Erdoğan'ın suçu tahrik

Güncelleme Tarihi:

Erdoğanın suçu tahrik
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, 10 ay hapse mahkûm eden Diyarbakır DGM, gerekçeli kararında sanığın ‘‘Din ve ırk farklılığı gözeterek halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçu işlediğini’’ belirtti.

Siirt'te yaptığı bir konuşma nedeniyle Diyarbakır DGM tarafından 10 ay hapis cezasına çarptırılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkındaki gerekçeli karar açıklandı. Diyarbakır 3 No'lu DGM Başkanlığı'nca hazırlanan kararda, halkı din ve ırk farklılığı gözeterek, kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etmek suçunu işlediği belirtilen Erdoğan'ın konuşmasının genel bütününün, ‘‘Anayasa'nın temel ilkelerinden, laiklik ilkesine aykırı bir şekilde din esaslarına dayalı bir devlet düzeni kurma amacına yönelik’’ olduğu belirtildi. Erdoğan'ın, ‘‘Minareler süngü, kubbeler miğfer, camiler kışlamızdır, müminler asker’’ sözleriyle, dindar ve dindar olmayan diye bölünen kesimler arasındaki gerginliği canlı tutmayı amaçladığı kaydedilerek , şöyle devam edildi:

‘‘Rejimin bazı kurum ve kuruluşlarını hedef gösterdiğinin anlaşıldığı, sanığın konuşmasını, fikir ve düşüncelerini, siyasi kanaatleri ve dini kavramları açıklama hürriyeti içinde değerlendirmenin mümkün olmadığı, bu konuşmayla din ve ırk farklılığı gözeterek, kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etmek suçunu işlediği.’’

Gerekçeli kararın 'savunma' bölümünde ise sanık Erdoğan'ın, söz konusu mısraların Ziya Gökalp'in şiirinden alındığını belirttiği vurgulandı. Kararın 'hüküm' bölümünde, sanığın ‘‘Halkı din ve ırk farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etmek’’ suçunu işlediği kanaatine varıldığı, eylemine uyan TCK'nın 312/2. maddesi uyarınca, suçun işleniş özelliği ve sanığın kişiliği göz önüne alınarak 1 yıl hapis ve 860 bin lira ağır para cezasına çarptırılmasına, duruşmadaki iyi hali göz önünde bulundurularak, cezanın 10 ay hapis ve 716 bin lira ağır para cezasına çevrilmesine karar verildiği belirtildi. ‘‘Cezanın ertelenmesine yer olmadığı’’ ibaresinin de yer aldığı kararın, 1’e karşı oy çokluğuyla alındığı ve Yargıtay yolunun açık olduğu kaydedildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!