Erdoğan en uzun görev yapan 7'nci Başbakan

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan en uzun görev yapan 7nci Başbakan
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2007 10:16

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4 yıllık süreyi tamamlayarak en uzun süre görevde kalan yedinci Başbakan oldu.

Haberin Devamı

Erdoğan, yasağı kaldırılıp yenilenen Siirt seçimleriyle Meclis’e girdikten sonra kurduğu 59’uncu hükümetin başında 4 yılı tamamladı. AKP Gençlik Kolları’nın yaptırdığı “Başbakanlarımız” başlıklı çalışmaya göre Erdoğan, görev süresinin uzunluğu açısından 25 Başbakan arasında altıncı sırada yer aldı. Erdoğan görev süresinin uzunluğu açısından İsmet İnönü, Adnan Menderes, Süleyman Demirel, Turgut Özal, Bülent Ecevit ve Şükrü Saraçoğlu’ndan sonra en uzun süre Başbakan yapan siyasetçi oldu. Erdoğan, yakın dönem siyasi aktörleri Tansu Çiller ve Mesut Yılmaz ile eski lideri Necmettin Erbakan’ı Başbakanlık süresinde geride bıraktı.

2002 seçimlerinin ardından Erdoğan yasaklı olduğu dönemde 58’inci hükümeti kuran Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ise 115 gün(4 ay) ile en kısa görevde kalan Başbakan oldu. Ancak, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olması durumunda Gül’ün yeniden Başbakan olarak bu unvanını kaybetmesi bekleniyor. Çalışmaya göre Türkiye Cumhuriyeti Başbakanları ve görev süreleri şöyle:

“İsmet İnönü: Toplam 16 yıl 4 ayla en uzun süre görev yapan Başbakan. İnönü aynı zamanda 12 yıl üst üste görevle kesintisiz en uzun süre görev yapan isim. İnönü, 10 hükümetin Başbakanlığını yaptı.

.Süleyman Demirel: Toplam 10 yıl 10 ayla en uzun sürede ikinci Başbakan. 7 hükümetin Başbakanlığını yapan Demirel, 5.5 yıl kesintisiz görev yaptı.

.Adnan Menderes: 1950-1960 yılları arasında 5 ayrı hükümette toplam 10 yıl 5 gün süreyle kesintisiz Başbakanlık yaptı.

.Turgut Özal: 12 Eylül’den sonra Cumhurbaşkanı seçilene kadar 2 ayrı hükümet kurup kesintisiz ve toplam olarak 5 yıl 11 ay süre Başbakanlık yaptı.

.Bülent Ecevit: Değişik zaman dilimlerinde toplam olarak5 yıl 7 ay süreyle Başbakanlık yaptı. Kesintisiz Başbakanlığı 3 yıl 7 ay sürdü.

.Şükrü Saraçoğlu: Tek parti döneminde 4 yıl 1 ay süreyle Başbakan olarak görev yaptı.

.Recep Tayyip Erdoğan: Bugün Başbakanlıkta dördüncü yılını tamamladı.

.Refik Saydam: 3 yıl 1 ay

.Bülent Ulusu: 3 yıl 3 ay

.Tansu Çiller: 2 yıl 9 ay

.Mesut Yılmaz: 2 yıl 3 ay

.Yıldırım Akbulut: 1 yıl 8 ay

.Cemal Gürsel: 1 yıl 6 ay

.Şemsettin Günaltay: 1 yıl 4 ay

.Hasan Saka: 1 yıl 3 ay

.Celal Bayar: 1 yıl 2 ay

.Nihat Erim: 1 yıl 2 ay

.Recep Peker: 1 yıl 1 ay

.Necmettin Erbakan: 1 yıl 2 gün

.Ferit Melen: 11 ay

.Suat Hayri Ürgüplü: 8 ay

.Naim Talu: 7 ay

.Fethi Okyar: 7 ay

.Sadi Irmak: 5 ay

.Abdullah Gül: 4 ay.”

AKP’nin çalışmasında Kurtuluş Savaşı döneminde oluşturulan İcra Vekilleri Heyeti Reisliği görevinde bulunan Atatürk, Fevzi Çakmak ve Rauf Orbay da Başbakanlar sıralamasına alındı. Ancak başka kaynaklarda Atatürk, Çakmak ve Orbay Başbakan olarak anılmadıkları için süre kıyaslaması dışında tutuldular.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!