Erdoğan: Adaylığı ben biliyorum, açıklamam

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Adaylığı ben biliyorum, açıklamam
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2006 01:44

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sine-i millet tartışmalarıyla ilgili olarak, “Çıkıyorlar diyorlar ki, millete gidelim. Dün kendileri o makama gelirken veya mensubu oldukları partiler o makama insanlar gönderirken niye millete gitmediler?” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, canlı yayınlanan “Teke Tek” programında Fatih Altaylı'nın sorularını yanıtladı.

“Türkiye, Tayyip Erdoğan'ın kararının ne olduğunu merak ediyor. Başbakanlık mı Cumhurbaşkanlığı mı? Kafanızda bir plan oluşmadı mı?” sorusu üzerine Erdoğan, ”Bir siyasetçinin kafasında herhangi bir planın olmaması mümkün mü? (Nisan ayına kadar bizden herhangi bir şey duymayacaksınız) derken aslında planın uygulaması başlamıştır” karşılığını verdi.

Bu konuda bazı hassasiyetlerinin bulunduğunu dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

“ Herkes bu konuda bizden isim beklerken biz isim açıklamıyoruz. Onlar kendi kendilerine meşgul oluyorlar. Geçen gün bir basın toplantısında da söyledim. (Biz çelik çomağı verdik oynasınlar) dedim ve Nisana kadar bu açıklanmayacak. Böyle bir şeyi asla ortaya koymayacağız. Bunun nedenini, niçinini açıkladığım takdirde, orada da ben şu andaki kendi yol haritamızı ifşa etmiş olurum ki, bu da bir lider, siyasetçi olarak benim bir yanlışım olur. Bunu da açıklamamın bir anlamı yok.

Ama, Nisan ayı gelir, isimleri açıklamaya karar verdiğimiz anda o zaman yine böyle bir basın toplantısı olursa, nedenini, niçinini o zaman daha rahat açıklama imkanı olur veya Cumhurbaşkanı adayı belli olduktan sonra bunun açıklanmasını o zaman partimiz en iyi şekilde yapar.”

Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda parti içinde ve sivil toplum örgütleriyle istişarelerde bulunacaklarını ifade eden Erdoğan, bu istişarelerin ardından yetkili kurullarında değerlendirme yaparak neticeye gideceklerini söyledi.

“BÜTÜN KAPILAR KAPANIR”

Bu konuda diğer partilerle istişarede bulunup bulunmayacakları yönündeki soruya da Başbakan Erdoğan, “Gönlümüz bunu da ister de ama iş o noktaya gelmeden bütün kapılar kapanır” dedi. Erdoğan, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Bu kapılar kapanırken maalesef gerilimin boyutu çok çirkin. Bana göre siyasetin kendi içinde ahlak kuralları var. Bunların olması lazım ve lüzumsuz gerilimlerle bu tür eleştiri başka şeydir ama hakarete hiç kimsenin hakkı yoktur. Bir taraftan demokrasi diyeceksin, öbür taraftan demokratik kurallar içerisinde hak ettiği halde bir insana yasak getireceksin. Olur veya olmaz bu önemli değil.

ADAYLIK KONUSU

Haberin Devamı

Benim aday olacağımı kim biliyor? Onu bilmedikleri halde bakın ne diyorum, ben diyorum ki, 'aday olur muyum, olmaz mıyım bunu ben biliyorum. Ama ben bunu kimseye açıklamam.' Ama, burada çirkin olan şey şu, her insanın demokratik hakkı olan Anayasa'nın amir hükmü olarak bu var, orada kimler aday olabilir bu belirlenmiş. Hüküm neyse ona göre uygun olanlar adaylığını koyar, bu Ahmet olur, Mehmet olur ayrı şey... Yani, burada Tayyip Erdoğan bugüne kadar böyle bir şey açıklamadığı halde şu ana kadar benden başladılar, eşimden, çocuklarımdan, hepsinden söylenmedik laflar bırakmadılar.”

Başbakan Erdoğan, “Haremime girdiler dediniz, ne demek o?” sorusu üzerine de, bunun sözlük anlamının eş ve çocukları kapsadığını ifade etti.

“Ben göreve geldiğimden beri bu kesim maalesef eşimden çocuklarıma kadar hepsiyle ne yazık ki çok çirkin, hakaretamiz tabirler kullanmak suretiyle ilgilendiler, Hala da devam ediyorlar. Gazeteler, dergiler hepsi...” diyen Erdoğan, “Halbuki bir araya geldiğimiz zaman, bu işin raconu budur diyorlar. Böyle geçiştirmeye kalkıyorlar” şeklinde konuştu.

Partisinin seçimlerde yüzde 34.4 oranında oy almasına rağmen bazı kesimlerin yüzde 25 oranında oy aldıkları yönünde değerlendirmelerde bulunduklarını belirten Erdoğan,”AK Parti'ye yüzde 25'i yakıştıranlar diğer partilerin aldığı oyları niye konuşarak onların oyu kaça tekabül ediyor onu niye konuşmuyorlar” dedi.

“DİYORLAR Kİ, MİLLETE GİDELİM”

Başbakan Erdoğan, sine-i millet tartışmalarıyla ilgili soru üzerine de, ”Çıkıyorlar diyorlar ki, millete gidelim. Dün kendileri o makama gelirken veya mensubu oldukları partiler o makama insanlar gönderirken niye millete gitmediler?” diye sordu. Erdoğan, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Bu ülkede CHP örneğin bugünün partisi değil. Bugüne kadar hiç onların ağzından hiç cumhurbaşkanını millet seçsin ifadesini duydunuz mu? Hayır... Aynı şekilde Anavatan Partisi, millet mi seçsin dedi bugüne kadar... Anavatan Partisi'nin genel başkanı Merhum Özal'ı millet mi seçti? DYP'ye gelelim, Adalet Partisi'nden alalım, millet seçsin dendiğinde hep karşı çıkmıştır. Sayın Demirel'i de parlamento seçmiştir. Hangi oranda seçildiği o da ortadadır. Geçmişe doğru aldığımızda gerçekler ortadadır.”

Kendisinin cumhurbaşkanı seçilmesi halinde partisinin zayıflayacağı yönünde görüşler bulunduğunun belirtilmesi üzerine de Erdoğan, “Şunu ilke olarak söyleyeyim. Biz bu yola çıkarken tek adam mantığıyla yola çıkmadık” dedi.
Halkın milletvekillerini 5 yıllığına seçtiğini dile getiren Erdoğan, ”Millet, parlamentoyu bırak kaç diye seçmedi. Ne yapacaksan orada yap. Orada kalktım başarılı olamadım, bu iktidarla baş edemedim diye çekip gidilmez” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!