Eşit mal, tamam

Güncelleme Tarihi:

Eşit mal, tamam
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

Medeni Kanun'da uzlaşma

TBMM Adalet Alt Komisyonu, koalisyon ortakları arasında uyuşmazlığa yol açan, evlilikte edinilen malların eşit paylaşımını öngören düzenlemeyi kabul etti. Yeni Medeni Kanun tasarısı, evlatlıklara da miras hakkı tanıyor.

AİLE hayatı başta olmak üzere sosyal yaşamı yeniden düzenleyen Medeni Kanun tasarısı, TBMM Adalet Alt Komisyonu'nda kabul edildi. Ortaklar arasındaki uzlaşmazlık giderilerek, evlilikte edinilen malların eşit paylaşımını öngören düzenleme kabul edildi. 1030 maddeden oluşan Medeni Kanun tasarısı için Adalet Komisyonu'nca kurulan alt komisyonda DSP'den Ali Arabacı, MHP'den Edip Özbaş, ANAP'tan Cemal Özbilen, DYP'den Sevgi Esen, FP'den ise Dengir Mir Mehmet Fırat görev yaptı. Alt komisyon, 1926'da çıkarılan Medeni Kanun'un gerekçesinin, aynen bu tasarıya da konulmasını benimsedi. Bu gerekçe, Türk devrimimin bir anıt abidesi olarak kabul edildi.

MAL REJİMİNDE SIKINTI

Tasarı, evlilikte edinilen malların, boşanma noktasında eşit paylaşımını da öngörüyor. Bu maddeye FP'nin yanısıra MHP ve ANAP'lı alt komisyon üyesi de karşı çıktı. Madde, bu nedenle reddedildi. Ancak daha sonra liderlerin devreye girmesi ile ANAP'lı üye Cemal Özbilen ikna edildi. Tekriri müzakere yoluyla, bu madde, hükümetten geldiği şekliyle kabul edildi. Buna göre, evlilik ortamında edinilen malların eşit paylaşılımı benimsendi. Bu madde, edinilmiş mallara katılma ve mal rejimi başlığı ile düzenlendi.

EVLATLIKLARA MİRAS HAKKI

Evlatlık olarak alınan çocukların, mirastan pay almalarına olanak sağlayan düzenleme de sıkıntı yarattı. MHP ve FP, bu maddeye de karşı çıktı. Ancak son alt komisyon toplantısına MHP ve FP'li üyeler katılmadı. Bu madde de hükümetin istediği şekilde geçti. Vakıflarla ilgili olarak da alt komisyonda değişiklikler yapıldı. Vakıfların da, dernekler gibi üst kurul oluşturmaları benimsendi. Vakıflar, bu üst kurullar tarafından da denetlenebilecek.

HÜKÜMETİN PLANI

Alt komisyon, 23 Mayıs Salı günü yapacağı toplantıda, bu tasarının uygulanmasına ilişkin 25 maddelik ayrı bir tasarı ele alınacak. Bunun benimsenmesi durumunda, Medeni Kanun'la ilgili düzenleme, Adalet Komisyonu'nda görüşülecek. Hükümet, tasarının, ‘‘Çerçeve yasa’’ olarak Genel Kurul'da ele alınmasını planlıyor. Bunun için iktidarın, muhalefetin de desteğini alması gerekiyor. Bu durumda, Genel Kurul'da tasarının maddeleri tek tek görüşülmeyecek, sadece bölümleri oylanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!