Erdoğan'dan Haşimi açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Erdoğandan Haşimi açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2012 16:41

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Interpol tarafından hakkında "Kırmızı Bülten" çıkarılan ve halen Türkiye'de bulunan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el Haşimi'nin tedavisinin tamamlanmasının ardından ülkesine döneceğine inandığını söyledi.

Haberin Devamı

Erdoğan'ın Roma'da İtalya Başbakanı Mario Monti ile düzenlediği ortak basın toplantısından satır başları:

- Sayın Haşimi ile ilgili olarak daha önce yaptığımız görüşmelerde aldığım bilgiye dayanarak söylüyorum.

- Irak Interpolü'ne yönelik kendisinin itirazi kaydını biliyorum. Avukatları aracılığıyla gerekli girişimleri yaptığını biliyorum. Bu son gelişmelerle ilgili de girişimlerini sürdüreceğini biliyorum.

- Sayın Haşimi'nin gerek ülkemizde sağlık sorunlarıyla ilgili ziyareti, gerekse bu son gelişmelerle ilgili Türkiye'de bulunması söz konusuydu.

- Sağlık problemleriyle sürecini tamamladıktan sonra inanıyorum ki tekrar ülkesine dönecektir ve bu konuda da kendisi zaten hukuki noktadaki sorunlarıyla ilgili girişimlerini sürdürmektedir. Biz de bu konuda desteği verdik, veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz.

Haberin Devamı

HAŞİMİ HAKKINDA ŞOK KARAR

SURİYE KONUSU

- Ülkemizde 23 bin kadar Suriyeli misafirimiz var. Pazar günü ben kendilerini ziyaret ettim. Onlara, “Kendinizi Suriye'de döndüğünüzde güvende hissedebileceğiniz ana kadar biz sizi burada misafir ederiz. Burası sizin ikinci evinizdir" dedim.

- Suriye'deki sorun hukuk sorunudur, BM sorunudur. Bu örgütlerin birlikte çalışarak buraya gerekli desteği vermeleri gerekiyor. BM'nin farklı adımlar atması gerekebilir. Aramızda 910 km sınır var. Sorunlar ister istemez bizi ciddi anlamda ilgilendiriyor ve bundan dolayı sıcak bir ilişki içinde olmak istiyorum. Arap Ligi ile görüşmelerimiz sürüyor. Şu ana kadar Kofi Annan planı ile ilgili gelişimi destekledik ama her an umudumu kaybettiğimi söyleyebilirim.

ÜÇ BİN GÖZLEMCİ

- Suriye'de belki 3 bin gözlemci misyonun görev yapması lazım ve bunların aynı anda gözlem yapması lazım ki Suriye'nin neresinde ne oluyor bu anlaşılıp gözlenebilsin. Suriye'de seçim yapıldı ama buna demokratik parlamenter bir sisteme inanmış bir ülke olarak inanmamız mümkün değil. Seçimlerle ilgili gözlemci yok. Bu artık yutulmaz. Bu otokratik yapılar artık dünyada geçerli değil. Halk bunu sorguluyor. Acaba kaç kişi bu seçimlere katıldı. Korkudan kimse seçime gidemiyor.

Haberin Devamı

- Corriere della Sera gazetesine atılan başlık şahsıma ait değildir. Zaten röportajın tamamını okursanız böyle bir ifadenin olmadığını görürsünüz. Bu başlık röportajı yapan hanımefendiye aittir. Üzüntü ve teessüfümü bildirmek isterim.

BAŞKANLIK SİSTEMİ

- Yeni anayasada böyle bir konu olacak mı bırakın bunu vatandaş, STK'lar tartışsın. Bize soruldu cevabını verdik. Ülkemiz için en hayırlısı ne ise o olsun.

İTALYA-TÜRKİYE ZİRVESİNİN SONUÇ BİLDİRGESİ

BAŞBAKAN İTALYA'DAN AYRILDI

Hükümetlerarası Türkiye-İtalya  Zirvesi'ne katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, özel uçak “ANA” ile TSİ  17.35'te Ankara'ya hareket etti.

Başbakan Erdoğan ve beraberindeki heyeti, Roma Ciampino Havalimanı'ndan  Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Hakkı Akil, Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Kenan  Gürsoy ve öteki ilgililer uğurladı.

Başbakan Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan, Avrupa  Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan,  Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar,  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin,  Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ve AK  Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da Ankara'ya gitti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!