Et tüketimine dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Et tüketimine dikkat
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 20, 2002 13:32

Uzmanlar, Kurban Bayramı'nda, vatandaşların aşırı et tüketiminden kaçınmalarını isteyerek, sağlıklı tüketim için etlerin küçük parçalar halinde sebzelerle birlikte pişirilmesini önerdi.

Haberin Devamı

Beslenme uzmanı Prof. Dr. AyÅŸe Baysal, bayramda ilk olarak, kesilecek hayvanların veteriner hekimkontrolünden geçmesine dikkat edilmesini istedi.Â

Veteriner hekim kontrolünden geçmemiÅŸ hayvanların bazı hastalıklar taşıyabileceÄŸine iÅŸaret eden Prof. Dr. Baysal, bu hastalıkların etler aracılığıyla insanlara geçebileceÄŸini söyledi.Â
Bayramda, birdenbire çok fazla et yemenin midede ÅŸiÅŸkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılar ortaya çıkarabileceÄŸini belirten Prof. Dr.Baysal, özellikle yüksek kolesterolü olanların, kalp hastalarının ve yaÅŸlıların aşırı et tüketiminden kaçınması gerektiÄŸini vurguladı.Â

Prof. Dr. Baysal, etin sindiriminin zor olduÄŸuna vurgulayarak, yeni kesilmiÅŸ hayvanların etlerindeki sertliÄŸin hem piÅŸirmede hem de sindirimde zorluk yaratacağını kaydetti.Â

Haberin Devamı

Kesilen hayvan etinin en az 1 gün soÄŸutucuda bekletilmesi gerektiÄŸini ifade eden Prof. Dr. Baysal, ''Böylece etin yumuÅŸaması saÄŸlanır. Hem piÅŸirilmesi hem de yenmesi daha kolaylaÅŸmış olur'' diye konuÅŸtu.Â
   Â
SAKATATLARA DÄ°KKAT
    Â
Etlerin küçük parçalara ayrılarak, tencerede hafif ateşte, içine sebze katılarak pişirilmesini öneren Prof. Dr. Baysal, kurbanların sakatatlarında parazitlerin, kistlerin bulunabileceğine dikkati çekti.

Prof. Dr. Baysal, sakatatlardaki kistlerin gözle görülemeyeceÄŸini,bu nedenle dış zarları ayrılarak çok iyi temizlenmesi gerektiÄŸini kaydetti. Sakatatta bulunan parazit ve kistlerin, iyi bir temizliÄŸin ardından ancak iyi piÅŸirilmesi halinde yok olabileceÄŸini bildiren Baysal, bunların da küçük parçalar halinde tencerede piÅŸirilmesini önerdi.   Â

Etlerin ve sakatatların ızgara yapılmamasını tavsiye eden Prof. Dr. Baysal, bu ÅŸeklinde piÅŸirmelerde ette veya sakatatta bulunan parazitlerin insana geçme oranının daha yüksek olduÄŸuna iÅŸaret etti. Prof. Dr. Baysal, ÅŸunları kaydetti:Â

''Izgaralarda, etlerin sadece yüzey kısmı piÅŸiyor, içleri çiÄŸ kalıyor. Bu nedenle de hastalıkların insanlara geçme riski artıyor.Â

Etleri ve sakatatları küçük parçalara ayırın, tencerede, hafif ateşte, sebzelerle birlikte pişirin. Hem yenmesi hem de hazmı daha kolay olur. Bu günlerde sebze fiyatları pahalı, ama etlere en azından soğan, patates ve salça ekleyin. Böylece etteki katı yağ miktarı azalır ve daha sağlıklı ve lezzetli bir yemek olur.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!