Erdoğan: Çanakkale'ye yakışan ideale ulaşmaya az kaldı

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Çanakkaleye yakışan ideale ulaşmaya az kaldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2007 13:10

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin yakın tarihindeki karanlıklardan, sıkıntılardan arınarak Cumhuriyet idealini yakalamaya biraz daha yaklaştığını belirterek, "Çanakkale şehitlerine yakışan o aydınlık Türkiye idealine ulaşmamıza çok az zaman kalmıştır. Bunu bütün Türkiye'ye ilan ediyoruz" dedi.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea394ef018fbb8f87262f2
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin yakın tarihindeki karanlıklardan, sıkıntılardan arınarak Cumhuriyet idealini yakalamaya biraz daha yaklaştığını belirterek, "Çanakkale şehitlerine yakışan o aydınlık Türkiye idealine ulaşmamıza çok az zaman kalmıştır. Bunu bütün Türkiye'ye ilan ediyoruz" dedi.

Başbakan Erdoğan, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 92'nci yıldönümü törenleri için 18 Mart Stadyumu'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, şanlı ve eşsiz bir vatan müdafaası sergileyen başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm kahramanları ve şehitleri rahmet ve şükranla yadettiğini belirtti.

Haberin Devamı

Aradan geçen zamana rağmen bu topraklara her geldiğinde, Çanakkale sırtlarını her dolaştığında o günleri yeniden yaşayıp büyük bir heyecan duyduğunu ifade eden Erdoğan, "Her 18 Mart günü, onları bu topraklardaki aziz hatırasını yadederken 'bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak uğrunda ölen varsa vatandır' gerçeğine bir kere daha vakıf oluyoruz" diye konuştu.

TARİHİNİ BİLMEYEN GENÇLİK TARİH YAZAMAZ

Erdoğan, özellikle gençlere seslenmek istediğini belirtirken, Çanakkale savaşları anısına Gelibolu'daki düzenlemeleri yaparak, tarihi bugünlere taşımayı, bugünleri de yarınlara ilham kaynağı kılacak eserlerle yapılan canlandırmaların bir anlamı olduğunu vurguladı. Erdoğan, "Bu anlam tarihini bilmeyen gençliğin tarihi yazamayacağı, bunu yazabilmenin ön adımlarını atmak içindir" dedi.

İDEALİMİZE ÇOK YAKLAŞTIK

Erdoğan, Türkiye'nin yakın geçmişindeki karanlıklardan, sıkıntılardan önemli ölçüde arınarak Cumhuriyet idealini yakalamaya her yıl biraz daha yaklaştığını belirterek şöyle konuştu:

"Bugün her insanımız bu idealin gerçeğe dönüşeceği geleceğe bütün kalbiyle, bütün benliğyle inanır hale gelmiştir. Artık her insanımız Türkiye'nin ufkunu saran umut ve heyecanı hissetmeye başlamıştır. Çanakkale şehitlerine yakışan o aydınlık Türkiye idealine ulaşmamıza çok az zaman kalmıştır. Bunu bütün Tükiye'y ilan ediyoruz."

KİMSE AMELİYAT SEVDASINA DÜŞMESİN

Başbakan Erdoğan, bu vatanı savunmak için Konya'dan, Trabzon'dan, İzmir'den, Diyarbakır'dan, Gaziantep'ten koşup gelen isimsiz kahramanlar gibi nerkesin kalplerinde Türkiye sevdası yaşadığını, Türkiye'nin medeniyet değerlerine, kültür ve ahlakına, birlik ve beraberliğine, bu ülkeyi zenginleştiren bütün renklerine aşkla bağlı olduklarını söyledi. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizler bu güzel ülkede sadece vatandaş olmadık, aynı zamanda dost olduk, kardeş olduk, arkadaş olduk, yoldaş olduk, kumşu olduk, akraba olduk, tanış olduk, birbirimizin dayanağı olduk. Aynı Yunus'un, aynı Mevlana'nın, aynı Pir Sultan Abdal'ın pervanesi olduk. Bugün tarihin sona erdiğini, bizi millet yapan değerlerin zaafa uğradığını düşünen varsa bu topraklarda hala çınlamakta olan 'Çanakkale Geçilmez' nidalalarına kulak versin. Türkiye'nin büyüklüğüne inanmayanlar, aydınlık geleceği bu ülkeye yakıştırmayanlar gelip şehitlerimizin kabirleriyle çizilmiş bu memleket haritasına iyi baksın Kimse bir ameliyatk sevdasın düşmesin. Bizim öyle birsıkıntımız yok. Türkiye'yi güçlü kılanın ne oduğunu bu milletin özünde taşıdığı cevheri iyi anlasın."

Erdoğan Çanakkale zaferinin Türk halkına muazzam bir güven duygusu aşıladığını, vatan için elele verildiğinde her türlü zorluğun üstesinden gelineceğini ispatladığını belirterek, bugün de aynı dayanışma gösterildiğinde istikbal mücadelesi istiklal mücadelesi gibi yapıldığında Türk milletinin önünde hiç bir gücün duramayacağını söyledi. Türkiye'nin son yıllarda gerçekleştirdiği gelişme ve kalkınma hamlesinin bütün dünyanın dikkatini çeker hale geldiğini belirten Erdoğan, Türkiye'ye sevgi ve sadakatlerini Türkiye'yi büyüterek gösterdiklerini, bugün de Türkiye'ye güvenerek yeni hedefler koyduklarını kaydetti. Erdoğan, şöyle dedi:

"Nedir bu hedefler: 2013 yılında kişi başına milli geliri 10 bin doları aşmış gsmh'si 1 trilyon YTL'ye ulaşmış mutlu ve müreffeh bir Türkiye hedefliyoruz. Okullarında çağın gerektirdiği her türlü donanımın bulunduğu, hastanelerinde en ileri sağlık ihzmetlerinin verildiği, şehirlerinde planlı kentleşmenin ön güzel örneklerinin sergilendiği bir Türkiye. İstanbul'da olanın Çanakkale'de, Ankara'da olanın Diyarbakır'da, Antalya'da olanan Ağrı, Kars, Artvin'de olduğu bir Türkiye. Barışın, adaletin, hakkaniyetin hakim olduğu, herkesin vatandaşlık haklarının kullandığı, kimsenin haksız rekabete maruz kalmadığı bir Türkiye. Sadece ekonomisi güçlü olan sadece ulaslararası ilişkilerde büyük itibar sahibi bir Türkiye değil, hem maddi hem manevi dimaniklerine sahip çıkan bir Türkiye. Bu hedefler artık uzak değil, hayal değil. Millet olarak bugüne nasıl geldiysek yarınki Türkiye'ye de öyle ulaşacağız."

"MİLLETİN BAŞINI YERE EĞDİRMEYECEĞİZ"

Haberin Devamı

Erdoğan, gençlerin Türkiye'nin hedeflerini, özlemlerini gerçekleştireceğini, gençliğin birlik ve beraberlik ruhunu devam ettireceğini belirtirken de, "Çanakkale ruhuna sahip çıkan herkes bu vatanın ülkenin evladıdır, sahibidir. Her vatandaşımızın hukuku devletimizin güvencesindedir. Her zorluğu yenebilir, her hedefe ulaşabiliriz. Çankakaleyi geçilmez kılan o ruhu asla kaybetmemeliyiz" dedi. Erdoğan, şehitlerin aziz ruhları önünde bugün de "bu mukaddes emanete sadakatle, onurla sahip çıkacakları, şartlar ne olursa olsun milletin başını yere eğdirmeyecekleri" sözünü verdi.

Çanakkale Boğaz Komutanı Oramiral Erhan Akporay, Çanakkale Valisi Orhan Kırlı'nın da birer konuşma yaptığı törende Başbakan Erdoğan, bakanlar ve komutanlar geçit törenlerini izledi.

Haberin Devamı

GELİBOLU'DÖ TÖREN

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 92. yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde Gelibolu Şehitler Abidesi'de tören düzenlendi.
   
Tören, çelenklerin anıta konulmasının ardından, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları anısına saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
   
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, törende yaptığı konuşmasına, Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan Çanakkale Deniz Zaferinin 92. Yıl Dönümü'nün idrak edildiği törende, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bütün kahramanların, bütün şehitlerin aziz hatırasını rahmet ve şükranla yad ettiğini söyledi. Onların, tarihte eşi benzeri görülmemiş bir destan yazdığını, adeta suları yokuşa akıttıklarını ifade eden Erdoğan, “...Ve imanla, aşkla galip geldiler” dedi. Erdoğan, şöyle konuştu:
   
“Asalet, inanç ve cesaret sahibi bir milletin, dünyadaki en güçlü zırhlarla, en ağır silahlarla donanmış bir orduyu bile dize getirebileceğini gösterdiler. Yer yüzündeki en güçlü silahın, vatan ve millet sevgisi olduğunu dünyaya gösterdiler. Bu zafer, dünyanın dört bir yanından gelmiş, zırhlı birlikler tarafından tarihe gömülmeye çalışılan bir milletin, tarihe sığmayacak kadar büyük olduğunu anlatır. Çanakkale kahramanları sayesinde bir millet adeta küllerinden yeninden doğmuştur. Hepsinin ruhu şad olsun, Allah onlara rahmet etsin.”
   
Çanakkale'de elde edilen zaferin, İstiklal Savaşı'nda elde edilen zaferin adeta bir “ön sözü ve başlangıcı” olduğunu ifade eden Erdoğan, Çanakkale'de cereyan eden savaşın, yalnızca Türk Milleti'nin değil, neredeyse bütün insanlığın kaderini tayin eden örnek bir olay olduğunu dile getirdi.
   
DESTAN
   
Bu destanı, vatanının dört bir taraftan kalkıp gelen ve burada toprağa düşen şanlı neferlerin yazdığını dile getiren Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
   
“Tarihte hiçbir cephenin, Gelibolu gibi dünya tarihinin akışını köklü şekilde değiştiren bir etkisi olmamıştır. Çanakkale'de tüm dünyaya insanlık dersi verilmiştir. Bu savaş, dünyanın başka bölgelerindeki savaşlar gibi sadece askeri ve siyasi değerlerin değil, esas itibariyle insani değerlerin ön plana çıktığı bir savaş olmuştur.
   
ANZAK ORDUSU

Haberin Devamı

Tarih boyunca, hiçbir zaman karşı karşıya gelmemiş milletler, ne hazindir ki ilk defa bu cephede karşılaşmışlardır. Çanakkale Savaşı'na Anzak ordusundaki Yeni Zelanda'lı ve Avustralyalı binlerce genç Türk gençleriyle bu cephede karşılaşmışlardır. Ancak, tarihin kaydettiği en büyük savaşlardan biri olan bu mücadelede, Mehmetçik, en ağır savaş şartlarında bile karşısındaki düşmanın, kendisi gibi ümitleri, sevdaları ve hayalleri olan birer insan olduğunu unutmamıştır. Bizim devlet ve millet olarak felsefemiz, adalettir barıştır. Anafartalar Komutanı Gazi Mustafa Kemal'in işaret ettiği üzere, ilkemiz 'Yurtta sulh, cihanda sulh'tur. Bu anlayışa sahip çıkıyoruz onun için."
   
“SÖZ VERİYORUZ”
   
Türkiye'nin dün olduğu gibi bugün de hem bölgesinde hem de dünyadaki sorunlar için yapıcı ve barışçı temele dayanan çözüm arayışlarını sürdürdüğünü ifade eden Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Bugün milyonlarca çocuğumuz, gencimiz, Çanakkale ruhuna sahip çıkıyor. Yıl boyunca, bir yılda şu anda buraları ziyaret eden sayı, 3 milyona yaklaştı. İnanıyorum ki 10 milyonu da aşacak. Bu vatanın evlatları buraları sürekli ziyaret etmek suretiyle geleceğe olan umudunu, aşkını, sevdasını, inancını burada sürekli yenilecektir. Bu nesillerin hepsi Mehmetçiktir, bu nesillerin hepsi Türk milletinin asil neslidir. Hani Çanakkale Destanı'nda Akif'in ruh portresini çizdiği nesil...
   
'Aslımın nesli diyordun ya, nesilmiş gerçek, işte çiğnetmedi namusumu çiğnetmedi' diye ifade ettiği nesil.
'Vurulup tertemiz alnında uzanmış yatıyor/ Bir hilal uğruna ya Rab ne güneşler batıyor/ Ey bu topraklar için toprağa düşmüş asker/ Gökten ecdad inerek öpse o pak alnı değer/ Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın?/ 'Gömelim gel seni tarihe' desem, sığmazsın/ Herc u merc ettiğin edvara da yetmez o kitap/ Seni ancak ebediyetler eder istiap/ Ey şehit oğlu şehit, isteme benden makber/ Sana ağuşunu açmış duruyor peygamber' diye müjdelediği bir gençlik...

Şehitlerimizin, uğruna can verdiği mukaddes değerlere, bayrağımıza, şu topraklarımıza sıkı sıkıya sarıldıkça, ülke, bu millet başı dik şekilde yürümeye devam edecektir.”

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 92. yıl dönümünü kutlayan ve 18 Mart Şehitler Günü'nü anan Başbakan Erdoğan, sözlerini, “Bu vesileyle Gelibolu'da yapmakta olduğumuz çalışmalarda emeği geçen Devlet Bakanı Beşir Atalay, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe ve Turizm ve Kültür Bakanı Atilla Koç'a teşekkür ediyorum ve bu projenin bitimiyle gerek ülkemize, gerek dünyaya çok daha anlamlı çok daha farklı mesajların verileceğini görüyor gibiyim” diye tamamladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!