Eroğlu siyasileri bilgilendirdi

Güncelleme Tarihi:

Eroğlu siyasileri bilgilendirdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2011 22:37

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC Cumhuriyet Meclisi'nde temsil edilen siyasi partilen başkan ve yetkililerini, devam eden Kıbrıs müzakerelerindeki son durumla ilgili bilgilendirdi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığındaki toplantıya, Başbakan ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı İrsen Küçük, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP) Genel Başkanı Turgay Avcı, Demokrasi ve Güven Partisi (DGP) Genel Başkanı Tahsin Ertuğruloğlu ile partilerin diğer yetkilileri katıldı.
Yaklaşık 3 saat süren toplantının ardından siyasiler açıklama yaptı.

Başbakan ve UBP Genel Başkanı İrsen Küçük, toplantının faydalı geçtiğini, karşılıklı görüşlerin aktarıldığını belirtti.Küçük, müzakerelerde Rum tarafından olumlu bir öneri gelmediğini, ay sonu New York'da yapılacak Kıbrıs zirvesinin ardından sonuç alıcı müzakerelerin başlaması beklentisinde olduklarını, ancak Rumlardan sonuç alıcı bir tavır görmediklerini söyledi.

Haberin Devamı

DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, Cumhurbaşkanı Eroğlu'na Kıbrıs müzakereleriyle ilgili çekince ve düşüncelerini aktardıklarını ifade ederek, gelecek hafta partilerinden uzmanların, müzakereleri yürüten teknik heyetten bilgi alacağını kaydetti.Denktaş, Türkiye ile KKTC arasında imzalanan Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması konusunda da “gerçeği öğrendiklerini, konuya ilişkin aslında KKTC Dışişleri Bakanlığı'nın bilgi sahibi olduğunu anladıklarını” belirtti.

CTP Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu da, Cumhurbaşkanı;nın kendilerine son gelişmelerle ilgili bilgi aktardığını, kendilerinin de görüşlerini ortaya koyduklarını söyledi.“Kıbrıs Türk tarafının yapıcı olması gerektiğini, çünkü BM Genel Sekreteri'nin New York zirvesinin ardından taraflara rol biçeceğini” kaydeden Yorgancıoğlu, “Kıbrıs Türk tarafı uzlaşmaz olmamalı” dedi.

Yorgancıoğlu, Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması konusundaki tavırlarının değişmeyeceğini, böyle konularda Kıbrıs Türkünün tüm siyasi temsilcilerinin karar vermesi gerektiğini ifade etti.DGP Genel Başkanı Tahsin Ertuğruloğlu ise, iyi bir toplantı gerçekleştirdiklerini, Kıbrıs müzakerelerinde kayda değer bir ilerleme olduğunu söylemenin kolay olmadığını belirtti.

Haberin Devamı

Ertuğruloğlu, Türk tarafının olabildiğince açılımcı bir tutumda olduğunu, ancak bunun tek taraflı olamayacağını, Rum tarafında bu çabaların bulunmadığını söyledi.
Tahsin Ertuğruloğlu, Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması konusuna gösterilen tepkiyi doğru bulmadıklarını, bu tepkilerden dolayı ülke çıkarlarının zarar gördüğünü, yöntemde yanlışlık olmadığını, buna karşı olmanın Kıbrıs Türk çıkarlarına hizmet etmediğini belirtti.

TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı da, kıta sahanlığı konusunda hükümeti “içeride başka dışarıda başka” şeyler söylemekle suçladı.ÖRP Genel Başkanı Turgay Avcı, Kıbrıs müzakerelerine ilişkin bilgi alıp görüşlerini aktardıklarını söyledi.Avcı, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın, petrol ve doğalgaz araması başlatarak çözüm odaklı olmadığını ortaya koyduğunu belirterek, “Kıbrıs Türk tarafının çözümden kaçmasını ve Türkiye;nin çatışmaya girmesini istiyordu. Buna fırsat vermedik” dedi.

Haberin Devamı

Avcı, bugün Lefkoşa ara bölgede yapılan Türk-Rum siyasi partilerin katıldığı bir toplantıda, “Hristofyas'ın partisi AKEL temsilcisinin, 'Kıbrıs'ta bir devlet var. O da Kıbrıs cumhuriyetidir. Federasyon bağlamında bir çözüm kabul edilemez' dediğini ve toplantıyı terk ettiğini” de söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!