Erdoğan: Siyasetçiye yaş sınırı koyalım

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Siyasetçiye yaş sınırı koyalım
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2006 17:38

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, milletvekili seçilme yaşının 25'e indirdiklerini hatırlatırken, “Bana kalsa bu işin tavanını da belirlemek lazım. Siyaset emeklilikten sonra yapılan bir iş olmamalı” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, Denizli programında Deliktaş Köprülü Kavşağı açılış törenine katıldı. Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı törende enerjik görünen Erdoğan halka hitabetti. 

Türkiye'nin her gün büyüdüğünü, kalkındığını ve 4 yanında her gün yeni açılış törenleri yapıldığını belirten Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin yıllar süren uykusundan uyandığını, Türkiye’de bölgesel ayrımcılık, bölgesel milliyetçiliğin kendi dönemlerinde ortadan kaldırılacağını anlattı. Denizli'nin de AKP döneminde daha da geliştiğini öne süren Başbakan Erdoğan, şöyle dedi:

“Eğer Denizli AKP'nin teslim aldığı yerdeyse, bize oy vermeyin. AKP'nin teslim aldığı yerde değil, daha ileri gittiyse sizin oylarınızı istemek bizim hakkımızdır. Bizden önce koalisyon hükümeti vardı, birin yanına sıfırları koymadılar mı? Öncekiler koymadılar mı? Bu konulan sıfırlar cebinize yeni para koymak anlamına mı geliyor, yoksa çalmak mı? Bunlar modern, çağdaş hırsızdı. Birileri ’afra tafra' yapıyor. Bazı köşe yazarları köşelerinde yazıyor. Köşelerinde yazanlara, ’4 yıl öncenin rakamlarını araştırın, bir de bugünün rakamlarını araştırın. Bakın nereden nereye geldik' diyorum. Enflasyon neydi yüzde 30, şimdi tek haneli, insaf edin. İnsaf edin. 3 Kasımda göreve geldiğimizde nominal faiz yüzde 67 idi şimdi yüzde 20-21. 67 mi büyük, 21 mi? Geri mi gidiyoruz, ileri mi? Bunu bile yüksek buluyoruz. Allah'ın izniyle daha da düşüreceğiz. Faizin insanlar için sıkıntı olduğunu biliyoruz. Dünyanın gelişmiş ülkeleri yüzde 4-5'leri yakaladıysa, biz de yakalayacağız. Ama bu öyle bir anda olmuyor. Sağlıklı doğum 9 ay 10 gün. Bu olacak ama tam teşekküllü olacak.”

Haberin Devamı

SİYASETTE YAŞ SINIRI

AKP iktidarının gençlere siyasetin kapısını açtığını 25 yaşındakilerin artık meclise girebileceğini belirten Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

“Önünü açacaksın ki, genç kuşak gelsin. Önünü kapatırsanız gençliği belli hanelerden toplarsınız. Uyuşturucu müptelası olarak bulursunuz. Bazıları ‘Parlamento çoluk- çocukla dolacak’ diyor. İşte bunların ufukları bu kadar. İşlerine gelmiyor. İnanın bana kalsa, ‘Demokrasiye ters düşüyor’ diyorlar, aslında bu işin tavanını da belirlemek lazım. Siyaset emeklilikten sonra yapılan bir iş olmamalı, bunun belli standardını koymak lazım. Ben bunu bugün burada söyledim. Bu Türkiye'de biraz tartışılsın bakalım, yerine oturur.”

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, zor olanın seçilmek değil, seçmek olduğunu, bir zamanlar bazı siyasetçilerin “Taksim Meydanı'na 4 ayaklı eşeği koysak seçtiririz” dediğini hatırlattı. Erdoğan, 25 yaşa belediyelerde olduğu gibi parlamentoda seçilme hakkı getirildiğini, ancak gelecekte daha farklı şeyleri de getirebileceklerini ifade etti.

"ERKEN SEÇİM YOK"

Başbakan Erdoğan siyasette tevazuyu kendilerine ilke yaptığını anlatırken “Siyasette ne kadar mütevazi olursan o kadar güçlenirsin. Ama ne kadar gururlanırsan, o kadar alçalırsın, batarsın. Batanlar öyle battı. Hizmet etmek bizim için yeterli değildir, o gereklidir. O bizim görevimizdir. Yeterli olan nedir? Yeterli olan halkın gönlündeki o yeri alabilmektir. Mesele budur. Bir görev ve yeterli olmak. Bu ikiliyi gerçekleştirmek için çok gayret etmekteyiz. Bununla ilgili hedefleri büyütmek zorundayız” dedi.

Haberin Devamı

Bazı liderlerin erken seçim istediğini, ancak seçimde milletten 5 yıllık görev aldıklarını belirten Erdoğan, “Eğer biz 5 yıl bu işi yapamazsak, millete hakaret etmiş oluruz, saygısızlık etmiş oluruz. 5 yıl için bizi seçmiş millete bu ne demektir? Görev verin ama biz bu işi başaramadık, kusura bakma demektir.

"KENDİ KENDİNE GELİN-GÜVEY"

Türkiye’nin erken seçim sorunu yok. Her şey gayet iyi. Onun için ‘Zamanı geldiğinde seçim yapılır’ dedik. Şurada fazla zaman kalmadı. 1 hafta sonra 4 yıl doluyor. Bu ne demek biliyor musunuz? Artık son 10 yıllardır 4 yılı tam olarak dolduran bir iktidar olmadı. İlk defa bu iktidar 4 yılı dolduruyor. Bir siyasi parti lideri diyor ki ‘Yılbaşından önce erken seçim var’ Güler misiniz, ağlar mısınız? Şurada yılbaşına 2 ay kaldı, bunlar Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Yasasını pek bilmiyor galiba. 60 gün kalmış, diyor ki ‘Yılbaşından önce erken seçim olacak’. Bu olmaz, bir defa bunun için anayasa değişikliği gerekir. Peki biz iktidar partisiyiz, sordun mu da sen böyle bir açıklama yapıyorsun? Yok. Eee kendi kendinize gelin güvey oluyorsunuz.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ

Bir defa iktidar partisi diyor ki, ‘Seçim zamanında olacak.’ Önümüzdeki Nisan ayında da Cumhurbaşkanlığı seçimi var. Bu Parlamento Cumhurbaşkanını seçecek. Cumhurbaşkanı seçildikten sonra Parlamento seçim takvimini belirlecek. Onun için herkes işine baksın” dedi.

BORÇ AZALDI

Türkiye’nin IMF’ye 23 milyar dolar olan borcunun 11 milyar dolara düşürüldüğünü hatırlatan Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

“Biz 3 Kasımda ne kadar döviz rezerviyle Türkiye’yi devraldık. Döviz rezervi 26 milyar dolardı. Şimdi ne kadar var, 56 milyar dolar. 26 mı büyük, 56 mı büyük? Ama bunu bilmeyenler var, onu söyleyeyim. Ülkenin şu andaki borcunun 3 Kasım'dan daha fazla olduğu doğru. Ama borç milli gelire göre ölçülür. Türkiye’nin o zaman milli geliri 180 milyar dolardı, şu andaki geliri 360 milyar dolar. Yani yüzde 100 artmış. Borç yiğidin kamçısıdır. Rahat olun Türkiye’nin bir daha yanlışlara sürüklenmesine izin vermeyiz.”

Haberin Devamı

VALİYİ YİNE TANITTI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iki günlük Denizli programı sırasında halka hitap ettiği üç yerde de Sivas Valiliği'nden Denizli Valiliği'ne atanan ve üç gün önce göreve başlayan Vali Hasan Canpolat'ı, Denizlililer'e tanıttı. Dün Çivril'de Başbakanlık'a ait otobüsün üzerine çıkardığı Vali Hasan Canpolat'ı Çivrilliler'e tanıttığı için CHP'den tepki alan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugün de Vali Canpolat'ı iki kez Denizlililer'e tanıştırdı. Başbakan Erdoğan, Denizli Belediyesi tarafından yaptırılan Sevindik Kapalı Pazaryeri'nin açılış konuşması sırasında Vali Hasan Canpolat'ı takdim ederek, “Valimiz üç gün önce Denizli Valiliği'ne atandı. Burada aynı tempoyla hizmet verecek, uyum içinde çalışacak” dedi.

Başbakan Erdoğan, Deliktaş Köprülü Kavşağı'nın açılış töreninde de Vali Hasan Canpolat'ı üçüncü kez Denizlililere tanıttı. Başbakan Erdoğan'ın yaklaşık bir saat süren konuşma yaptığı ve seçimlerin zamanında yapılacağı mesajını verdiği Deliktaş Köprülü Kavşağı açılış törenine yaklaşık 2 bin Denizlili katıldı. Tören alanına gelen erkekler erkek polisler, kadınlar ise kadın polisler tarafından tek tek arandı. Başbakan'ın konuşmasından önce Denizli Belediyesi'nin bugüne kadar yaptığı çalışmaları içeren sinevizyon gösterisi yapıldı. Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Başbakan'ın Denizli'ye 11 kez geldiği, şimdiye kadar kaç para getirdiği yolunda eleştiriler yapıldığını belirterek, “Biz kendisinden para istemiyoruz. Bize yol göstermesini, bizi çalışmalarımız için şevk vermesini istiyoruz” diye konuştu.

BEBEK VE AKILLI AJANDA

Zeybekci, Denizli'de yıllardır yapılmayan hizmetleri iki yıla sığdırdıklarını söyledi. Tören alanı Başbakan Erdoğan, Türk bayrakları, balonlar ve Belediye Başkanı Nihat Zeybekci ile Başbakan Erdoğan'ın birlikte fotoğraflarının yer aldığı afişlerle süslendi. Tören alanına gelenlere AKP ve Türk Bayrakları dağıtıldı. Tören sırasında AKP'li gençlerin törene katılanları Başbakan'ı alkışlamaları için yoğun çaba sarfetmeleri dikkat çekti. Başbakan Erdoğan'a Denizli'nin trafik sorunlarını anlatacağını söylemek için bağıran Cevdet Demirel isimli vatandaşa AKP'li gençler müdahale etti ve konuşmasına izin vermedi. Bu sırada kısa bir tartışma yaşandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gezi boyunca tüm tören alanlarında ve güzergahı boyunca otobüsü sık sık durdurarak yol kenarında bekleyen çocuklara bebek ve akıllı ajanda dağıttı. Çocuklar kadar büyükler de çocuklarına akıllı ajanda ve bebek alabilmek için yoğun çaba harcadı. Gezi boyunca 35 KH 151 plakalı resmi minibüs içi oyuncak kolileri dolu olarak Başbakan'ın konvoyunu takip etti. Başbakan Erdoğan, konuşmasının sonunda kendisiyle konuşmak isteyen ancak korumalarının izin vermediği bedensel engelli bir vatandaşı yanına çağırdı ve sorununu dinledi. Başbakan Erdoğan, köprülü kavşağın açılış kurdelasını Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Vali Hasan Canpolat, AKP Milletvekilleri ile birlikte kesti, daha sonra Başbakanlık otobüsüyle açılışını yaptığı köprülü kavşaktan geçti. Başbakan Erdoğan, daha sonra Fatih Köprülü Kavşağı'nın ve İncilipınar Parkı'nın açılışını yaptı. Erdoğan, açılışını yaptığı İncilipınar Parkı'nı gezdi ve havuz önünde basına poz verdi.

EMİNE HANIM RAHATSIZLANDI İDDİASI

Bu arada Emine Erdoğan'ın Turkuaz Tekstil fabrikasını gezip Buldan'a gitmek yerine Denizli Polisevi'ne dönmesi, ‘rahatsızlandı’ iddialarının ortaya atılmasına neden oldu. Emine Erdoğan'ın programını neden iptal ettiği açıklanmadı. Ancak Polisevine ambulans veya doktor çağırılmadığı belirtildi, Emine Erdoğan'ın partili kadınlarla görüştüğü açıklandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!