Eski Alman bakan, uçaktan atlayarak intihar mı etti

Güncelleme Tarihi:

Eski Alman bakan, uçaktan atlayarak intihar mı etti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2003 01:34

Almanya'nın eski Ekonomi Bakanı Jürgen Möllemann, dün 4 bin metreden paraşütle atladıktan sonra 1600 metrede emniyet paraşütünün açılmaması üzerine yere çakılarak öldü. Birlikte atladığı arkadaşları, paraşütü açmak için hiçbir girişimde bulunmadığını söylediler.

Vergi kaçakçılığı iddiası nedeniyle dokunulmazlığı kaldırılan Möllemann'ın ev ve iş yerlerinin polis tarafından arandığı gün ölmesi, intihar ihtimalini güçlendiriyor.

Almanya'yı şok eden olay, yerel saatle 12.50 sıralarında meydana geldi. Recklinghausen Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü'nün yaptığı açıklamaya göre, Federal Milletvekili Jürgen Möllemann, paraşütle atlamak üzere 10 arkadaşıyla birlikte Marl yakınlarındaki Loemühle Havaalanı'nda pervaneli bir uçağa bindi. Paraşütçüleri taşıyan uçak 4 bin metreye ulaşınca Möllemann'la birlikte 10 paraşütçü atladı. Diğer 9 kişi yere inerken yaklaşık 1600 metrede Möllemann'ın ikinci paraşütü açılmadı. 57 yaşındaki politikacı, alanın 200-300 metre kuzeyindeki bir bölgede yere çakılarak öldü. Sözcü, olayın intihar olup olmadığı konusunda da bir açıklama yapmaktan kaçındı. Möllemann ile birlikte atlayan arkadaşları 1600 metrede Möllemann'ın ikinci paraşütünün açılmadığını, Möllemann'ın da açmak için bir girişimde bulunmadığını öne sürdüler.

DOKUNULMAZLIĞI KALKTI

Partiler Yasası'yla bağdaşmayan davranışta bulunduğu, vergi kaçırdığı suçlamasıyla hakkında dava açılan Möllemann'ın dün öğleden önce de Federal Meclis'te dokunulmazlığı kaldırılmıştı. Möllemann'ın dokunulmazlığının kaldırılmasından hemen sonra da 100'e yakın polisin Münster'deki evinde, ayrıca İspanya'nın Marbella kentindeki yazlığında arama yaptığı, çok sayıda belgeye el koyduğu da açıklandı.

Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Parlamentosu, Möllemann'ın ölüm haberi üzerine oturumunu yarıda kesti. Eyalet Başbakanı Peer Steinbrück, ‘‘sarsıcı’’ değerlendirmesinde bulunurken Başbakan Yardımcısı Michael Vesper, ‘‘İstisna bir politikacının sonu böyle olmamalıydı’’ açıklamasında bulundu.

FDP Genel Başkanı Guido Westerwelle de Möllemann'ın ölüm haberinin son derece üzüntü verici olduğunu söyledi. Westerwelle, tüm politik görüş ayrılıklarına rağmen Mölllemann'ın FDP'ye önemli katıkları olduğunu da dile getirdi.

Möllemann kimdir

Jürgen Möllemann 15 Temmuz 1945'te Augsburg kentinde doğdu. 1965'te lise eğitiminin ardından askerliğini subay olarak paraşütçü birliğinde yaptı. 1966-1972'de yüksek öğrenimini tamamladı ve bir süre öğretmen olarak çalıştı. Möllemann 1970 yılında FDP'ye üye oldu ve partide aktif çalışmalar yaparak 1983'te Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti FDP Teşkilat Başkanlığı'na getirildi. 2000-2002 yılları arasında Federal Dışişleri Bakanlığı nezdinde Avrupa İlişkilerinden Sorumlu Devlet Bakanlığı, 1987-1991 yılları arasında Federal Bilim ve Eğitim bakanlığı, 1991-1993 yılları arasında da Federal Ekonomi Bakanlığı yaptı.

Partisinden istifa etmişti

Hür demokrat Parti'nin (FDP) eski liderlerinden Federal Dışişleri eski Bakanı Hans-Dietrich Genscher'in ‘‘manevi evladı’’ konumundaki Jürgen Möllemann'ın adı, ilk kez 1993 yılında Federal Ekonomi Bakanı iken ‘‘çip skandalı’’na karıştı. Bakanlık antetli kağıtlarla eşinin bir kuzeninin ürettiği ‘‘çiplerin’’ büyük marketlerde kullanılmasını içeren mektuplar gönderildiğinin ortaya çıkması üzerine bakanlığı bırakmak zorunda kaldı. Möllemann, bakanlığı bırakmak zorunda kaldı. Bu gelişmeden sonra FDP Kuzey Ren Vestfalya teşkilatı, Möllemann'ı 1994 yılında teşkilat başkanlığını bırakmaya zorladı. 2002 yılı Nisan ayında Jürgen Möllemann, partisinin İsrail politikasına tepki göstererek Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Parlamentosu Yeşiller Meclis Grubu'nu terk eden milletvekili Cemal Karslı'ya destek verdi. Cemal Karslı, FDP'ye ve partinin meclis grubuna üye olarak alındı. Ancak FDP yönetiminden gelen tepki üzerine Cemal Karslı, hem FDP'yi, hem de meclis grubunu terk etmek zorunda kaldı. Ancak hem parti yönetiminden hem de tabandan gelen baskılar üzerine Möllemann, bu yıl mart ayında da partisinden ve Federal Meclis'teki meclis grubundan istifa etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!