Espressonun yükselişi

Güncelleme Tarihi:

Espressonun yükselişi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2002 23:27

İtalyanların kahve dünyasına en büyük katkısı olan espresso, bütün dünyada yükselişte. Geçen ay İngiliz dergisi The Economist, espresso kahveye iki sayfa ayırdı. Türkiye'de de espresso gittikçe yaygınlaşıyor. Yılda 130 ton espresso tüketiliyor.

Espresso, İtalyanca'da ‘‘bir anda hazırlanan’’ anlamına geliyor. Kahve türleri arasına en son katılan kahve çeşidi.

İlk türlerden biri olan Türk kahvesi, suya kahve karıştırılıp kaynatılarak hazırlanıyor. 19. yüzyılın sonlarında çekilmiş kahvenin üzerinden kaynar su geçirilerek elde edilen filtre kahve geliştirildi. Bir başka yöntem olan mocha'da ise su bir alt bölmede kaynatılıyor, buharın itici gücüyle filtre edilmiş kahve bulunan üst bölmeye aktarılıyordu.

Espresso'nun yapılış tarzı da böyleydi. Ancak mocha yönteminde sadece bir atmosfer basınç yeterliyken, espresso makineleri en az 9 atmosfere ihtiyaç duyuyorlardı.

Modern espresso makinesinin mucidinin 1901'de espresso makinesini ilk üretenin Luigi Bezzara olduğu inancı yaygın. Ancak bu makineler hantal canavarlardı, usta operatörler tarafından kullanılmaları gerekiyordu. Belli bir yaşta olanlar, İstanbul Karaköy'deki bugün yerinde yeller esen Baylan Pastanesi'ndeki o dev makineyi hatırlarlar. 1933'te Francesco Illy, Trieste'de Illycaffe'yi kurdu ve iki yıl sonra da suyun miktarını otomatik olarak ölçebilen, buhar yerine sıkıştırılmış hava kullanan ‘‘illetta’’ isimli makineyi yaptı. 1961'de Ernesto Valente Faema 61 isimli bir makine yaratarak yeni bir devrim yaptı. Bugün artık çok basit, küçük makinelerle, çok rahat espresso hazırlanabiliyor.

Espressoda eğer kullanılan 50 çekirdekten biri bozuksa, pişirilen kahve iyi olmuyor. Bu nedenle Illycaffe ve Triveso'da faaliyet gösteren Hausbrandt, kusurlu kahve çekirdeklerini ayırt eden bir elektronik ayırma sistemi kurmuşlar.

Espresso Türkiye'de de son yıllarda yaygınlaşıyor. Türkiye'de Türk kahvesi yılda yaklaşık 8 bin ton, halkın neskafe adını verdiği hazır kahve yılda 1500 ton, filtre kahve 700 ton ve espresso 130 ton civarında tüketiliyor.

Türkiye'de espresso pazarının önde gelen şirketi Illy'nin Genel Müdürü İsak Kohen, bu kahve türünü, yeni olduğu için 10 bin kişiye tattırdıklarını ve çok iyi reaksiyonlar aldıklarını söylüyor. Illy'nin espressosu şu anda 1300 noktada satılıyor. Ayrıca her hafta 50 noktada eğitim vererek, espresso'nun nasıl yapılması gerektiğini öğretiyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!