Erdoğan: 34 kişiye yapılanları tasvip etmiyorum

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: 34 kişiye yapılanları tasvip etmiyorum
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2009 16:57

Başbakan Erdoğan, Habur'dan giriş yapan 34 PKK'lının karşılama törenlerinin şölen havasında kutlanmasını tasvip etmediğini döyledi.

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker ile birlikte geldiği Antalya’da Pakistan'a hareket etmeden önce Antalya Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi. Pakistan ve İran temasları hakkında bilgi veren Erdoğan, İran’la terörizm konusunda yapılan işbirliğinden memnun olduğunu kaydetti. Erdoğan, “İran’la terörle mücadelede yaptığımız dayanışmayı sürdürmeyi istiyoruz. İran’ın nükleer programı konusunda Dünyada bir çok şeyler konuşuluyor, spekülasyonlar yapılıyor. Bizler elimizden geleni hep yaptık. Bölgemizde kitle imha silahlarına karşı tutumumuz bellidir. Biz hiçbir ülkede nükleer silah ile ilgili olarak atılan adımları olumlu bulmuyoruz. Hele hele bölgemizde bu konudaki hassasiyetimiz bellidir” diye konuştu.

Haberin Devamı

İRTİCA İLE MÜCADELE EYLEM PLANI
Basın toplantısında soruları da yanıtlayan Erdoğan, Albay Dursun Uyar imzalı ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nın aslının ilgili savcılığa teslim edildiğine ilişkin haberlerin sorulması üzerine şunları söyledi:
“Devlet yapımız yasama, yürütme, yargıdan oluşur. Yürütme olarak bize ne düşerse biz onu sonuna kadar yapacağımızı söyledik. Bundan sonra aynı kararlığın içerisindeyiz. Akşam farklı sabah farklı konuşmayı sevmem. Şu anda süreci yargı devam ettiriyor. Şu anda savcılığın elinde olan belge ne denli sağlamdır? Adli Tıp raporu savcı beye ulaşmış olması lazım. Bunu savcı bey nasıl değerlendirecektir, bu onların takdiridir. Doğrular ortaya çıksın, gerçek ortaya çıksın. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti devletini kimsenin zan altında bırakmaya hakkı yoktur. Böle bir şeye de bizler asla aracılık edemeyiz.”

“TÜM ŞEHİT AİLELERİ YAPIYOR DİYE GERÇEK YOK”
Erdoğan, demokratik açılım çalışmalarına karşı şehit ailelerinin tepkisinin sorulması üzerine, “Tüm şehit aileleri böyle bir şey yapıyor diye bir gerçek yok. Hassas olalım. Dikkatli olalım” çağrısı yaptı.

Türkiye’nin farklı bir dönemin içerisinden geçtiğine dikkat çeken Başbakan Erdoğan, Kandil Dağı ve Mahmur kampından Türkiye’ye giriş yapan 34 PKK’lının yol güzergahında yaşanan görüntüleri onaylamadığını yineledi. Erdoğan, şöyle konuştu:
“Demokrasi bir toleranstır. Bu toleransı, bu ülkeyi yönetenler de bu sorunu çözme azmi ve kararlığı içerisinde olanlar da göstermelidir. Bundan önceki 34 kişiye yapılanları tasvip etmiyorum. Bu konuda koordinatör bakanın gerekli uyarıları önceden yapmış olmasına rağmen, buna ‘eylem’ demek de ‘etkinlik’ demek de farklı bir şey. Ne yakışır, ne oturur, çözmekte zorlanıyorum. Yapılanların sadece siyasi bir rant elde etmeye dönük olduğu çok açık. Bizler yargının böyle bir görevi yapmasının imkanını zeminini hazırladık. Yargı bu kişilerin suçlu olmadığına karar vermesi suretiyle evlerine gittiler. Evlerine giderken yollarda köylerde bu tür yaklaşımları bizim tasvip etmemiz mümkün değil.”

Haberin Devamı

“BU BİR ÜZÜM SALKIMIDIR”
Sürecin bu şekilde devam etmesi halinde sürece bu olgunluk içerisinde bakamayacaklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, “Değerlendirmeleri arkadaşlarımız da yapıyorlar. Çok açık ve net söylüyorum. Biz AK Parti hükümeti olarak illegal bir yapıyı hiçbir zaman muhatap kabul edemeyiz. Milli birlik projesi dediğim projenin demokratik açılım, bölgesel açılım boyutu var, etnik unsurlarla, azınlıklara, işsizlikle, bölgeyle ilgili sorunlarımız var. Tüm sorun alanlarını minimize edecek adımları atmayı hedefliyoruz. Bu bir devlet projesidir. Muhatabı da millettir. Bunu milletçe ele alacağız. Bunu farklı noktalara çekmek isteyenler var. Rahatsız olanlar var, nemalanmak isteyenler var. Bunlara da karşıyız. Bu bir üzüm salkımıdır bu üzümü hep beraber yiyelim. Provokatif olaylara izin vermeyelim” diye konuştu.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!