Eşcinsellerin de kendi hukuku var

Güncelleme Tarihi:

Eşcinsellerin de kendi hukuku var
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2004 02:15

Başbakan, Türkiye’nin AB üyeliğine soğuk bakan Fransa’da özgürlükçü mesajlar verdi. Eşcinsellerin kendilerine ait bir hukuku olduğunu belirten Erdoğan, ‘fiili zarar’ vermeyen hiçbir düşünceden korkulmaması gerektiğini söyledi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, 17 Aralık zirvesi öncesinde Türkiye’nin AB üyeliğine soğuk bakan Fransızları ikna etmek için geldiği Paris’te çarpıcı açıklamalarda bulundu. Fransız haber kanalı LCI, devlet kanalı FR3 ile Le Monde, Parisien ve Fransa’nın pazar günü yayımlanan tek gazetesi Le Journal De Dimache’a konuşan Erdoğan, eşcinsellerin de kendu hukuku olduğunu söyledi.

LCI muhabiri Vincent Heruouet’nun AB Komisyonu’nda da krize neden olan eşcinsel hakları ile ilgili sorusu üzerine Erdoğan, ‘Ben bir dini lider, dini otorite olarak karşınızda değilim. Bunun dinsel yaklaşımı farklıdır. Siyasi, hukuki yaklaşımı farklıdır. Siyasi ve hukuki açıdan ayrıca değerlendirilir’ yanıtını verdi.

İLERDE BAKARIZ

Bu konuda dini otoritelerin ortaya koyduğu görüşlere saygı duyulması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, eşcinsel haklarına karşı çıkan görüşleri nedeniyle Avrupa Komisyonu’nda büyük tartışma yaratan İtalyan Buttiglione’u kastederek, ‘Bu arkadaşın sözleri kendini bağlar. Sözlerinin önünde arkasında ne olduğunu bilmediğim için bir değerlendirme yapamam. Ancak tabii eşcinsellerin de şüphesiz kendilerine ait bir hukuku da vardır’ dedi.

Erdoğan, Fransız gazetecinin eşcinsellerin evlilik ve evlat edinme gibi medeni hakları konusunda ne düşündüğünü sorması üzerine de, ‘AB Anayasası’nda bu nasıl yer alacak onu şu anda bilemiyorum. Bunu imzaladığımız zaman göreceğiz. Ancak bizim hukukumuzda bu konu daha oturmuş değil, daha tartışma aşamasında’ yanıtını verdi.

DÜŞÜNCEYE ÖZGÜRLÜK

Başbakan, mahkumiyet aldığı ‘Camiler kışlamız’ şiirinin Avrupalıları korkutup korkutmadığı sorusunu ise şöyle yarıtladı:

Bu şiir Atatürkün de idolü olan Ziya Gökalp’e aittir. Aynı zamanda Milli Eğitim’in okullara tavsiye ettiği ve devletin de yayımladığı kitaplarda yer alan bu şiirden dolayı ceza aldım. Bir özgürlükler ülkesinde bunu tasvip etmek mümkün değil. Hangi fikir olursa olsun karşısındakilere fiili bir zarar vermiyorsa o düşünceden korkmamak gerekir.’

Fener sitemi

ERDOĞAN, Olympic Lyon’un, taraftarı olduğu Fenerbahçe’yi İstanbul’da 3-1 yenmesinin hıncını Fransız gazeteciye esprili bir biçimde takılarak çıkardı. LCI muhabiri Vincent Heruouet’un maçla ilgili yorumunu sorması üzerine Başbakan, önce Olympic Lyon’un başarılı bir oyunla galip geldiğini belirtip Fransızları kutladı. Ardından da, ‘Biz size çok kızdık. Geldiniz Fener’i yendiniz. Çok ayıp oldu’ diye takıldı. Erdoğan’ın yanıtı kahkahalara sebep oldu.

Ateiste saygı

TÜRBAN yasağına ilişkin sorular yöneltilen Başbakan, konuyu toplumsal bir mutabakatla çözme niyetinde olduklarını söyledi. Erdoğan, ‘Ülkede bir gerilime neden olabilecek bir adım şu anda atmıyoruz’ dedi. Bir inanç grubunun bir diğerine baskı yapmasını da tasvip etmediklerini belirten Erdoğan, ‘Türkiye’nin büyük çoğunluğu Müslümandır ancak gayrimüslimler ve ateistler üzerinde baskı kurulmasını asla kabul etmeyiz. İnsanlar inandıkları gibi yaşayıp inandıkları gibi eğitim görebilmeliler’ diye konuştu.

Notre Dame’da ayin dinledi

BAŞBAKAN Erdoğan, Büyükelçilik rezidansından çıkıp Seine nehri kıyısından Notre Dame kilisesine gitti. Arkasındaki kalabalık grupla birlikte Notre Dame kilisesinin içine girerek yapılan akşam ayinini dinleyen Erdoğan’a bir papaz mihmandarlık yaparak kiliseyi gezdirdi. Erdoğan kilise ziyaretinin ardından da Paris’in en büyük alışveriş merkezlerinden biri olan Galeri Lafeyette’ye gitti. Erdoğan daha sonra bir restoranda iftarını açtı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!