Esrarengiz köpek katliamı

Güncelleme Tarihi:

Esrarengiz köpek katliamı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

Fatih Belediyesi'nin koruma altına aldığı, aşılayıp kısırlaştırdığı köpekler, önceki akşam barınmaları için ayrılan alanda zehirlenmiş olarak bulundu.

Fatih'teki esrarengiz köpek katliamı, ilginç bir seyir izledi. Pazartesi günü, Fatih Belediye Başkanı Eşref Albayrak, kendisini ziyaret eden hayvansever derneklerin temsilcilerine itlafa karşı olduğunu ve köpeklerin öldürülmesi için zabıtaya kesinlikle bir talimat vermediğini söylemişti. Albayrak, hayvanseverlere bir de söz vermişti:

‘‘Bundan sonra Fatih'te kesinlikle köpek itlafı yapılmayacak. Köpekleri kim zehirliyorsa bunlar tespit edilip, haklarında gerekli işlemler yapılacak.'

Bunun üzerine sivil kuruluşların temsilcileriyle Başkan Albayrak, sokak köpeklerinin aşılanması ve kısırlaştırılması amacıyla ortak çalışma kararı almışlardı. Eşref Albayrak, Fatih belediyesinin iki yıldır sokak köpeklerini rehabilite etmek için mücadele verdiğini belirterek, hayvanseverlerden bu çalışmalara destek istemiş, sivil kuruluşlarla belediyeyi karşı karşıya getiren köpeklerle ilgili sorun tatlıya bağlanmıştı.

Ertesi gün katliam

Ancak Başkan'la sivil kuruluşların ortak hareket kararı almalarından bir gün sonra Fatih'te yeni bir katliam daha yaşandı. Köpekler bu kez sokaklarda değil, belediyenin aşılanmış köpeklerin barınması için tahsis ettiği Yedikule'deki arsada zehirlendi.

80 köpeğin barındığı, belediyeye ait arsada bu sekiz köpeğin öldürülmesi hayvansever dernekleri yeniden harekete geçirdi. Hayvanseverler önceki gece zehirlenen köpekleri Zeytinburnu'nda özel bir veteriner kliniğine götürdüler. Yapılan inceleme sonunda köpeklerin sitriklin zehiriyle öldürüldükleri anlaşıldı.

30 köpek kayıp

Fatih'te sokak köpekleri iki yıldır belediye ve sivil kuruluşların ortak çalışmasıyla aşılanıyor ve kısırlaştırılıyor. Rehabilite edilen köpekler Fatih Belediyesi'nin Büyükşehir Belediyesinden kiraladığı Yedikule surlarının dibindeki bir arsada barınıyorlar. Sokak köpekleriyle ilgili çalışmalara gönüllü olarak katılan Meral Olcay ve Nevin Metinkan, tepkilerini şöyle dile getirdiler:

‘‘İki yıldır belediyeyle birlikte bu hayvanları kısırlaştırıp aşılıyoruz. Belediye seksene yakın köpeğin bu arsada barınmasına izin verdi. Son bir haftadır belediyenin kontrolündeki köpekleri teker teker zehirlenmeye başladılar. Bunu kimin yaptığını bilmiyoruz. Bu arsadaki 30 köpek kayıp. Sanıyoruz onları da öldürüp cesetlerini götürdüler. Belediyenin bu vahşete dur demesi gerekiyor.’’

İşin ilginç yanı, bu hayvanseverlerin ikisinin de Fatih Belediyesi personeli olması. Gönüllü olarak belediye bünyesinde, sokak hayvanlarının korunması için çalışıyorlar. Her ikisi de, belediyenin bu işe ayırdığı arsadaki köpekleri neredeyse tek tek tanıyorlar.

Hayvan Hakları Gönüllüleri Derneği Başkanı Aysun Sakin, ‘‘Başkanla görüştükten sonra sekiz köpeğin daha zehirlenerek öldürülmesine bir anlam veremiyorum. Başkan itlafa karşı olduğunu söyledi. Belediye biz yapmıyoruz diyor. Bu katliamı kim yapıyorsa yetkililer bunları bulsun’’ diyerek tepkisini dile getirdi.

Başkan: Komplo olabilir

Belediye Başkanı Eşref Albayrak da köpeklerin zehirlenmesinden haberi olmadığını kaydetti. Albayrak, şunları söyledi:

‘‘Birileri bizi havvanseverlerle karşı karşıya getirmek istiyor. Daha iki gün önce onların şikayetlerini dinledim. Zaten onların yardımıyla iki yıldır bu hayvanları kontrol altına almaya çalışıyoruz. Bir yandan aşılayıp, bir yandan niye öldürelim?’’

Veteriner Müdürlüğünden sorumlu Başkan Yardımcısı Orhan Sipahioğlu da belediyeye yönelik suçlamaları reddederek, ‘‘Köpekler sitriklin zehiriyle öldürülmüş. Belediyenin elinde bu zehir yok. Bizim Sağlık Müdürlüğü'ne zehir talebimiz de olmadı. Bizim köpek katletmemiz sözkonusu değil. Bunu kim yapıyor, bilemiyorum’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!