’Ergenekon’a şafak operasyonu

Güncelleme Tarihi:

’Ergenekon’a şafak operasyonu
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 23, 2008 00:00

İstanbul Polisi, Ümraniye’de ele geçen el bombalarıyla ilgili soruşturma kapsamında yapılan takipte, ’Ergenekon’ adlı yapılanmanın izini buldu. Örgütün bir tetikçiye şifreli bir liste vermesi üzerine düğmeye basıldı ve önceki sabaha karşı Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Gazeteci Güler Kömürcü, Avukat Kemal Kerinçsiz, Ali Yasak ve Sami Hoştan da dahil 33 kişi gözaltına alındı.

ÃœMRANÄ°YE’de bir gecekonduda ele geçirilen, 18’i MKE yapımı, 27 el bombasıyla ilgili sürdürülen soruÅŸturmanın finalinde, Orhan Pamuk’tan DTP’li Ahmet Türk’e kadar pek çok isme suikast hazırlığında olduÄŸunu belirlenen Ergenekon örgütlenmesi çökertildi. Operasyonda Emekli TuÄŸgeneral Veli Küçük, Avukat Kemal Kerinçsiz, Gazeteci Güler Kömürcü, Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol, Kuvayı Milliye DerneÄŸi BaÅŸkanı Fikri KaradaÄŸ, Drej Ali lakaplı Ali Yasak ve Sami HoÅŸtan, Yasin Hayal’in avukatı Fuat Turgut’un da aralarında bulunduÄŸu 33 kiÅŸi gözaltına alındı.  Â

GÖZALTINA ALINANLARDAN KİM KİMDİR?....

POLİS KERİNÇSİZ'İN OFİSİNDE ARAMA YAPTI

Kemal Kerinçsiz’in evine ve bürosuna hakim kararıyla giren polis savcı nezaretinde arama yaptı.

Polis, Kerinçsiz'in ofisindeki bir bilgisayar kasası ile bazı evraklara el koydu. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri nezaretinde bürosundan çıkarılan Kemal Kerinçsiz, polis otosuna bindirilirken herhangi bir açıklama yapmadı.


TELEFONLARI DÄ°NLENDÄ°

Ümraniye soruşturmasında, eski Astsubay Oktay Yıldırım, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, işadamı Kuddisi Okkır ve yazar Ergun Poyraz’ın da aralarında bulunduğu 13 kişi tutuklanmıştı. Soruşturma sırasında astsubay Oktay Yıldırım’ın evinde ele geçirilen bilgisayarlarda, polisin iddialarına göre ’Ergenekon’ adlı bir yapılanmanın ipuçları ve örgüt manifestosu bulundu. Bunun üzerine soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öztürk, operasyonun genişletilmesi için düğmeye bastı. Organize Suçlarla Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri, özellikle Mersin’de silah üzerine ’ölme-öldürme yemini’ ettiren Kuvayı Milliye Derneği Başkanı emekli Albay Fikri Karadağ ve emekli Tuğgeneral Veli Küçük etrafındaki ilişki ağını izlemeye başladı. Telefon dinlemeleri, görüntü ve dinleme sistemli araçlarla yapılan takipler sonunda, dernek çatısı altında ölüm listeleri ve suikast timleri hazırlandığı saptandı.

ALARMA GEÇİLDİ

Bu takipte, suikast hazırlıkları ile ilgili hareketliliğin son 2 ayda arttığı belirlendi. Polis, 4 yıl önce 2 kişiyi öldürdüğü için aranan katil zanlısı Selim A’nın, Uzman Çavuş Muhammet Yüce tarafından Fikri Karadağ’la tanıştırıldığını belirledi ve katil zanlısıyla Karadağ arasındaki görüşmeleri belirledi. (Yüce operasyon kapsamında Bursa’da gözaltına alındı.) Yaklaşık 1,5 ay önce telefon görüşmelerine yansıyan suikast planları üzerine, İstanbul Polisi alarma geçti. İddiaya göre örgütün hedefinde 6 isim vardı. Bunlar, DTP’li milletvekilleri Ahmet Türk, Sebahat Tuncel, Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, eski DEP’li Leyla Zana, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk ve Gazeteci Fehmi Koru’ydu. Savcı Zekeriya Öz ve üst düzey polis yöneticileri bu kritik aşamada yeniden biraraya geldi.

ŞİFRE ’YEMEK LİSTESİ’

Fikri Karadağ ile Selim A., Harbiye Orduevi’nde buluştular. Emekli Albay Fikri Karadağ o gün, 4 cep telefonunu yanına almadan evden çıktı. Taksim civarında telefon kulübesinden Selim A’yı arayıp buluşma yerini bildirdi. Şifreli konuşmasında "Yemek listesini" getireceğini söyledi. Harbiye Orduevi’ndeki buluşmanın ardından Fikri Karadağ, telefon kulübesinden farklı kişilerle yaptığı görüşmelerde, Selim A’ya ’yemek listesini’ verdiğini söyledi. Polis listenin, suikastte hedef alınan kişiler olduğunu düşünüyordu. Suikastlar için düğmeye basıldığı şüphesiyle harekete geçen polis, tetikçi olarak seçildiği öngörülen Selim A’yı sessiz bir operasyonla gözaltına aldı. Gözaltı gerekçesi ise 4 yıl önce 2 kişinin öldürülmesiydi.

DÜĞMEYE BASILDI

Suikast planları ve ilişkileri konusunda tek soru sorulmayan Selim A, hakkındaki gıyabi tutuklama kararı uygulanarak cezaevine konuldu. Hedefteki isimler ise, farkettirilmeden korumaya alındı. İki ay süren takipler sonunda elde edilen bilgi ve dellillerin oluşturulmasının ardından, önceki gece sabaha karşı 05.00 sıralarında Organize Suçlarla Mücadele ve Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından çeşitli illerde 24 noktaya operasyon düzenlendi. Ümraniye soruşturmasını da yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz’ün 1 haftadır İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde olduğu ve operasyonu bizzat yönettiği bildirildi.

’Ergenekon’a şafak operasyonu
İşte gözaltına alınan 33 isim


VELİ Küçük, Mehmet Zekeriya Öztürk, Sevgi Erenerol, Güler Kömürcü, Sami Hoştan, Ali Yasak, Mehmet Fikri Karadağ, Hüseyin Gazi Oğuz, Kahraman Şahin, Oğuz Alpaslan Abdülkadir, Raif Görüm, Hüseyin Görüm, Ümit Oğuztan, Erdal İrten, Kemal Kerinçsiz, Engin Zorba, Asim Demir, Atilla Aksu, Murat Özkan, Satılmış Balkaş, Mehmet Boğazkaya, Emin Caner Yiğit, Erol Ölmez, Yusuf Görüm, Müzeyyen Şen, Ayşe Ceylan Geçyol, Anatoli Madjar ile İstanbul dışında yapılan operasyonlarda gözaltına alınan Muhammet Yüce, Erkut Ersoy, Yaşar Aslanköylü, Tanju Okan, Ahmet Ceyhan ve Fuat Turgut.

Gladio’nun Türkiye ayağı mı
/images/100/0x0/55eb16bef018fbb8f8aa4d7d


GAZETECÄ° Can Dündar ile Celal KazdaÄŸlı’nin aynı adlı kitaplarına göre, ’Ergenekon’, NATO içinde muhtemel bir Sovyet iÅŸgaline karşı kurulan ve askeri direniÅŸ örgütlemeyi amaçlayan yeraltı örgütü Gladio’nun Türkiye’deki yapılanması. ’Ergenekon’un faaliyet alanları yurt dışı ve yurt içi olmak üzere ikiye ayrılıyor. OrtadoÄŸu, Balkanlar, Kafkasya, Kuzey Irak ve Orta Asya ülkelerindeki birçok askeri, siyasi ve ekonomik çalışmanın arkasında Ergenekon yapılanmasının olduÄŸu öne sürülüyor. Ergenekon yapılanması içinde olan kiÅŸilerin, Türkiye’deki mevcut rejimin gerçek hámisi olduÄŸuna yürekten inandığı belirtiliyor. Kitapta, Alparslan TürkeÅŸ, Abdullah Çatlı, Haluk Kırcı, Korkut Eken’in yanı sıra bir çok ülkücü kökenlinin de bu mekanizma içinde yer aldığı iddia edilmiÅŸti. Uzmanlara göre, ’Ergenekon’un içinde dönem dönem taÅŸeron mafya yapılanmaları da ortaya çıkıyor. Bu kimi zaman Alaattin Çakıcı, kimi zaman ise Sedat Peker olabiliyor. Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!