Erdoğan'a şok

Güncelleme Tarihi:

Erdoğana şok
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2002 01:58

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, AKP Lideri Erdoğan'ın adli sicilinin silinmesi kararının bozulması istemiyle 8. Ceza Dairesi'ne başvurdu. İtiraz gerekçesinde, Erdoğan'ın önünü açan kararı veren DGM’nin temyiz makamı olmadığı belirtildi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, milletvekili aday listelerinin Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim edilmesine bir gün kala sürpriz şekilde devreye girerek, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, milletvekilliği adaylığı yolunu açtığı savunulan kararın usul yönünden bozulmasını istedi. Kanadoğlu, hazırladığı tebliğnameyi temyiz incelemesini yapacak olan Yargıtay 8. Ceza Dairesi'ne gönderdi.

KARAR YOK HÜKMÜNDE

Başsavcı tebliğnamesinde Diyarbakır 4 No'lu DGM'nin, itiraz üzerine Erdoğan'ın adli sicil kaydının silinmesine ilişkin kararı ‘‘Yetki gaspı suretiyle verdiği’’ni, ‘‘kararın hukuki sonuç doğuramayacağı’’nı ve ‘‘Yok hükmünde olduğunu’’ savundu. Tebliğnamede, kararın evrak üzerinden değil, duruşmalı olarak verilmesi gerektiği belirtilerek, usul yönünden bozulması talep edildi. Temyize tabi olan bu kararın da kesinleşmediği savunuldu.

Kanadoğlu, T.C.'nin bir hukuk devleti olduğunu, hiçbir siyasi düşünce ya da beklentinin hukukun üstünlüğünü ve hukuk devleti ilkelerinin önüne geçemeyeceğini ve gerekenlerin yerine getirilmesini önleyemeyeceğini vurguladı.

KANUN YOLU TEMYİZ

Başsavcı bu gerekçelerle, Erdoğan hakkında Diyarbakır 3 ve 4 No'lu DGM'lerce verilen kararlarla evrakın resen incelendiğini açıkladı. Başsavcı, Diyarbakır 3 No'lu DGM'nin evrak üzerinde verdiği Erdoğan'ın adli sicil kaydının silinmesi talebinin reddine ilişkin karara karşı başvurulacak yolun 4 No'lu DGM'ye itiraz değil, Yargıtay'da temyiz edilmesi olduğunu kaydetti. Başsavcı, ‘‘Kararın evrak üzerinden verilmesi, uyulması gereken kanun yolunu değiştirmez. Bu nedenle Diyarbakır 3 No'lu DGM‘nin evrak üzerinde verdiği karara karşı başvurulacak kanun yolu temyizdir. Yerleşik yargısal uygulamada bu doğrultudadır’’ dedi.

‘Yetki gaspı var’

YARGITAY Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Diyarbakır 3 No'lu DGM'nin sicil kaydının silinmesinin reddine karşı temyiz makamının 4 No'lu DGM değil, Yargıtay olduğunu söyledi. Kanadoğlu, mahkemenin kararını, ‘yetki gaspı suretiyle’ verdiğini belirterek kararın ‘yok hükmünde olduğu’nu savundu. Öte yandan Başsavcı tarafından temyiz edilen Diyarbakır 4 No’lu DGM'nin kararının ise Erdoğan'ı rahatlattığı öne sürülüyor. Gerekçeli kararda, yeni 312/2. madde ışığında Erdoğan'ın eyleminin suç sayılamayacağı, mahkûmiyetinin yasal dayanağının ortadan kalktığı, hakkında hüküm kurulmuş fiilin de suç olmaktan çıktığı öne sürüldü.

Karar haftaya çıkabilir

YARGITAY Cumhuriyet Başsavcısı Kanadoğlu'nun tebliğnamesi üzerine AKP Lideri Erdoğan'ın adli sicil kaydının silinmesine ilişkin kararın temyiz süreci başlayacak. Yargıtay 8. Ceza Dairesi, Başsavcı'nın Erdoğan'la ilgili tebliğnamesini dün hiç bekletmeden işleme koydu. Tebliğnamenin incelemeye alındığı ve kararın önümüzdeki hafta içinde verilebileceği belirtildi. Başsavcı'nın talebi yerinde görülürse; Erdoğan'ın adli sicil kaydının silinmesi kararı usülden bozulmuş olacak. Diyarbakır DGM'nin Yargıtay kararı ışığında, duruşma yaparak, yeniden bir karar vermesi gündeme gelecek. Ancak, bu başvuru, Erdoğan'ın bugün adaylık başvurusu yapmasını engellemeyecek. Adaylığı ile ilgili son sözü tüm bu gelişmeler ışığında YSK söyleyecek.

Kutlular’ın beraatini bozmuştu

Yargıtay 8. Ceza Dairesi, Erdoğan'a, Diyarbakır 3 No'lu DGM'ce verilen mahkûmiyet kararını onamıştı. Mahkeme, benzer hukuki durumdaki Yeni Asya Gazetesi sahibi Mehmet Kutlular hakkındaki, yeniden yargılama sonunda Ankara 1 No'lu DGM tarafından verilen beraat kararını da bozmuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!