Ermenilerden çifte tasarı

Güncelleme Tarihi:

Ermenilerden çifte tasarı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2011 00:00

Ermeni diasporası, Türkiye’deki seçimlerin sonuçlanmasının hemen ardından ABD Kongresi’ne aynı hafta iki Ermeni tasarısı birden sunuyor. Tasarıların kabul edilme olasılığı az görülüyor.

Haberin Devamı

Demokratların çoğunlukta olduğu bir önceki yasama döneminde 1915 Olayları’nı “soykırım” kabul eden 252 numaralı karar tasarısının kadük hale gelmesinin ardından, Ermeni diasporasının beklenen hamlesi bu hafta geldi. Diasporaya yakın milletvekilleri, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu ABD Kongresi’nin Temsilciler Meclisi (TM) kanadına yeni bir soykırım tasarısı sundu. Ancak öncekinden farklı olarak bu defa soykırıma, Türkiye’deki kiliselerin Hıristiyan toplulukların kullanımına geri verilmesini öngören başka bir önerge ekleneceği öğrenildi. “252 İDİ 304 OLDU” adlı soykırım tasarısı, son 11 yılda TM Dış İlişkiler Komitesi’nin gündemine 4 kez gelen ve en son, numara olarak “252” ile anılan metinle aynı. Bu defa numarası 304. Hazırlayıcısı, Cumhuriyetçi Partili Illinois Milletvekili Robert Dold. Şu ana kadar tasarıya 57 vekil destek açıkladı.

2 milyon Hıristiyan iddiası

Haberin Devamı

Asıl sürpriz Ermeni tasarısına eklenen kiliseler tasarısı oldu. Hıristiyanların özgürce ibadet edebilmeleri için ABD tarafından Türkiye’ye baskı uygulanması ve böylece Ermeni, Asuri, Pontus, Süryani ve diğer Hıristiyan toplulukların ibadet yerlerine  kavuşmaları isteniyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun 2 milyon Hıristiyan’ı bilinçli olarak yok ettiği iddia edilen tasarısı için katı Ermeni örgütü ANCA, destekçi vekillere teşekkür etti.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!