Ergene Çevre Düzeni Planı

Güncelleme Tarihi:

Ergene Çevre Düzeni Planı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2010 16:33

Trakya Doğal Kaynakları ve Enerji Derneği Başkanı Hüseyin Erkin, Ergene Nehri'nin kirliliğinin Saros Körfezi'ni tehdit etmeye başladığını, bu durum sağlık açısından da zararlı hale gelmeden acilen tedbir alınması gerektiğini bildirdi.

Hüseyin Erkin, yaptığı yazılı açıklamada, sanayicinin çektiği yer altı sularına hiçbir bedel ödemediğini ve Ergene Nehri'ni kirlettiğini belirtti.

Çerkezköy ve Çorlu'daki birçok sanayi tesisinin arıtma tesisi yaptırmalarına rağmen çalıştırmadığını ifade eden Erkin, şunları kaydetti:
“20 sonra Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nde ve Çorlu Deri Sanayicileri Organize Sanayi Bölgesi'nde merkezi arıtma tesisleri yapılmışsa da bu tesisler dışında birçok fabrika hala atıklarını Ergene'ye deşarj etmektedir. Bunu herkes biliyor, önlem alınması için sorumlu ve görevli kurumların gereğinin yapılması bekleniyor fakat müdahale eden yok.”

Ergene Nehri'nin kirliliğiyle ilgili sorunun yıllardır çözülemediğini belirten Erkin, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Çalışmalara geri dönüp bakıldığında ne kazandığımız ortadadır. Nehir hala eskisi gibi kirli akıyor. Üstelik yeni açılan nehir yatağındaki yumuşak toprak ve depo toprakları sürüklenerek alt bölgeleri doldurmaya başlamıştır. Halbuki buraya harcanan parayla Hayrabolu deresinin Ergene'ye bağlandığı bölgede uygun bir depolama yapılarak atık su depolaması ve arıtma tesisi çok rahat yapılabilirdi.

Ergene kirli suyu Meriç Nehri'ne karıştığından gerek kış aylarında barajlara gerekse yaz aylarında sulamaya basılan sular maalesef kirli ve zaman zaman sulama kalitesi dışında olmaktadır. Ergene ve Meriç vadilerindeki tarım arazileri münavebe yapılmadan çeltik ekildiğinden ve kullanılan fazla su ile kimyasallar yüzünden yorulmuş ve tuzlanmıştır.
2010 yılında AB müracaat dosyalarından çevre dosyası ele alındığından çevre etkileri mevzuatı açısından sıkıntılı bir yıl olacaktır. Bu yüzden Saros Körfezi'ni de tehdit etmeye başlayan Ergene kirliliği sağlığımız açısından da tamamen zararlı hale gelmeden acilen tedbir alınmalıdır. Arıtmasını çalıştırmayan veya arıtması olmayan fabrikalar kapatılmalı, Ergene için atık su depolaması yapılmalıdır. Sulama vadisindeki tarım arazilerinin de mutlaka drenajı yapılmalı, yeterince su ve kimyasal kullanılmalıdır. En önemlisi de kış yağışları veya taşkın sularıyla vadi toprakları yıkanacak şekilde su yönetimi sağlanmalıdır. Aksi halde araziler hızla tuzlanıp çoraklaşacak, şimdi alınan 800 kilogram çeltik 10 yıl sonra 4'te 1'e düşecektir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!