Ereğli’deki Gazi Alemdar Müze Gemisi ziyarete açıldı

Güncelleme Tarihi:

Ereğli’deki Gazi Alemdar Müze Gemisi ziyarete açıldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2008 00:00

Kurtuluş Savaşı’nda silah ve malzeme sevkıyatının yanı sıra, kurtarma gemisi olarak da görev yaparak tarihe geçen Alemdar Gemisi’nin aynı ölçülerde yapılan maketi, Zonguldak’ın Ereğli İlçesi’nde "Gazi Alemdar Müze Gemisi" olarak, ziyarete açıldı.

Kurtuluş Savaşı sırasında Karadeniz’de silah ve malzeme sevkıyatının yanında, karaya oturan gemileri kurtarma çalışması yapan Alemdar Gemisi’nin orijinal boyutlarında yeniden yapılıp müze haline getirilmesi çalışmaları geçen hafta tamamlandı. Karadeniz Bölge Komutanlığı tarafından 49.5 metre boyunda, 8.5 metre genişliğinde ve 4.5 metre yükseliğinde yaptırılan Gazi Alemdar Müze Gemisi, Ereğli sahilinde bulunan özel bir platforma oturtuldu. Müze gemi geçen cuma günü törenle ziyarete açıldı.

Silahsız kurtarma gemisi olan Alemdar, 1898’de Danimarka’da inşa edildi. 1982’de de sökülerek tarih sahnesinden çekildi. Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Türker Ertürk, orijinal boyutlarında dört ayrı tersanede yapılan müze gemideki birinci salonun sergi amacıyla kullanılacağını söyledi. Tuğamiral Ertürk, "Burada başka sergilere de ev sahipliği yapılabilecek. Ereğli’de böyle dizaynı ve imkanları olan bir sergi salonu yok. En büyük salonda LCD ekran olacak. Konferans salonu olarak kullanılacak büyük salonda kokteyl de verilebilecek" dedi.

Tuğamiral Ertürk, Alemdar Gemisi’nden günümüze kalan, dümen dolabı, makine telgrafı ve pusulasının gemideki orijinal yerlerinde sergilendiğini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!