ErdoÄŸan ile Obama Beyaz Saray'da görüÅŸtü

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan ile Obama Beyaz Sarayda görüştü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2013 16:26

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Beyaz Saray'da ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya geldi. Beyaz Saray'daki tarihi görüşmeye ilk kez bir MİT müsteşarı da katıldı.

Haberin Devamı

Merasim Kıtası tarafından karşılanan Başbakan Erdoğan, TSİ 16.45'te Beyaz Saray’a giriş yaptı.

ABD Protokol Şefi Büyükelçi Capricia Marshall eşliğinde Beyaz Saray'a giren Erdoğan'ı, Obama Oval Ofis’te bekliyordu. Burada gazetecilere görüntü veren iki lider, daha sonra heyetler arası görüşme için Bakanlar Kurulu Odası'na geçti.

TOPLANTIDAN Ä°LK KARELER

BAÅžBAKAN ERDOÄžAN BEYAZ SARAY'DA/ WEB TV

Türk ve ABD heyetleri arasındaki görüşme TSİ 17.00'de başladı.

Obama ile görüşen Türk heyetinde Erdoğan'ın yanı sıra Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, AK Parti Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan da bulundu.

Haberin Devamı

Görüşmeye ABD tarafından da ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, ABD Dısişleri Bakanı John Kerry, ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Beyaz Saray  yetkilileri ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Joseph Ricciardone katıldı.

Erdoğan ile Obama Beyaz Sarayda görüştü

MÄ°T MüsteÅŸarı Fidan toplantıda ErdoÄŸan'ın hemen arkasında oturdu.Â

ERDOĞAN BEYAZ SARAY'DA BÖYLE KARŞILANDI / FOTO GALERİ

Görüşmenin gündemindeki baÅŸlıklar arasında Suriye'deki iç savaÅŸ ve Kuzey Irak petrolü öne çıkıyor.Â

İki saat sürmesi planlanan heyetler arası görüşme, 30 dakika uzayarak TSİ 17.30'da sona erdi. Erdoğan ve Obama birazdan "Rose Garden"da (Gül Bahçesi) ortak basın toplantısı düzenleyecek.

BEYAZ SARAY'DA Ä°LKLER

Zeynep GÃœRCANLI
ABD Başkanı Obama, Beyaz Saray'da Başbakan Erdoğan ve Türk heyetini ilklerle ağırlıyor. İlk göze çarpan, ABD-Türkiye heyetler arası görüşmelerine Amerikan tarafının bu kadar üst düzeyde katılması. Beyaz Saray'daki görüşme masasının Amerikan tarafında hem Başkan, hem de Başkan Yardımcısı Joe Biden oturdu. Oysa daha önce Türkiye'den gelen başbakanlar, ABD başkanı ve yardımcısı tarafından hep ayrı ayrı kabul edilirlerdi. ABD tarafında masada ayrıca Obama kabinesinin iki önemli ismi, Savunma Bakanı Chuck Hagel ile Dışişleri Bakanı John Kerry de bulundu.

Masada Türk tarafında dikkat çeken isim ise MİT Müsteşarı Hakan Fidan'dı. İlk kez Beyaz Saray'daki bir görüşmede masada MİT müsteşarı da yer almış oldu. Beyaz Saray'daki bir başka ilk de heyetlerin bu kadar geniş tutulması. Türk tarafında Başbakan Erdoğan’a ABD seyahatinde eşlik eden bakanlar bulundu.

KURTULMUÅž SÃœRPRÄ°ZÄ°
Başbakan Erdoğan’ın Beyaz Saray heyetine, partisinin iki genel başkan yardımcısını da dahil etmesi dikkat çekti: AK Parti'nin milletvekili olmayan Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Erdoğan’ın dış ilişkilerden sorumlu yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu. AK Partinin meclis grubu da Beyaz Saray masasında mevcuttu. AK Parti Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı heyetteki tek kadın olarak görüşmeye katıldı. Masadaki Türk heyetinin hemen arkasında Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala ve Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan bulunuyordu.

Basın toplantısının ardından Erdoğan, Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı John Kerry ile resmi öğle yemeği resepsiyonuna katılacak.

Haberin Devamı

Akşam saatlerinde ise Obama ile Erdoğan bir çalışma yemeğinde bir araya gelecek.

ERDOĞAN'IN BUGÜNKÜ TAHMİNİ PROGRAMI:
19:00-20:00 Toplantının ardından iki lider Oval Ofis’in önündeki bahçe, Rose Garden’a gelerek burada ortak bir basın toplantısı gerçekleştirecek. Bugün kentte havanın 27 derece olması beklenirken meteoroloji yağış veriyor. Yağmur yağması halinde toplantı Beyaz Saray’ın içindeki East Room’a alınacak. Basın toplantısı için Türkiye’den gelen gazetecilerden 55’ine Beyaz Saray’dan akreditasyon alındı. Toplantı sırasında liderler dört soru kabul edecek. Bunların ikisi Türk gazeteciler, ikisi Amerikalı gazeteciler tarafından sorulacak. Türk gazetecilerin sorularının Obama-Erdoğan görüşmesine ilişkin olacağı kesin. Ancak o günkü basın toplantısı Amerikalı gazeteciler için Obama’ya AP çalışanlarının telefon dinlemesine maruz kalması meselesini sorma fırsatı vereceğinden Amerikalılar sorularını büyük ihtimalle iç politika konularına ayıracak.
20.30-22.00 Erdoğan, Beyaz Saray’ın ardından 6 blok ötedeki ABD Dışişleri Bakanlığı’na geçecek ve burada Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Dışişleri Bakanı John Kerry’nin onuruna vereceği öğlen yemeğine katılacak. Dışişleri Bakanlığı’nın büyük Diplomatik Kabul Salonu’nda gerçekleşecek yemeğe 220 davetli katılacak.
22.30-23:00 Yemekten sonra Erdoğan ABD Kongresi’ne gidecek ve burada Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner ile bir araya gelecek. Yarım saat sürmesi planlanan görüşme basına kapalı gerçekleşecek.
23.15-00:15 Kongre’den sonra Erdoğan yeniden Beyaz Saray’ın olduğu bölgeye dönecek ve burada parkın hemen karşısındaki ABD Ticaret Odası’na geçecek. Burada da ABD Dışişleri’nin Ekonomiden Sorumlu Bakan Yardımcısı Jose Fernandez’in yönetiminde, işadamlarıyla yapılacak bir yuvarlak masa toplantısına katılacak.
01.30-03.30 Toplantıdan sonra günün son programı için Erdoğan yeniden yürüyerek parkı geçecek. Ve Beyaz Saray’a girecek. Burada Başkan Obama ile iki saatlik basına kapalı bir akşam yemeği yiyecek.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!