Erdoğan: Belge yok İran: Fotoğraf var

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Belge yok İran: Fotoğraf var
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2006 01:37

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani’nin, "ABD’li askeri komutanlar Musul ve Kerkük’te PKK’lılarla görüştü." açıklamasının ardından belge tartışması yaşandı.

Başbakan Tayyip Erdoğan, "Söylendiği doğru; ama belge yok" dedi. İran kaynakları ise görüşme fotoğrafları, telefon kayıtları ve diğer belgelerin Türkiye’ye teslim edildiğini söylediler.

ABD YALANLADI

Türkiye’yi ziyaret eden Laricani, İran Elçiliği’nin önceki akşam onuruna verdiği yemekte, "ABD madem terörizmle mücadele ediyor, o zaman Musul ve Kerkük’te niye PKK’lılarla görüştü. Bu görüşme askeri komutanlar düzeyinde oldu ve bir ay önce yapıldı. Bilgilerini Türkiye tarafına verdik" demişti.

Bu sözlerin ardından ABD Büyükelçiliği’nden dün yapılan açıklamayla Laricani’nin iddiaları yalanlandı. Başbakan Erdoğan da dün TBMM’de, "Laricani, ABD ile PKK’lıların görüştüğünü açıkladı. Bununla ilgili belge de verildi mi?" sorusuna, "Söylendiği doğru; ama belge yok. Belge falan verilmiş değil" cevabını verdi.

İRAN: BELGE VERDİK

İranlı bir kaynak konuyla ilgili Türk tarafına fotoğraf, telefon görüşmesi kayıtları ve başka belgeler verildiğini söyledi. Bu kaynak PKK’lılarla görüşen ABD’linin üst düzey bir komutan olduğunu da sözlerine ekledi. Aynı kaynak, PKK ile mücadele konusunda samimi olduklarını belirterek şöyle konuştu:

YIĞINAK NEDEN

"Biz PKK kamplarını bombalayarak onlara bir nevi ültimatom verdik. Şimdi beklemeye başladık. Beklememizin nedeni de Türkiye ne yapacak? Türkiye bölgeye 240 bin asker yığdı. Ama ne yapmak istiyor, anlayamadık. Bu kadar askere karşın sadece 5 PKK’lı öldürüldü. Oysa bizim teslim ettiklerimizin sayısı 54, bir o kadar da Suriye teslim etti. Beklediğimiz ortak bir operasyon falan değil, ama ABD’yi bölgede etkin önlem almaya zorlamak."

PAZARLIKYAPIN

"Bakın biz bile ABD ile yaptığımız temaslar sonucunda, Kuzey Irak’ta varlıklarını sürdüren Halkın Mücahitleri örgütünün militanlarını silahsız hale getirdik. Türkiye bunu neden yapamıyor? Türkiye’nin burnunun dibinde PKK üsler kuruyor ortada önlem yok. Türkiye burada bir şeyler yapabilir. Bunun için de öncelikle ABD ile çok ciddi pazarlık yapmak gerekli.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!