Eski dostlar...

Güncelleme Tarihi:

Eski dostlar...
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

38 yıla kadar hapsi istenen firari Gülay Aslıtürk ile zimmetine para geçirdiği iddiasıyla 27 yıl hapsi istenen 'kasası' Altan Demirel'in dostlukları eskilere dayanıyor. O zamanki adıyla Gülay Atığ, Çatalca'ya başkan seçildiğinde, Altan Demirel, belediyenin en ‘başarılı’ memurlarından biriydi. Üstelik belediyeye bakkalını kapatıp girmişti...

ŞİŞLİ Belediyesi'ni soyup soğana çevirmekle suçlanan eski Başkan Gülay Aslıtürk ve 'Sağ kolu', Başkan Yardımcısı Altan Demirel, işlerin yolunda gittiği günlerde, kol kola girip objektife gülümserken, 'Başkan-kasa' ilişkisini de belgelemişlerdi. İrtikap, zimmet, yolsuzluk suçlamalarıyla 38 yıla kadar hapsi istenen firari Gülay Aslıtürk ile zimmetine para geçirdiği iddiasıyla 27 yıl hapsi istenen 'kasası' Altan Demirel'in dostlukları eskilere dayanıyor. Gülay Atığ, 29 Aralık 1992 ara seçimlerinde Çatalca Belediyesi'ne Başkan seçildiğinde, bakkal dükkanını kapatan Altan Demirel, belediyeye gireli 6 yıl olmuştu. Zirai Donatım Kurumu Müdürlüğü yapan Çatalcalı bir baba ile Denizlili bir anneden doğan Altan Demirel, Endüstri Meslek Lisesi'ni bitirmişti. Çatalca Belediyesi'ne girdikten bir süre sonra su işletme şefi oldu. Eski Başkan Fırat Aykut'un, memur puanlamasında her seferinde 100 üzerinden 100 verdiği Demirel, yeni Başkan Gülay Atığ'ın dikkatini çekmekte gecikmedi. Bakkallıktan, Çatalca'da suyun başına geçen lise diplomalı Altan Demirel, kısa sürede Gülay Atığ'ın yardımcısı oldu.

BAŞKAN NEREYE KASASI ORAYA

1994 seçimlerinde Şişli Belediye Başkanlığı'nı kazanan Gülay Atığ, zaman içinde sağ kolu ve kasası olan Altan Demirel'i de beraberinde götürdü. Belediyede işleri yoluna koyan Altan Demirel, Çatalca'da, babasının aileden kalan servetini büyütmek için oto komisyonculuğuna da soyundu. Bir yandan Gülay Aslıtürk'ün talimatlarını yerine getirirken, diğer yandan da, Maslak Oto Sanayi Sitesi'ne, otomobil alım satımları yaptı. Çatalcalı Gülay Atığ'la birlikte Şişli'de işlerin başına geçen Altan Demirel'in bakkal hesabı, belediyenin hesaplarına uymayınca, 1997 yılında yolsuzluk ve zimmet skandalı patlak verdi ve mahkemede tutuklandı. İşlerin yolunda gittiği günlerde, kol kola fotoğraf çektirdiği Gülay Aslıtürk, o tutuklandığında Nice'deki villasında yeni eşi Orhan Aslıtürk ile zorunlu balayındaydı. Demirel, Şişli Belediyesi'ndeki trilyonluk yolsuzluk ve usulsüzlüklerden tutuklanan tek belediye görevlisi. 14 aydır Bayrampaşa Cezaevi'nde yatan Demirel, Gülay Aslıtürk ve arkadaşları hakkında açılan ' irtikap', 'ihaleye fesat karıştırmak' ve 'zimmet' davalarının sanığı olarak verdiği ifadesinde şöyle demişti: ‘‘Ben, Gülay Aslıtürk ne emrettiyse, onu yaptım. Habersiz hiçbir işlemim olmadı.’’

AVUKAT: EV 4 AY ÖNCE SOYULDU

Firari Gülay Aslıtürk, Londra Polisi tarafından yakalanıp, kefaletle serbest bırakıldıktan hemen sonra kasası Altan Demirel'in kirli çamaşırları, esrarengiz bir şekilde ortaya saçıldı. Beykoz'daki ormanlık alanda bulunan dört çantanın ikisinden, Demirel'in Şişli Belediyesi'nde başkan yardımcılığı yaptığı döneme ait banka şifreleri, ödeme talimatları, hesabına yatırılan paraların dekontları ve vekaletnameler çıktı. Altan Demirel'in dört çantasının Beykoz'da orman içinde bulunması çeşitli yorumlara yolaçtı. Altan Demirel'in bir avukatının dün Şişli Belediyesi'ne giderek, müvekkilinin evinin dört ay kadar önce soyulduğunu, götürülen çantalardan ikisinin boşaltıldığını, diğerlerinin içindekilerinin bilinmediğini, bu hırsızlıkla ilgili olarak mahkemeye bilgi verildiğini söylediği öğrenildi. Ancak Çatalca'dan bir yakını da, Altan Demirel'in bu belgeleri bir yakınına verdiğini, ancak bu kişinin Gülay Aslıtürk'ün yakalanmasından sonra endişeye kapılarak bunu gidip ormana atmış olabileceğini söyledi.

Bulunan evrakta kim kimdir?

Altan Demirel, Gülay Aslıtürk'ün kendisine verdiği yetkilerle çok öne çıktı ve bütün özel işlerini takip etti. Nitekim, bulunan belgeler arasında Gülay Atığ adına bir vekaletnamenin olması dikkat çekti. Altan Demirel, İstanbul'da kendisini bir anda 'zenginlikler' içinde bulunca dört yıl önce iki çocuklu eşini boşayarak Romen Maria Dolares adlı kadınla evlendi. Romen eşinden üç yaşında bir çocuğu bulunan Demirel'in çantasında çıkan belgelerde saptanabilen isimler şöyle:

Özcan (Özkan) Işık: Çatalca'dan getirilen önce Aslıtürk'ün, sonra da Demirel'in makam şoförü. Şişli Belediyesi'nden çıkarıldı.

Oğuz Öngen: Firardaki Şişli Belediyesi Ayazağa Şube Müdürü. Eşini boşadı, Gülay Aslıtürk'ün Çatalca'dan getirdiği Nalan Öngen'le evlendi.

Şükrü Ardem: Şişli Belediyesi'nde odacı.

Mehmet İlhan Demirel: Altan Demirel'in babası, Emekli Zirai Donatım Kurumu Müdürü.

Zeynep Handan Demirel: Çatalca Vakıfbank'ta çalışan kardeşi.

Mehmet Özer: Şişli Belediyesi'nin trafik işlemlerini yapan işçi. Yolsuzluğunan ötürü mecburi emekli edildi.

Muhtar: Bu kadın kime bulaştıysa batırdı

ŞİŞLİ'nin firari Belediye Başkanı Gülay Aslıtürk'ün tutuklu bulunan yardımcısı Altan Demirel'e ait çantalardan çıkan evrakta adı geçen babası Mehmet İlhan Demirel de ortadan kayboldu. Çatalca halkı, ilçenin adını kötüye çıkarmakla suçladıkları, başta Gülay Aslıtürk olmak üzere, Altan Demirel ve Nalan Öngen'e büyük öfke duyuyor. Doğma büyüme Çatalcalı olan ve Çatalca Zirai Donatım Şube Müdürlüğü'nden emekli olduktan sonra Ferhatpaşa Mahallesi Atatürk Caddesi, Alipaşa Sokak, 2 Numara'daki Çam Apartmanı'nın 8 numaralı dairesinde mazbut bir hayat yaşamaya başlayan Altan Demirel'in babası Mehmet İlhan Demirel, skandalın patlak vermesinden sonra ortadan kayboldu. Evinden çok az çıkan ve mümkün olduğu kadar kimseye görünmemeye çalışan Mehmet İlhan Demirel, Gülay Aslıtürk'ün yakalanmasından sonra hepten ortadan kayboldu.

ÇATALCA KIZGIN

Beykoz'da ormanlık alanda bulunan oğlu Altan Demirel'e ait çantalardaki evrakta adı geçen Mehmet İlhan Demirel'in, tanıdığı kişilerin bu yöndeki sorularına bile yanıt vermediği belirtildi. Mehmet İlhan Demirel'in çocukluk arkadaşı olan Ferhatpaşa Mahallesi Muhtarı 62 yaşındaki Zeki Ünlüer, Gülay Aslıtürk'e ateş püskürüyor. Hiç kimsenin, Adalet'e hesap vermemek gibi bir ayrıcalığının olamayacağını belirten Ünlüer, ‘‘Mehmet İlhan Demirel ve ailesi, Gülay Aslıtürk'le tanışmadan önce çok mazbut bir hayat yaşıyordu. Bu kadın, bulaştığı herkesi yerin dibine batırdı. 'Tutuklamazsanız gelirim. Hesabımı veririm, siyasete dönerim' diyor. Adaletle pazarlık yapılır mı? Yok öyle, gelecek, hesabını verecek ve başta Çatalca halkı olmak üzere, kamuoyu gözünde aklanacak’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!