Eroin işi 11 ülkede Türklerin elinde

Güncelleme Tarihi:

Eroin işi 11 ülkede Türklerin elinde
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2003 21:43

Türk mafyası dünya eroin piyasasını ve esrar trafiğinin önemli bir kısmını eline geçirdi. Narkotik uzmanları yıllık 60 milyar dolar olarak tahmin ettikleri eroin pastasının çok önemli bir bölümünün Türkiye üzerinden döndüğünü söylüyor.

Dünya uyuşturucu trafiğini izleyen ve bu konuda yıllık raporlar yayınlayan ABD Dışişleri Bakanlığı, 2003 Dünya Uyuşturucu Raporu'nda 11 ülkedeki eroinin temini, üretimi ve dağıtımını Türklerin kontrol ettiğini açıkladı. Raporun Türkiye ve Türkmenistan dışındaki bölümlerinde, 52 yerde Türkiye bağlantısı ya da Türk uyuşturucu kaçakçılarından bahsedildi.

Türkiye'yi Avrupa ve Orta Asya grubunda değerlendiren raporda Türk makamlarının uyuşturucu ile mücadelede gösterdiği işbirliği ve başarılardan övgü ile söz ediliyor.

ABD'den gelen raporu Birleşmiş Milletler'in Uyuşturucu Bürosu da destekliyor. Yayınlanan son değerlendirmelerde ‘‘2001'de en büyük miktarlı yakalamalar Türkiye'de oldu’’ ibaresine yer verdi. Bir bölgedeki yakalanma oranlarının yüksekliği o bölgedeki trafiğin de yüksekliğine işaret ediyor. Interpol ise Türk mafyasından şu şekilde söz ediyor: ‘‘Avrupa'daki eroin trafiği Türk suç şebekelerinin elinde. Onları az bir farkla Arnavut kökenliler izliyor.’’

Türk mafyasına geniş yer veren raporlardan biri de AB ülkelerinin Interpol'ü olarak bilinen Europol'ün 2002 AB Organize Suçlar Raporu:

‘‘Türk Organize Suç Grupları, AB uyuşturucu trafiğinde önemli aktörler olmaya devam ediyor. Başka suçlara da bulaşmaları onları asıl hedeflerinden saptırmıyor. Geçiş yolları ve kaçakçılık onları öngörülebilir gelecekte de suç ağının merkezinde tutacak. Türk suç grupları AB ülkelerindeki Türk toplulukları sayesinde kolayca halk arasına inebiliyor.’’

FİYATLARI TÜRKİYE BELİRLİYOR

ABD'nin 2003 raporunda emniyet, jandarma ve sahil güvenlik birimlerinin çalışmalarından rakamlarla ve adları anılarak bahsediliyor. Türk narkotik uzmanlarına göre raporda bu rakamların detaylı olarak verilmesi çok önemli. Çünkü ülkeler arasındaki bağlantılar bu yolla ortaya çıkıyor. Örneğin nisan ayında 300 kiloluk bir parti yakalandıktan sonra eroin fiyatları bütün dünyada bir anda iki misline yükseldi. Yani fiyatlar Türkiye'deki duruma göre arz-talep dengesiyle şekilleniyor.

ABD'nin raporuna göre Türkler'in eroini kaliteli. Eroini yurtdışına taşıyan kaçakçılar, bunun bir kısmını kaliteli Arnavut esrarıyla değiş tokuş ediyor. Esrar partilerini Avrupa'da dağıtırken, Türkiye'ye de gönderiyor.

İstanbul Emniyeti'nin değerlendirmesi geniş aile yapısı etrafında örgütlenen Türk mafyasının doğu ucunu Kürt, batı ucunu Boşnak ve Arnavut ailelerin elinde tuttuğu yönünde. Aile reisleri genelde yurtdışında yaşıyor. Babaların babası, ünlü eroin kaçakçısı Cumhur Yakut'un ise şu sıralar Arap Yarımadası'nda olduğu tahmin ediliyor.

Emniyet istatistikleri uyuşturucu trafiğine karışanların yüzde 20'sinin 20-25 yaş arasında olduğunu gösteriyor. Yüzde 95'i erkek. Emeklilik yaşı 55. Bu yaştan sonra iş başında kalanların oranı yüzde üçlere kadar düşüyor. Uyuşturucu kaçakçılığı yüzde 84 oranında otomobil, yüzde 5.4 oranında TIR ve kamyonlarla yapılıyor.

KALİTELİ EROİN VAN'DA YAPILIR

İpek ve Baharat yolu, günümüzde uyuşturucunun da takip ettiği güzergahlar olarak görülüyor. Güney Amerika kokaini hariç, Hollanda ile Kuzey Avrupa'da imal edilen ecstasy ve captagon, Altın Hilal'den (Afganistan-Pakistan-İran) gelen haşhaş ve afyon ile Altın Üçgen'den gelen (Burma-Tayland-Laos) afyonunun dünyaya dağılma yollarının kesişim noktası Türkiye.

Emniyetin verilerine göre Türk eroini Van-Hakkari kırsalındaki ‘‘illegal’’ laboratuvarlarda üretiliyor. Bu üretim çevresini ve geçiş güzergahını da zehirliyor: Van, Antep ve Diyarbakır 2002 rakamlarına göre eroin kullanımında ilk sıralarda yer alıyor. Türk mafyası, eroninin Türkiye'de bulunmayan baz maddesi asetik anhidriti Rusya'dan sağlıyor. Türkiye, İran ve Afganistan'a ulaştırıyor.

TÜRKLER KOKAİNE BULAŞMIYOR

Dünya uyuşturucu pazarının boyutlarını saptamaya çalışan uzmanların baktığı nokta, yakalanan uyuşturucunun miktarı. Veriler doğrultusunda Türklerin kokain işine karışmadıkları kanısı yaygın.

Türkiye'de ele geçirilen kokain miktarı yıllık 5-6 kilogram civarında. Kokain Türkiye'nin Ege kıyılarını yalayıp doğrudan Avrupa'ya gidiyor.

Esrarda Türkiye kendi kendine yeten ülkelerden biri! Ürettiğini tüketiyor. Ama Türkler eroin karşılığında aldıkları kaliteli Arnavut esrarını Batı pazarlarına taşıyor. 2002'de Türkiye'de yakalanan esrarın yüzde 70'i Arnavutluk kökenli. Türk kullanıcıların yüzde 77.4'ü esrar, yüzde 14'ü eroin kullanıyor.

İstanbul Narkotik amirleri yurtiçindeki trafiğin İstanbul hattından gittikçe liman şehirleri olan İzmir ve Mersin'e kaydığını düşünüyor. Ama henüz bu şehirlerde büyük parti uyuşturucu yakalanmadı.

Türk mafyası hangi ülkede ne yapıyor

BELÇİKA

Belçika'da dolaşan eroin trafiğinin önemli bir kısmı Türk grupların elinde. Bu eroin her ne kadar Belkiça'dan direkt İngiltere pazarına gönderilse de Fransız ve Belçikalı tüketicilere de ulaşıyor. Türk eroin kaçakçıları Belçika pazarına hakimiyetlerini burada yaşayan bazı Türklerin lojistik yardımıyla elinde tutuyor. 2002 yılından bu yana Belçika'da iki önemli dağıtım merkezi ortaya çıktı: Ghent ve Antwerp. Antwerp özellikle Fransız alıcılara hitap ediyor, çünkü bu şehir hem mesafe olarak Hollanda'dan daha yakın hem de eroin kalitesi daha yüksek.

ALMANYA

Hollanda üzerinden Almanya'ya gelen uyuşturucuda Almanlar kadar her iki ülkede de yerleşmiş Türklerin payı var. Alman makamlar Hollanda makamlarıyla işbirliği içinde Hollanda'dan Almanya'ya eroin sokan Türk-Alman uyuşturucu şebekesini çökertti. 2002 yılında Alman polisi bu işbirliği sonucunda Avustralya'ya yola çıkmış 1 milyon ecstasy hapı ele geçirdi.

YUNANİSTAN

Yunanistan, Türkiye üzerinden Batı Avrupa'ya giden Ortadoğu kökenli haşhaş ile Güneybatı Asya kökenli esrar ve eroinin önemli bir geçiş noktası. Bu uyuşturucu Yunanistan'a Türkiye sınırından otobüs ve otomobiller yoluyla giriyor. Buradan denizyoluyla İtalya'ya ulaştırılıyor. Türkiye'de işlenen eroinin bir kısmı kokainle değiştirilmek üzere Yunanistan üzerinden Latin Amerika'ya gidiyor. Nijerya mafyası da Amerika'ya ulaştıracağı uyuşturucuyu Türkiye üzerinden Ege adaları yoluya kaçırıyor.

SLOVENYA

Macaristan, Hırvatistan, İtalya, Avusturya ile olan sınırı ve Adriyatik'teki kısa sahili Slovenya'yı Arnavut, İtalyan ve Türk suç örgütlerinin hedefi haline getiriyor. Ülkenin ana taşımacılık limanı olan ve Kuzey Adriyatik'te yer alan Koper, özellikle Kuzey Afrika esrarı ve Güney Amerika kokaini için önemli bir sıçrama noktası oluşturuyor.

TÜRKMENİSTAN

Önemli bir üretici olmamasına rağmen, Türkmenistan Afganistan'la 1180, İran'la 800 kilometre sınırı nedeniyle Türk, Rus ve Avrupa pazarlarına ulaşacak uyuşturucu için hayati bir geçiş noktası.

İRAN

İran genel olarak başka ülkelerde üretilen uyuşturucunun taşıma kanalı olarak görülse de Türkiye sınırında afyon üretimi yapıldığına dair istihbarat var. Türk yetkililer İran'da yoğun biçimde eroin imal edildiği konusunda ABD'li uzmanlardan daha emin konuşuyor. Türkiye bu afyonun olağan ilk adresi. Buradan da Rusya ve Avrupa'ya taşınıyor. Üretilen bütün baz morfinin ve afyonun yüzde 40'ının Türkiye'ye yöneldiği tahmin ediliyor. İran'ın uyuşturucu trafiği ülkenin doğu batı yönünde uzanan Horasan, Tahran, Türkiye hattında gerçekleşiyor. Bu hattın boydan boya dağlık olması güvenlik güçlerinin işini güçleştiriyor. Türkiye'nin mücadele çabaları, İran üzerinden Azerbaycan ve Ermenistan alternatifleriyle by-pass edilmeye çalışılıyor. Ancak İran'ın önemli bir sorunu daha var: Ülke önemli bir geçiş noktası olduğu kadar tüketim merkezi de. Geçen yıl Afgan afyonunun yüzde 50'sinin İran'a girdiği ve bunun 700-800 tonunun yine İran'daki 1.8-2 milyon kullanıcı tarafından tüketildiği tahmin ediliyor.

SURİYE

Türkiye'den yola çıkan narkotik trafiği hálá Suriye'nin uyuşturucuyla mücadeledeki çabalarına meydan okuyor. Ele geçirilen miktarlardaki artış Suriye'den diğer ülkelere giden haşhaş ve kokainde bir artışa işaret ediyor. Suriye, Pakistan ve Afganistan'dan gelen afyonun Türkiye'ye giriş noktalarından biri. Buna mukabil Türkiye ise Suriye üzerinden Suudi Arabistan'a giden captagon haplarının çıkış noktası.

RUSYA

Rusya, Afganistan üzerinden gelen ve yarısından fazlası Batı Avrupa'ya giden uyuşturucu için önemli bir transit ülke. İç tüketime yönelik yapılan esrar üretimi önemli değil ama Rusya'nın önemi, Türk, Afgan ve İran eroini için gereken kimyasal maddeleri temin etmesi.

Novorossisk Limanı, Türk eroininin Rusya'ya giriş yaptığı en önemli liman. Günlük deniz trafiği, yolcular, otomobiller ve feribotlar Rusya'ya sokulan eroin için en sık kullanılan yöntemler. Türk ve Afgan eroinini imal etmek için gereken asetik anhidrit ise aynı yolları takip ederek Türkiye ve Afganistan'a geliyor.

ARNAVUTLUK

Arnavutluk, Türkiye'den başlayıp Bulgaristan, Makedonya üzerinden Batı Avrupa'ya ulaşan eroin hattının diğer ucunda yer alıyor. Bu önemli konumuna ve hızlı artan uyuşturucu kullanımına karşın etkin mücadele yürütülemiyor. Eroin ülkeye Makedonya'dan giriyor ama asıl kökeni Türkiye ve Afganistan. Esrar yerel olarak yetiştiriliyor. Kokain İspanya ve Hollanda üzerinden Güney Afrika'dan geliyor. Yüksek kaliteli Arnavut esrarı kaliteli Türk eroiniyle değiştirilmek üzere Türkiye'ye naklediliyor.

ERMENİSTAN

Asya ve Avrupa arasında bir Kafkas köprüsü olan Ermenistan uluslararası uyuşturucu trafiğinin önemli bir geçiş noktası olma potansiyeline sahip. Ülkenin Karabağ sorunu dolayısıyla Türk ve Azeri sınırlarının kapalı olmasına karşın Türkiye'den gelen afyon ve eroin ülkeye Gürcistan üzerinden giriyor.

BULGARİSTAN

Türkiye üzerinden Batı pazarlarına ulaştırılmaya çalışılan eroinin ve eroin imalatında kullanılan maddelerin Türkiye'ye giriş yolu üzerinde.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!