Eski milli atletin "ödül arsa" mağduriyeti

Güncelleme Tarihi:

Eski milli atletin ödül arsa mağduriyeti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2010 13:54

Sivas'ta, yıllar önce Türkiye'yi temsil ettiği uluslararası şampiyonalarda gösterdiği başarılardan dolayı arsa ile ödüllendirilen 80 yaşındaki eski milli atlet Mustafa Elden, üzerine ev de yaptığı arsanın açılan tapu iptal davası sonucu bir kuruma devredilmesi nedeniyle senelerdir hukuk mücadelesi veriyor.

Haberin Devamı

ESKİ ATLETİN HUKUK MÜCADELESİ

Sivas'ta yaşayan 80 yaşındaki eski milli atlet Mustafa Elden, 1955 yılında çeşitli uluslararası turnuvalarda maraton koşularında elde ettiği başarılardan dolayı Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğünce arsayla ödüllendirildi.

Kadıburhanettin Mahallesi'ndeki 4 Eylül Stadyumu'nun yanında bulunan arsaya sembolik bir ücret de ödeyen Elden, bu alan üzerine belediyeden ruhsat alarak önce ahşap, sonra da betonarme 2 katlı bir ev yaptırdı.

Arsanın kurumlarına ait olduğunu belirten TCDD Genel Müdürlüğü adına TCDD 4. İşletme Bölge Müdürlüğünce 1978 yılında açılan tapu iptal davasını kaybeden Elden, o dönemden bu yana arsayla ilgili sorunlar yaşıyor.
Davayı kaybetmesi nedeniyle oturduğu yeri boşaltması ve ecrimisil (oturmuş olduğu yıllara ait arsa kullanım bedeli) istenen Elden, yıllardan beri arsayla ilgili hukuk mücadelesini sürdürüyor.

Eşi Gülhanım Elden (74) ile birlikte şu anda kaldığı kızının evine de arsayı kullandığı dönem için kendisinden istenen bedelle ilgili icra takibi gelen Elden, zor günler geçiriyor.

Türk sporuna yıllarca hizmet veren, aynı zamanda Kore Gazisi olan Mustafa Elden, yaptığı açıklamada, 1947 yılında Sümerspor Kulübünde atletizme başladığını, daha sonra Sivas'ı temsil ederek dereceye girdiğini söyledi.

Elde ettiği başarılar sonucunda kademe kademe yükselerek Türkiye birinciliğine kadar ulaştığını, 1955 yılında ilk kez milli takıma seçilerek Türkiye'yi çeşitli uluslararası turnuvalarda temsil ettiğini anlatan Elden, Balkan Şampiyonası'nın da bulunduğu çok sayıda uluslararası organizasyonda çeşitli başarılar elde ettiğini belirtti.

Bütün katıldığı turnuvalardan başarıyla ülkeye döndüğünü ifade eden Elden, “Memleketimin bana gösterdiği yakınlığa almış olduğum başarılarla karşılık verdim” dedi.

“BU ÖDÜLÜ BEN İSTEMEDİM”

O yıllarda elde ettiği başarılardan dolayı Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğünce 4 Eylül Stadyumu yanında bulunan bu kuruma ait olduğu belirtilen bir arsanın kendisine ödül olarak verildiğini anlatan Elden, “Bu ödülü ben istemedim. Çünkü, 'elde ettiğim başarının bedeli olarak devletten bir şey istediğimi düşünürler' diye bunu kabul etmek istemedim” diye konuştu.

Kendisinin istekli olmamasına rağmen, o dönemde belediyenin düğün salonunda Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü'nce başarılı sporculara hediyeleri verilmek üzere düzenlenen bir toplantıda isminin okunarak bu arsanın tapusunun kendisine takdim edildiğini anlatan Elden, arsa için sembolik bir de bedel ödediğini ifade etti.

Daha sonra arsa üzerine 2 katlı bir ev yaptırdığını bildiren Elden, “Çok zorluklar çekerek bu evi yaptırdım. Evi yaptırdıktan sonra bana TCDD 4. İşletme Bölge Müdürlüğü tapu iptal davası açtı ve tapu iptal davasını kaybettim” dedi.

“ŞU ANDA KİRACI DURUMUNA DÜŞTÜM”

O yıllardan beri bu konuda birçok girişimler yaptığını, ilgili her türlü kuruma müracaatta bulunduğunu ve hukuk mücadelesi verdiğini ifade eden Elden, “Bu evi elimden almayın, bana bırakın, istiyorsanız parasını da aydan aya ödeyim dedim. Bunu da kabul etmediler. Ben şu anda kiracı durumuna düştüm. Bu konuda büyüklerimizden, sporseverlerden ve herkesten yardım istiyorum” diye konuştu.

Şimdiye kadar yaptığı spor faaliyetlerinde maaş almadığını anlatan Elden, “Ben sırf memleketimi ve bayrağımı temsil etmek için gayretler içinde azimle çalıştım. Gecemi gündüzüme kattım ve bu başarıya ulaştım. Göndere bayrağımızı çektirdim. Bana böyle mi yapacaklardı? Hala bunun üzüntüsü içerisindeyim” dedi.

İCRA TAKİBİNE DÜŞTÜ

Konuşurken zaman zaman gözyaşlarına hakim olamayan Elden, senelerden beri bu konuda hukuk mücadelesi verdiğini belirterek, “Üzüntüm ve sıkıntım çok. Böyle olacağını bilseydim, bu arsaya taş üstüne taş koymazdım” şeklinde konuştu.

TCDD'ye personel olarak 30 yıl emek verdiğini ve bu kurumda çalıştığını anlatan Elden, yıllarca emek verdiği kurumun arsayı elinden aldığını savundu.

Kendisinden istenen kira bedeliyle ilgili şu anda oturduğu kızının evine icra takibi geldiğini ve tespit yapıldığını da kaydeden Elden, bu konunun kendisini çok üzdüğünü, zor günler geçirdiğini ifade etti.

En son Yargıtay'ın arsanın TCDD'ye, üzerindeki ev ve ağaçların ise kendisine ait olduğuna, bina ve ağaç bedelinin ödenmesi halinde evin boşaltılmasına karar verdiğini belirten Elden, hukuk mücadelesinin sürdüğünü belirtti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!