Ermenistan uçağı indirildi

Güncelleme Tarihi:

Ermenistan uçağı indirildi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2012 06:20

Ermenistan'dan Suriye'nin Halep kentine insani yardım malzemesi götürdüğü belirtilen bir sivil kargo uçağı planlı olarak Erzurum Havalimanı'na indirildi. 4 saat 20 dakika arama yapılan uçak Halep'e doğru yola çıktı.

Haberin Devamı

Ermenistan'a ait kargo uçağı bugün saat 06.10'da Erzurum Havalimanı'na indirildi. Geçen 15 Ekim'de olduğu gibi yine arama yapılmak üzere VIP salonu önüne götürülen uçağın çevresi, basın mensuplarının fotoğraf çekip görüntü almasını önlemek için iş makineleri ile kapatıldı.

İŞTE O UÇAK / Foto Galeri

Uçakta arama yapmak üzere Gümrük, 9'uncu Kolordu Komutanlığı'ndan mühimmat konusunda uzmanlar, Emniyet Müdürlüğü'nden arama ekipleri ile sağlık görevlileri hazır bulundu. Polis ve jandarma ekipleri, uzman köpek eşliğinde uçakta arama yaptı.

Ermenistan kargo uçağında insani yardım malzemesi olan kutular hava limanındaki x-ray cihazından tek tek geçirildi.

ARAMA 4 SAAT 20 DAKİKA SÜRDÜ

Ermenistan'dan, Suriye'nin Halep kentine insani yardım malzemesi götürürken Erzurum havalimanına indirilen sivil kargo uçağı 4 saat 20 dakika kadar süren aramanın ardından havalandı. Kalkış izni verilen uçak saat 10.30'da motorunu çalıştırdı ve Halep'e doğru uçuşa geçti.

Haberin Devamı

'MÜRETTEBAT ÖĞLE YEMEĞİNE KALSAYDI KEBAP İKRAM EDECEKTİK'

Havalimanından Sorumlu Vali Yardımcısı Özgür Arslan, yaklaşık 4,5 saat süren aramalar sırasında uçakta sadece gıda maddesinin bulunduğunu belirterek gerekli açıklamanın Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılacağını söyledi. Arslan, "Aramalar sırasında Ermenistan uçağının mürettebatı VIP salonunda bekletildi ve kendilerine sabah kahvaltısı olarak sandviç ikram edildi. Öğle yemeğine kalsalardı yöresel cağ kebabı ikram edecektik" dedi.

Arslan, bir gazetecinin 'Suriye'ye gidecek uçaklar her zaman aranacak mı?' sorusuna, “Dışişleri Bakanlığı'ndan talimat geldiği müddetçe aranacaktır” şeklinde cevap verdi.

VALİLİK'TEN AÇIKLAMA

Erzurum Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Ermenistan Havayolları'na ait Antonov-12 tipi EK-12104 sefer sayılı kargo uçuşuyla Ermenistan'ın Erivan kentinden, Suriye'nin Halep kentine insani yardım malzemesi götürüleceği belirtildi.

Uçak için 8 Kasım 2012 tarihinde, Türkiye saatiyle saat 05.00'te Erivan'dan kalkış yapıp, Türkiye hava sahasını geçmek suretiyle Halep'e iniş planıyla üst uçuş izin başvurusunda bulunduğu anımsatılan açıklamada, Dışişleri Bakanlığı tarafından uçağa Erzurum Havalimanı'na teknik iniş gerçekleştirme koşuluyla üst uçuş izni verildiği ifade edildi.

Haberin Devamı

Havalimanı Mülki İdare Amirliği'nin koordinatörlüğünde, söz konusu uçağın saat 06.05'te Erzurum Havalimanı'na inmesinin ardından Erzurum Gümrük Müdürlüğü personelince uçağın geliş kontrolünün yapıldığı vurgulanan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
“Kaptanın vermiş olduğu kargo manifesto beyanında, yükünün toplam bin 342 kolide 12 bin 555 kilogram insani yardım malzemesinin olduğu beyan edilmiştir. Beyan alınmasına müteakip, gümrük görevlilerince kargo yükünün ayrıntılı aramasına geçilmiştir. Yapılan ayrıntılı kontrol neticesinde, uçakta beyana aykırı herhangi bir şey olmadığı görülmüştür. Yapılan kontroller sonucunda boşaltılan bin 342 adet koli, eksiksiz olarak uçağa tekrar yüklenmiş ve uçak saat 10.35'de havalimanından ayrılmıştır.”

Haberin Devamı

İNİŞ RUTİN UYGULAMA

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Ermenistan'a ait bir havayolu şirketi, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne Erivan-Halep güzergahında 15 ton gıda maddesi taşıma talebiyle 6 Kasım 2012 tarihinde başvurdu.

Mutat kurallar uyarınca tarifesiz kargo uçaklarının uçuştan 48 saat önce mesai saatleri içinde sivil havacılık makamlarına başvurması ve gerekli izinleri alması gerektiğini belirten diplomatik kaynaklar, bu çerçevede, Ermeni havayolu şirketi tarafından yapılan başvuruda, Antonov 12 tipi uçağın kargo yükünün insani yardım olduğunun beyan edildiğini, istendiği takdirde kargonun kontrolü için teknik iniş yapılabileceğinin belirtildiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Yapılan inceleme çerçevesinde, bu talebe, 8 Kasım'da Erzurum'a teknik iniş yapması kaydıyla olumlu yanıt verildiğini belirten kaynaklar, bu çerçevede, anılan havayolu şirketinin Erzurum'a teknik inişi içeren yeni uçuş planının sunduğunu ve Erzurum Havaalanı'na indiğini bildirdi.

Diplomatik kaynaklar, sivil uçağa teknik iniş izni verilmesinin 1944 Chicago Sivil Havacılık Sözleşmesi'ne uygun, rutin bir uygulama olduğunu kaydetti.

ERMENİSTAN UÇAĞI ERZURUM'A İNDİRİLDİ


 

DAHA ÖNCE DE ERMENİSTAN UÇAĞI İNDİRİLMİŞTİ

Ermenistan'a ait bir sivil kargo uçağı da 15 Ekim günü yine Erzurum Havalimanı'na indirilmiş ve uçaktaki 1400 koli yardım malzemesi tek tek kontrolden geçirilmişti. Aramanın ardından uçağın kalkışına izin verilmişti.

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!