ErdoÄŸan Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸine destek istedi

Güncelleme Tarihi:

ErdoÄŸan Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸine destek istedi
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 01, 2003 13:12

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AKP'li milletvekillerinden orman arazilerinin satışı ve milletvekili seçilme yaşının 30'dan 25'e indirilmesine yönelik Anayasa değişikliğine destek vermelerini istedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, AKP grup toplantısında hükümetin gündemindeki konuları ve son siyasi gelişmeleri değerlendirdi.

58 ve 59. hükümetin, geçmiş hükümetlerden kalan büyük bir borç yükü aldığını anlatan Erdoğan, yeni üretecekleri kaynaklarla borçları ödemeye çalışacaklarının ifade etti.

Erdoğan, bu çerçevede, orman vasfını yitirmiş orman arazilerinin satışının mümkün kılacak Anayasa'nın 170. maddesinde yapılacak değişkiliğe milletvekillerinin destek vermelerini istedi.

Erdoğan, sözkonusu arazilerin üzerinde oturanlara satılacağını ve böylece oluşacak yeni kaynağın ekonomik sorunların çözümüne yardımcı olacağını anlattı.

Edoğan, borçların aşılması için sivil toplum örgütleri ile vatandaşlardan gelen gelen tekliflere teşekkür etti. Bu önerilerin Hazine tarafından değerlendireceğini bildiren Erdoğan, böyle bir teklifin AKP iktadarı döneminde gelmesinin de anlamlı olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

MİLLETVEKİLİ SEÇİLME YAŞI 

Meclis Genel Kurulu'na bugün gelecek diğer bir Anayasa değişikliğinin de milletvekili seçilme yaşıyla ilgili olduğunu ifade eden Başabakan Erdoğan, bu değişiklikle yaş haddinin 30'dan 25'e indirilmesinin öngörüldüğünü bildirdi.

Erdoğan, Anayasa değişikliğinin gerçekleşmesi halinde, nüfusunun yüzde 60'ı 30 yaşın altında olan Türkiye'de gençlerin daha çok siyasete katılımının sağlanacağını belirtti.

IRAK VE KIBRIS

Irak'ta savaşa değinen Erdoğan, Türk Kızılayı'nın, Irak halkına insani yardıma başlayacağını duyurdu.
 
Annan planının kabul edilmemesiyle Kıbrıs sorunun çözümünde umutların tükenmediğini dile getiren Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün bu konuda yeni bir girişim başlatacağını yineledi.

Erdoğan, Dışişleri Bakanı Gül'ün, perşembe günü KKTC'ye gideceğini, 8 Nisan'da da Belgrad'da yapılacak uluslararası toplantıda da Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu ile dörtlü bir görüşme yapılacağını bildirdi.

ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİ 

AKP Grup BaÅŸkanvekilleri Salih Kapusuz, Faruk Çelik, Eyüp Fatsa ve arkadaÅŸları tarafından TBMM BaÅŸkanlığı'na verilen ve geçen hafta TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edilen teklifte, Anayasa'nın 76, 169 ve 170. maddelerinin deÄŸiÅŸtirilmesi öngörülüyor.Â
  Â
Anayasa'nın  ''milletvekili seçilme yeterliliÄŸi'' baÅŸlıklı 76. maddesindeki deÄŸiÅŸiklikle 30 olan milletvekili seçilme yaşı 25'e düşürülüyor.Â
  Â
Ayrıca, ''Ormanların Korunması ve GeliÅŸtirilmesi''ni düzenleyen 169. maddede öngörülen deÄŸiÅŸiklikle de devlete, ormanlarını ''iÅŸlettirme'' yolu açılıyor. Yürürlükteki düzenlemedeki, ''Devlet ormanları, kanuna göre devletçe yönetilir ve iÅŸletilir'' hükmüne ''iÅŸlettirilir'' ibaresi de ekleniyor. Â
  Â
ORMANLARA YENÄ° DÃœZENLEME

Haberin Devamı

''Orman Köylüsünün Korunması'' baÅŸlıklı 170. Madde ise teklifle tamamen deÄŸiÅŸtiriliyor.Â
  Â
Buna göre madde baÅŸlığı, ''Orman Sınırları Dışına Çıkartılan Yerlerin DeÄŸerlendirilmesi ve Orman Köylüsünün Desteklenmesi'' olarak belirlenirken, 31 Aralık 1981 tarihinden önce orman niteliÄŸini kaybetmiÅŸ ve orman sınırları dışına çıkarılmış olan yerlerin devri, tahsisi, terki, kiraya verilmesi, üzerinde sınırlı ayni hak tesisi ve satışının yapılabilmesine olanak saÄŸlanıyor. Bu satış gelirinden orman köylülerinin kalkınmasını desteklemek amacıyla pay ayrılması hükmü getiriliyor. Orman köyleri sınırları içinde kalan yerlerin satışında da kullanıcısı orman köylüsüne öncelik tanınıyor.Â
  Â
TBMM Genel Kurulu'nda bugün ele alınacak ve ilk tur oylaması yapılacak olan teklifin ikinci tur oylaması, 3 Nisan Perşembe günü saat 20.00'den sonra yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!