Ergenekon tutuklusu gazetecilere destek açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Ergenekon tutuklusu gazetecilere destek açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2010 13:02

Ergenekon davasının bugün görülecek duruşmasında aralarında gazetecilerin de bulunduğu tutuklu sanıkların tahliye talepleri görüşülecek. Bu arada Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin de aralarında bulunduğu bazı basın meslek örgütleri, Ergenekon davaları kapsamında yargılanan gazetecilere destek vermek amacıyla Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi’nde ortak basın açıklaması yaptı.

Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi, “Adil yargılanma hakkı herkesin kutsal hakkıdır" dedi.

Emekli Orgeneraller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur’un sanıkları arasında yer aldığı ikinci Ergenekon Davası’nın 77. duruşmasında, Neriman Aydın'ın savunması alınıyor. “Silahlı terör örgütü yöneticisi olmak, Türkiye Cumhuriyeti ve TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanar Aydın'ın savunmasının tamamlanmasının ardından mahkeme heyetinin sanık ve avukatlarının tahliyeye yönelik talepleri değerlendirmesi bekleniyor.

DESTEK AÇIKLAMASI

Öte yandan, Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Hürriyet Gazetesi yazarları Tufan Türenç ve Yalçın Bayer, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel, Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Ercan İpekçi, Cumhuriyet Gazetesi yazarları Şükran Soner ile Orhan Birgit, Ümit Zileli de tutuklu gazeteciler Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan'a destek olmak için duruşmayı izlediler. Ergenekon soruşturması sonucunda hakkında dava açılan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in avukatı Turgut Kazan da duruşmayı gazetecilerle birlikte takip etti

ADİL YARGILANMA HAKKI HERKESİN KUTSAL HAKKIDIR

Duruşmaya verilen arada ise gazeteciler basın açıklaması yaptı. Tutuklu meslektaşları Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan'a destek olmak için duruşmayı izlediklerini ifade eden Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi, “Adil yargılanma hakkı herkesin kutsal hakkıdır" dedi. Ekşi. “Meslektaşlarımızın adil yargılanma haklarının kullanamadıklarını bu hakkın kendilerinden esirgendiğini düşündüğümüz için onların yanında olduğumuzu, onların hukuktan olabildiğince herkes kadar en üst düzeyde yaralanmalarının savunucusu olduğumuzu ifade etmek için geldik" diye konuştu.

Adil yargılanma hakkının Anayasal bir hak olduğunu ifade eden Ekşi, “Meslektaşlarımızı veya fikirlerinden dolayı özgürlükleri tahdit edilmişi tüm insanlarımızı kapsayacak şekilde, onların haklarını koruyacak şekilde kapsamlı bir çalışma içinde olacağız. Ayın 25'inden itibaren yeni bir aşamaya girecek olan bu çalışma, hepimizin, sokaktaki inanlar dahil olmak üzere hepimizin özgürlüklerini öngören, onları savunmayı öngören bir çalışma olacaktır" diye konuştu.

TGC Başkanı Orhan Erinç de "Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni imzalamış bir ülke ve Anayasanın 90. maddesinde yakında yapılan değişiklikte de bu sözleşmeyi Anayasanın neredeyse üstünde sayacak bir yaklaşımla bir Anayasa değişikliği gerçekleştirmiş bir ülke" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!