Yapılan çalışmalarda açılan yollar yağış ve eskinler nedeni ile tekrar kapanmaktadır. Ancak kar yağışının durması halinde bu köylerimizin yolları en kısa zamanda ulaşıma açılacaktır” dedi. 
     
ELAZIĞ'DA KÖY YOLLARININ TAMAMI ULAŞIMA KAPANDI
     
Elazığ ve çevresinde, dün geceden beri etkisini gösteren ve devam eden kar yağışı nedeniyle 590 köy yolunun tamamının ulaşıma kapandığı bildirildi. 

İlçe ve kent merkezinde hazır bekleyen ekiplerin yağışın etkisini yitirmesinin ardından köy yollarının açılması için çalışmalara başlayacağı bildirildi. 

Elazığ'daki yoğun kar yağışı nedeniyle TK 674 sefer sayılı Ankara-Elazığ seferi ile TK 675 sayılı Elazığ-Ankara seferi iptal edildi. 
    
DİYARBAKIR'DA 130 KÖY İLE 90 MEZRA YOLU KAPALI
    
Diyarbakır merkez, Çermik, Çüngüş, Ergani, Silvan, Kulp ve Lice ilçelerinde 130 köy ile 90 mezranın yolu ulaşıma kapandı. 
 
Ekipler tarafından yol açma çalışmalarının sürdüğü belirtildi. 
 
Gaziantep'te de akşam saatlerinde başlayıp sabah saatlerine kadar devam eden yoğun kar yağışı ve yoğun sis nedeniyle, görüş mesafesinin 300 metrenin altına düşmesi nedeniyle uçak seferlerinin iptal edildiği bildirildi. 
     
DENİZLİ'NİN YÜKSEK KESİMLERİNDE BUZLANMA
    
Denizli'de yüksek kesimlerdeki karayollarında buzlanma meydana geldi. 
 
Karayolları ekipleri, Denizli-Muğla Karayolu'nun Cankurtaran mevkii ile 44-62. kilometreleri ve Denizli-Acıpayam Karayolu'nun 27-35. kilometreleri arasındaki buzlanmalarda meydana gelebilecek kazaları önlemeye çalışıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!