Erdoğan, Yüce Divan'da tanıklık yapsın

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan, Yüce Divanda tanıklık yapsın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2005 13:04

Eski Başbakan Mesut Yılmaz ve eski Devlet Bakanı Güneş Taner’in Yüce Divan yargılamasında, Taner’in avukatı Ömer Lütfü Avşar, devlet adamları ile işadamlarının görüşme usullerinin sorulması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Devlet Bakanı Ali Babacan’ın tanık olarak dinlenilmesini talep etti.

Haberin Devamı

Eski Başbakan Mesut Yılmaz ve eski Devlet Bakanı Güneş Taner’in Yüce Divan yargılamasında, avukatlar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Devlet Bakanı Ali Babacan, eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, CHP Lideri Deniz Baykal’ın tanıklık yapmalarını istedi. Yüce Divan, kararını gelecek duruşmada açıklayacak. Eski Başbakan Mesut Yılmaz ve eski Devlet Bakanı Güneş Taner’in Yüce Divan’da yargılanmalarına devam edildi. Bu duruşmaya, Mesut Yılmaz avukatı ile katılırken, Güneş Taner katılmadı. Yerine Avukatı Ömer Lütfü Avşar katıldı.

BAŞESGİOĞLU’NA DA BİLGİ NOTU GELMEMİŞ

Duruşmada, Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu tanık olarak dinlendi. Başesgioğlu, mesleğinin sorulması üzerine avukat olduğunu söyledi. Bakan Başesgioğlu, Alaattin Çakıcı ve Korkmaz Yiğit arasındaki ilişkiye yönelik Emniyet İstihbarat yazısının İçişleri Bakanlığı ve Başbakanlığa ulaşıp ulaşmadığı yönündeki soruları yanıtladı. Dönemin İçişleri Bakanı olan Başesgioğlu, bu dönemde TBMM’de erken seçim kararı alındığını, kararın ardından İçişleri Bakanı olarak görevinden ayrıldığını anımsattı. 3 Ağustos günü İçişleri Bakanlığı’na bu konuda bir yazı gönderildiği iddialarını anımsatan Başesgioğlu, "Görevden ayrılmam nedeniyle basın toplantısı yapıyor, personelle vedalaşıyordum. Şahsıma bilgi notu teslim edildiğini hatırlamıyorum. Bu not gelseydi Başbakan’a ulaştırırdım" dedi. Başesgioğlu, Başkan Tülay Tuğcu’nun 4 Ağustos’ta yazılan yazının kendisine ulaşıp ulaşmadığını sorması üzerine, "4 Ağustos’ta görevden çekildiğime ilişkin yazıyı Başbakan’a göndermiştim" dedi.

RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANAN İHALE TARİHİNİ BİLMİYOR

Başesgioğlu’nun, bu dönemde mayıs ve haziran aylarında Emniyet’ten bazı bilgi notlarının geldiğini söylemesi üzerine Tülay Tuğcu, bu notların içeriği hakkında bilgi istedi. Başesgioğlu, "Bir organize suç örgütü liderinin Türkbank ihalesine ilgi duyduğu ve hazırlığının olduğuna ilişkin notlardı. Bunları Başbakan’la paylaştım. İhalenin yapılış tarihi, içeriği belli olmadığından, bunlar duyum şeklindeki bilgilerdi" dedi. Tülay Tuğcu’nun, ihale tarihinin 30 Nisan 1998 tarihli Resmi Gazete’de ilan edildiğini anımsatarak, "İhale tarihinden nasıl haberiniz yoktu" diye sordu. Başesgioğlu, "Notların içindeki ifadelerde organize suç liderinin ilgisi yönündeki duyum intikal etti. Bizim duyumlardan organize suç liderinin hangi aşamada olduğunu bilmemiz mümkün değil. En azından ben bilmiyordum" dedi.

YILMAZ MİT’TEN BİLGİ İSTEDİ

Tülay Tuğcu, Korkmaz Yiğit ve Alaattin Çakıcı arasındaki ilişkiye yönelik olarak Mesut Yılmaz’ın kendisinden bilgi isteyip istemediğini sordu. Başesgioğlu, "Bilgi notlarını Başbakan’a sunduk. Kendisi de dikkatli olunmasını istedi. Haricen MİT’ten bu konuyla ilgili somut bilgi istediğini de biliyorum" diye konuştu.

BİLGİ NOTU KARMAŞASI

Başesgioğlu, Alaattin Çakıcı ve Korkmaz Yiğit arasındaki telefon konuşmalarının yasal mahkeme izni ile dinlenildiğini ve bu bilginin kendilerine de geldiğini belirtirken, "Mayıs Haziran aylarında ulaşan bilgi notları telefon görüşmelerinden derlendi. Biz de bu görüşme trafiğini anlatan notları Başbakana ilettik" dedi.
Mesut Yılmaz’ın avukatı Aydın Metin ise söz konusu bilgi notunda Alaattin Çakıcı ve Korkmaz Yiğit ilişkisine yönelik herhangi bir bilginin mevcut olmadığını söyledi.

BAŞESGİOĞLU’NUN KASETTEN DE HABERİ YOK

Başesgioğlu, Fikri Sağlar’ın açıkladığı Alaattin Çakıcı ve Korkmaz Yiğit arasındaki telefon konuşmalarını içeren kasetten, kamuoyuna yansıyana kadar haberinin olmadığını söyledi.
Güneş Taner’in avukatı Ömer Lütfü Avşar, 15 Nisan’daki duruşmanın ardından eşinin kullandığı otomobilin fren sistemlerine giden kablonun kesildiğini söyledi. Avşar, bu olayın daha sonra yeniden tekrarlandığını, açık alanda da otomobilinin boyandığını kaydetti. Ofisinin de bu sürede iki kere soyulduğunu belirten Avşar, bir çok belgenin çalındığını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!