Erdoğan İsrail'e taviz veremez

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan İsraile taviz veremez
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2010 13:18

İsrail'in Haaretz gazetesi yazarı Zvi Bar'el, ABD Başkanı Barack Obama'nın Başbakan Tayyip Erdoğan'a silah satışı konusunda verdiği ultimatomun ardından Türkiye'nin İsrail ve ABD ilişkilerini değerlendirdi. Bar'el, bir AK Partili üyenin referandum öncesi İsrail'e karşı tavrını değiştiremeyeceğini söylediğini belirtti.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

Beyaz Saray, İngiliz Financial Times gazetesinin iki hafta önce yayımladığı ve ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye’nin İsrail ile ilişkilerini geliştirmesi şartıyla Ankara’ya silah satışı yapma koşulu koyduğunu öne süren raporu hemen reddetti.

 

Ancak asıl mesele Obama’nın silah anlaşmasına karşı çıkıp çıkmaması değil, Türkiye’nin hala ABD’nin bir müttefiki olup olmadığı. Geçtiğimiz hafta, Türkiye’nin Dışişleri Bakanı Yardımcısı ve eski İsrail büyükelçisi Feridun Sinirlioğlu, silah satışından sorumlu ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve Kongre üyeleriyle bir araya geldi. Sinirlioğlu ayrıca, Türkiye’nin anlaşma için büyük önem taşıdığına inandığı Yahudi lobicilerle de görüştü.

Haberin Devamı

 

İSRAİL’E TAVİZ VEREMEZ

Türk kaynaklara göre, Başbakan Tayyip Erdoğan İsrail’den beklediği özür ve Gazze filo baskınında ölenler için tazminat talebini geri çekmedi. Hatta, Erdoğan ABD’den yapılacak silah satışının ertelenmesini bile bu talepler için göze aldı ve baskını soruşturan Turkel ve uluslararası komitenin vereceği kararı bekliyor.

 

AK Parti üyelerinden biri, “İç politika alanında Erdoğan’ın başlattığı referandum sürecinde en büyük sınavlarından birini vereceği anlaşılmalı. Ve o toplumda duygusal değeri olan bir konuda İsrail’e karşı pes edemez” dedi.

 

Washington’daki Türk temsilciler ise ABD’li politikacılar tarafından soğuk karşılanıyor. Görüşmeler iptal ediliyor, Türk dostluğu grubu üyesi politikacıların gruba baskı uygulaması bekleniyor.

 

TERS TEPKİ

Kongre üyeleri, Sinirlioğlu’na Türkiye’nin neden İran’a yönelik yaptırımların aleyhine oy kullandığı ve Gazze filo baskını hakkında sorular sorarak öfkelendirdi. Türkiye, Birleşmiş Milletler’de (BM) karşı çıkmış olmasına rağmen Tahran’a uygulanan yaptırımları açıkça desteklediğini ancak Avrupa Birliği (AB) ile ABD’nin İran’a daha fazla yaptırım uygulamasına karşı olduğunu belirtmekte sıkıntı çekiyor.

Haberin Devamı

 

Sonuç olarak, İran ile Türkiye arasındaki 10 milyar dolarlık ticaret hacmi hiç etkilenmediği gibi, Ankara Tahran’a doğalgaz satmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Türkiye’yi ziyaret eden ABD Hazine Bakanlığı’ndan bir heyet, Türkiye’den İran ile ticaretini kesmesini istedi ancak sonuç alamadı.

 

Sinirlioğlu, Yahudi lobicilere Türkiye’nin dost kabul ettiği İsrail ile ilişkilerini normalleştirmeyi istediğini ancak temsilcilik görevini yürüten Ahmet Oğuz’un Gazze filo baskınının ardından geri çekilmesinden bu yana yeni büyükelçi ataması için henüz tarih belirlenmediğini belirtti.

 

* Bu makale, Haaretz gazetesi yazarı Zvi Bar'el'in "Iran's women defeat Ahmadinejad's 'legal prostitution' bill" adlı yazısından derlenmiştir.

Haberin Devamı

 

http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet


http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!