Erdoğan-Gülen görüşmesi fiziken mümkün değil

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan-Gülen görüşmesi fiziken mümkün değil
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2013 09:19

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan, Washington ve Saylorsburg arasındaki 350 km’lik mesafe yüzünden Fethullah Gülen’e gidemiyor. Washington’a en son Morton Abramowitz’e teşekkür etmek için 2010’dan önce gelen Gülen’in sağlık koşulları da Gülen’in Erdoğan’a gelmesine engel oluyor. Erdoğan ve Gülen görüşmesi bu nedenle fiziken mümkün gözükmüyor.

Haberin Devamı

Erdoğan’ın ABD gezisinin en tartışmalı kısımlarından biri de Başbakan’ın Pensilvanya’da yaşayan Fethullah Gülen ile bir araya gelip

/images/100/0x0/55ea5b06f018fbb8f87a913d
gelmeyeceği konusu oldu.

Başbakan, Washington’a hareketinden önce gazetecilerin sorusu üzerine "Şu anda resmi programımızda böyle bir durum yok ama gökten ne yağar ki yer kabul etmez” deyince de görüşmeye dair spekülasyonlar arttı.

Ancak TSİ 07.45 civarında Washington’daki Andrews Hava Üssü’ne inen Erdoğan’ın Gülen’le böyle bir görüşme yapması programı nedeniyle fiziken mümkün görünmüyor.

Haberin Devamı

ERDOĞAN'IN ABD ZİYARETİNDEN KARELER

GÜN OTASINDA CAMİ VAR
Uçaktan iner inmez Beyaz Saray’ın yanındaki devlet konukevi Blair House’a geçen Erdoğan’ın yarın Beyaz Saray’da ABD Başkanı Barack Obama ile olan randevusundan önce Gülen’i görebileceği tek aralık, bugün. Fakat bugün de Başbakan’ın saat 15.00’te Maryland’deki Türk Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi diye geçen cami inşaatını ziyaret etmesi ve burada 1.5 saat geçirmesi planlanıyor. 

Eğer görüşme Gülen’in kaldığı Saylorsburg’da gerçekleşecekse, Maryland ziyaretinin vakti değiştirilmediği takdirde bunun yapılması zor. Zira karayoluyla 350 kilometre olan Washington D.C.-Saylorsburg arası için dört saatlik bir karayolu yolculuğu gerekiyor. Ki bir gün önce uzun bir yoldan gelen ve ertesi gün Beyaz Saray’da kritik bir toplantıya katılacak Erdoğan’ın bugünü yolda geçirmesi bu açıdan zor bir ihtimal olarak görülüyor.

GÜLEN’İN SAĞLIK KOŞULLARI
Erdoğan’la görüşmek için Gülen’in Washington’a gelmesi ise aynı şekilde pek olası değil. Çünkü Gülen’in de sağlık koşulları nedeniyle kaldığı çiftlikten dışarı çıkmamaya dikkat ettiği belirtiliyor. Gülen’in Washington’a en son 2010’dan önce 2008’deki Yeşil Kart Davası nedeniyle kendisine referans mektubu yazan  Ankara eski Büyükelçisi Morton Abramowitz’e teşekkür etmek için geldiği belirtildi. Ancak Arlington’da gerçekleşen o görüşmenin ardından Gülen’in sağlık durumunun kötüleştiği ve evden dışarı çıkmamaya dikkat ettiği ifade edildi.

Haberin Devamı

SONRA SAN FRANCISCO
Yarın Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı’nda olacak Erdoğan’ın Cuma günü de Brookings Enstitüsü ve SETA tarafından düzenlenen panellerde konuşması, akşamında da büyükelçilik rezidansında düzenlenecek resepsiyona katılıp oradan San Francisco’ya hareket etmesi planlanıyor. Bu durumda Gülen’le görüşmesi için programında başka bir aralık kalmıyor.

İŞTE ERDOĞAN'IN WASHINGTON ZİYARETİNİN ŞİFRELERİ

Tolga TANIŞ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!