Erzurum Valiliği'ne göne kirlilik nedeni lastik yakanlar

Güncelleme Tarihi:

Erzurum Valiliğine göne kirlilik nedeni lastik yakanlar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2008 11:52

ERZURUM’da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın (SYDV) 12 bin aileye 25 bin ton kömür dağıtmasının ardından meydana gelen hava kirliliğinde, Valilik farklı açıklama yaptı.

Kentin üzerine yerleşen ve ‘inversiyon tabakası’ olarak nitelendirilen kara bulutun oluşmasında otomobil lastiği ve kablo gibi maddelerin yakılmasının da etkili olduğunu belirten Erzurum Valiliği, bu tür maddeleri yakanlara para cezası verileceğini duyurdu. Bu açıklamaya tepki gösteren eski Çevre İl Müdürü Dr. Halup Nakipoğlu, lastik ve kablo yakılmasının binde bir oranında etki yapabileceğini dile getirdi. Dr. Nakipoğlu ayrıca Çevre ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı hava kirliliği ölçüm değerlerinin gerçeği yansıtmadığını da öne sürdü.

Türkiye’nin en soğuk kenti olmasının yanında, birinci derecede hava kirliliğinin yaşandığı Erzurum’da, Valilik otomobil lastiği ve kablo yakılmasını hava kirliliğinin nedenlerinden biri olarak gösterdi. Valilikten yapılan yazılı açıklamada hava kirliliği ile mücadele kapsamında bu tür maddeleri yakan kişilere 2872 Sayılı Çevre Kanununun ilgili maddeleri gereğince idari para cezası kesileceği bildirildi. Lastik yakılmasının petrol türevlerinden çok daha fazla toksik etki yaptığı belirtilen açıklamada şöyle denildi:

“İlimizde hava kirliliği oluşturan önemli unsurlardan biri de ömrünü tamamlamış lastiklerin ve atık kabloların yakılması ile oluşan kirleticilerdir. Lastiğin yakılması, kömürden 13 bin kat daha fazla mutasyon bileşikleri oluşturur. Karbonmonoksit (CO), Sülfür Oksitler, Nitrojen Oksitleri, Dioksinler, Furanlar, Ağır Metaller (Arsenik, kadmiyum, nikel, çinko, krom, vanadyum) gibi maddelerin kısa veya uzun vadeli etkileri olmaktadır. Kansere neden olduğu gibi, göz, merkezi sinir sistemi ve solunum yollarına etkisi çok fazladır. İlimizde hava kirliliği ile mücadele kapsamında lastik ve kabloların yakılmasının önlenmesi için denetimler düzenli ve aralıksız olarak yapılmaktadır. Konuyla ilgili vatandaşlarımızın tespiti halinde Alo 181 Çevre Hattı'na ihbarda bulunmaları önem arz etmektedir.”

‘LASTİK BİNDE BİR ETKİLER, ASIL TEHLİKE KÖMÜRDE’

Valiliğin açıklamasına tepki gösteren eski Çevre İl Müdürü Dr. Haluk Nakipoğlu, lastik ve atık kablo yakılmasının binde bir oranında etki yapabileceğini vurguladı. Kentteki hava kirliliğinin büyük ölçüde dağıtılan kalitesiz kömürden kaynaklandığını ileri süren Dr. Nakipoğlu, “Lastik veya kablo yakmak yok denecek kadar az bir ihtimaldir. Kentteki kirliliğin en önemli sebebi dağıtılan ve satılan kalitesiz kömürlerdir. Bu kirliliğin lastik, kablo yakılmasıyla oluştuğu hiçbir zaman düşünülemez” dedi.

‘RAKAMLAR İNANDIRICI DEĞİL’

Dr. Nakipoğlu ayrıca Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 81 vilayette yapılan hava kirliliği ölçümlerinden çıkan sonuçların gerçeği yansıtmadığını da öne sürdü. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın wwww.havaizleme.gov.tr adresli resmi internet sitesinde yayınlanan değerleri inceleyen Dr. Nakipoğlu, ölçüm sonuçlarının düşük verildiğini iddia etti. Erzurum’da 22 Aralık’ta yapılan ölçümlerde ortalama değerin Kükürtdioksitte 40 mikrogram/metreküp, Partikül Madde’nin (PM) ise 71 mikrogram/metreküp olarak ölçüldüğünü belirten Dr. Nakipoğlu, şunları söyledi:

“Bu kentte 14 yıl Çevre İl Müdürlüğü yaptım. Ama böylesine sonuçları yaz mevsiminde bile görmedim. Sonuçlara baktığımızda gayet ideal. Uzun ve kısa vadeli sınır değerlerin altında. Bakanlığın sonuçlarına göre, Erzurum ve çevre illerin havası çok güzel gösterilmiş. Ama dışarı çıktığınızda bunu teyit etmek mümkün değil. Bunlarda yanlışlık var. Bu rakamları yaz mevsiminde bile elde edemedim. Öyle ki, yaz aylarında da yoğun bir egzoz kirliliği yaşanır. Sadece Erzurum için değil bölgedeki diğer illerde de yapılan ölçümlerde rakamların düşük gösterildiğini iddia ediyorum. Diyelim birkaç şehir ölçümde hata yaptı, bunların hepsi mi hata yapar? Bunlar çok küçük rakamlar.”

DOĞU'DA SON DURUM:

Öte yandan Çevre ve Orman İl Müdürlükleri tarafından bölge illerinde 22 Aralık’ta yapılan ölçümlerde alınan ortalama değerler şöyle:
Erzurum SO2: 40- PM: 71, Erzincan SO2: 34- PM: 76, Ağrı SO2: 40 - PM: 140, Ardahan SO2: 105- PM: 86, Kars SO2: Ölçüm yapılmadı- PM: 104, Iğdır: SO2: 34- PM: 471, Muş SO2: 22- PM: ölçüm yapılmadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!