Erdoğan: Irak'ta kargaşaya izin vermeyiz

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Irakta kargaşaya izin vermeyiz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2005 11:59

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin akrabalık bağları olan Irak'taki bir kargaşaya seyirci kalmayacağını söyledi.

Haberin Devamı

 Erdoğan: PKK'ya karşı önlem alıyoruz 

Erdoğan, AKP grup toplantısında yaptığı konuşmada Irak'taki seçimleri değerlendirdi.

 

Erdoğan, Irak'ta BM Güvenlik Konseyi'nce de teyit edilmiş seçimlerin yapıldığını ve anayasal sürecin başladığını belirtti.

 

Seçimlere bazı kesimlerin katılmadığını anlatan Erdoğan, yeni yönetimde Irak'ta tüm kesimler arasında denge sağlanması gerektiğini dile getirdi.

 

Erdoğan, hiçbir etnik veya mezhebi grubun diğerinin üzerinde egemenlik kurmaması gerektiğini ve ülkenin tüm kaynaklarının tüm Iraklılar arasında paylaşılması gerektiğini daha önce vurguladıklarını anımsattı.

 

Haberin Devamı

Seçime bazı kesimlerin katılmamasının kendilerini endişelendirdiğini belirten Erdoğan,

Irak'ın iç huzurunun sağlanması için uyardıkları ilgili ülkelerin konuya duyarsız kaldığını söyledi. Başbakan Erdoğan, şöyle dedi:

 

"GEREKLİ DUYARLILIĞI GÖSTERMEDİLER"

 

Irak'ta düzeni tesis etmekle yükümlü güçler, yine üzülerek belirtmek istiyorum ki milletimizin büyük teessürle karşıladığı bazı gelişmelere karşı, gerekli duyarlılığı göstermemişlerdir. Biz Irak'ın iç huzurunu, demokratik geleceğini ve çevre ülkelerle ilişkilerini zedeleyebilecek bu gelişmelere karşı, ilgili ülkelerin gerekli tedbirleri zaman geçirmeden almalarını beklerdik.
  
Ancak, bölgeye demokrasi getirmek niyetiyle geldiklerini söyleyen güçler, bu antidemokratik emellere maalesef duyarsız kalmayı tercih etmişlerdir.
   
"IRAK'IN KARGAŞAYA SEK EDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ"

 

Şunu herkes bilmelidir ki Türkiye, sadece tarihi bağlarla değil, akrabalık bağlarıyla da bağlı olduğu bu coğrafyanın uzun yıllar boyunca devam edecek bir kargaşaya sevk edilmesine izin vermeyecektir.
  
Irak'ta demokratik çözümleri çıkmaza sokacak bu girişimlere bugün eğer 'dur' denilmezse, korkarız bölgede barışı daha uzun zaman erteleyecek çatışmalara sebebiyet verilebilir.
  
Bu konuda Türkiye'nin ilgili bütün kurumlarıyla birlikte hem gelişmeleri izlemek, hem de milli hassasiyetlerimizi her zeminde dile getirmek konusunda gereken her şey yapılmaktadır. Hiç kimsenin endişesi olmasın.”

 

Haberin Devamı

"HUZURUMUZU BOZMAYA KİMSENİN HAKKI YOK"

 

Irak'ta tüm tarafların, Irak'ın demokratik geleceği konusunda  Türkiye'nin göstermiş olduğu kararlığı göstermesini isteyen Erdoğan, şöyle devam etti:

 

”Türkiye'nin hukukunu dikkate almadan atılan her adım, bölgede yangının büyümesi dışında bir sonuç üretmeyecektir. Irak'ta olumsuz gelişmelere vakit geç olmadan 'dur' denilmelidir. Bu konuda hassas davranılmaz ise bu olumsuz gelişmeler bizi ve diğer komşuları rahatsız edecektir. Oradaki huzursuzluk, bizim huzursuzluğumuzdur. Bizi huzursuz etmeye de kimsenin hakkı yoktur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!