Eski Mısır makyaj ustasıymış

Güncelleme Tarihi:

Eski Mısır makyaj ustasıymış
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2002 13:41

Eski Mısır uygarlığı, sırrı hala çözülemeyen dev piramitleri, çivi yazılarıyla merak konusu olmaya devam ediyor. Mısır uygarlığına ilişkin son araştırmalar, Eski Mısırlıların makyaj konusunda bilinenden çok daha gelişmiş olduğunu ortaya koydu. Bugün kadınların parlak ya da mat görünüm için kullandığı çeşitli makyaj malzemelerini Mısırlılar da kullanıyormuş.

Haberin Devamı

Budapeşte Üniversitesi'nde yapılan yeni araştırmada, Mısır'da bulunan ve MÖ 2040-1070 yıllarına ait 39 kozmetik malzeme, güçlü X ışınları altında incelendi. İnceleme sonucunda Eski Mısırlıların makyaj malzemesi yapımında sülfür ve kurşun karbonat maddelerini kullandıkları, bu maddelerle bugünkü göz makyajında kullanılan farlara benzeyen malzemeler ürettikleri anlaşıldı. Eski Mısırlılar, bu kozmetiklerin ince kristalli olanlarını mat, daha büyük kristalli olanlarını ise yüzlerinde daha parlak bir görünüm elde etmek için kullanıyordu.

BİNLERCE YILLIK RİMEL
Araştırma, bugün kadınların kirpiklerini belirginleştirmede kullandıkları rimelin kökeninin de Eski Mısır'a dayandığını ortaya koydu. Binlerce yıl önce Mısır'ın güzelliğine düşkün kadınları kirpiklerini, fildişinden yapılmış küçük şişelerde sakladıkları siyah sülfürle kıvırıp boyuyorlardı. Uzmanlar, erkeklerin de rağbet ettiği göz makyajının yalnız estetik amaçlı olmadığını belirtiyor ve makyajın ışığı kırarak gözü koruduğunu ifade ediyor.

Eski Mısırlılar, sülfürü ateşte oksitlendirerek elde ettikleri maddeyi gözkapaklarına sarı ve mavi gölgeler vermek için, toprak boyasını da dudak ve yanaklarını renklendirmek için kullanıyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!