Erdoğan: AKP din eksenli bir parti değil

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: AKP din eksenli bir parti değil
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2001 16:44

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ak Parti, din eksenli bir parti değildir. AK Parti'nin anlayışı, muhafazakar demokrasidir, ileri demokrasidir" dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Lebedev'i, Yıldız'daki çalışma ofisinde kabul ederek, bir süre görüştü.

Lebedev, görüşmenin başında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, müslüman nüfus açısından dünyada 3'üncü sırada yer aldığını kaydederek, AK Parti'nin ''Türkiye'de öncü ve ilerici bir düşünceye sahip İslami bir parti olmasından mutluluk duyduğunu'' dile getirdi.

Erdoğan da Türkiye ile Rusya arasında geçmişe dayalı iyi ilişkilerin bulunduğunu ifade ederek, Orta Asya ve Kafkaslar'da rekabete değil işbirliğine dayalı bir sürecin başlatılması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'de, Mavi Akım projesiyle Rusya'ya karşı ciddi bir güvenin ortaya konulduğunu ifade eden Erdoğan, Bakü-Ceyhan Petrol Boru Hattı ile de Rusya tarafından Türkiye'ye bir güvenin sergilenmesini arzu ettiğini bildirdi.

Haberin Devamı

AK Parti'nin, hiçbir zaman ''aşırılıklardan'' yana olmadığını belirten Erdoğan, bundan sonra da bu anlayışın süreceğini belirtti.

Öte yandan, Erdoğan, Lebedev'in partilerini ''öncü ve ilerici İslami parti'' diye nitelendirmesini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, ''Sanırım bir tercüme yanlışlığı oldu. AK Parti, din eksenli bir parti değildir. AK Parti'nin anlayışı, muhafazakar demokrasidir, ileri demokrasidir'' diye konuştu.

Lebedev, Erdoğan'ın sözleri üzerine araya girerek, AK Parti'yle ilgili nitelemesini batıdaki anlamıyla kullandığını belirterek, ''AK Parti'nin din partisi olmadığını biliyoruz'' dedi.

SUÇ SABİT OLMADIKÇA SUÇLAMA OLMAZ

ABD'deki terörist saldırıların faillerinin bazı müslüman ülkelere yoğunlaştığı yorumlarını hatırlatan bir gazeteciye de Erdoğan, bu yoğunlaşmayı dikkatle izlediklerini, netleşmeden bir değerlendirme yapmanın yanlış olacağını söyledi. Erdoğan, ''Suç sabit olmadıktan sonra herhangi bir kişiyi, toplumu ve devleti yargılamanın yanlış olduğu inancındayım'' dedi. Erdoğan, NATO'nun dün aldığı kararla savaş ihtimalinin belirdiğini ifade eden bir gazetecinin ''Türkiye bir savaşta yer alabilir mi?'' sorusunu yanıtlarken de burada asıl konuşması gerekenin hükümet olduğunu söyledi. NATO kararının Türkiye'de olduğu gibi diğer NATO ülkelerinde de değerlendirmeye alınacağını belirten Erdoğan, bu kararın ''hemen uygulanabilir'' olmadığını kaydetti.

Haberin Devamı

Lebedev ise aynı yöndeki soruyu yanıtlarken bu konularda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in açıklama yapmaya yetkili olduğunu belirterek, Rusya'nın, terörizme karşı her türlü işbirliğine açık olduğunu ifade ettiğini hatırlattı.

Terörizmin ne ırkı ne dini ne de sınırları bulunduğunu kaydeden Lebedev, ''Şu veya bu ülkeye savaş ilan etmek doğru değildir. Eğer cevap verilecekse karargahları vurmak gerekir. Masum olan kişilere karşı hareket etmek olmaz'' diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!