Erbil’e tarihi ziyaret

Güncelleme Tarihi:

Erbil’e tarihi ziyaret
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2011 00:00

İlk kez bir Türk Başbakanı, Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi’nin merkezi Erbil’i resmen ziyaret etti. Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Barzani, Erdoğan’ı uçağın merdivenlerinde karşıladı.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN ERDOĞAN ERBİL'DE KONUŞTU

BAŞBAKAN ERDOĞAN IRAK'TA / FOTO GALERİ   

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, bir ilke imza atarak Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin merkezi Erbil’i ziyaret etti. Başbakan Erdoğan’ı, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesud Barzani, havaalanında uçağın merdivenlerinde karşıladı. Erdoğan’ın Erbil gezisine ikili ekonomik ilişkiler ve terörle mücadelede atılacak ortak adımlar damgasını vurdu.  
Türkmenlerle yemek
Bağdat’ta Irak Ulusal Meclisi’nde önceki akşam yaptığı konuşmada artık terör örgütünün, Irak ile Türkiye arasında bir şer odağı olarak kalmasını istemediklerini belirten Erdoğan “Irak’la daha fazla dayanışma içinde olursak, bölgesel anlamda da kardeşliğimiz pekişecek ve yücelecektir” dedi. Erdoğan ardından Irak Ulusal Meclisi’ndeki Türkmen bakan ve milletvekilleri ile yemekli toplantıda bir araya geldi. Bağdat’taki Devlet Konukevi’nde yapılan toplantıya milletvekillerinden Şeyh Taki El Mevla, Erşad Salihi, Jale Neftçi, Hasan Özmen, Müdrike Ahmet, Nebil Harbo, Muhammed Osman, Abbas Bayati ve Bakanlar Turhan Müftü, Casim Muhammed Cafer katıldı. Erdoğan, yemekli toplantı öncesinde Irak Yüksek İslam Konseyi Lideri Ammar Al-Hekim, Irakiye Listesi Lideri Ayad Allawi ve Ulusal İttifak Listesi Lideri İbrahim Caferi’yi de ayrı ayrı kabul etti.
Bahreyn’i sordular
Bağdat’tan Necef’e geçen Erdoğan, daha sonra özel uçak “ANA” ile Necef’ten Erbil’e gitti.  Havaalanında Iraklı bir gazetecinin Bahreyn’deki olaylarla ilgili sorusuna Erdoğan, “Halkın taleplerini, demokratik taleplerini, özgürlük taleplerini değerlendirmek suretiyle barış sürecine katkıda bulunmak gerekir. Ve demokratik iradenin egemen olduğu yerde inanıyorum ki barış da hakim olacaktır. Özellikle gerek oradaki halkın talepleri gerekse yönetimin yaklaşım tarzı bizlerin de devreye girmesiyle inanıyorum ki kısa zamanda bir netice doğuracaktır” yanıtını verdi.
Merdivende karşıladı
Başbakan’ın akşam saatlerine ise havalanının açılışı ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere Erbil’e geldi. Erdoğan’ı, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesud Barzani, havaalanında uçağın merdivenlerinde karşıladı. Karşılama heyetinde yerel kıyafetleriyle dikkat çeken çocuklar, Erdoğan’ı ellerinde Türk, Bölgesel Yönetim ve Irak bayraklarıyla karşıladı.
Olağanüstü güvenlik
Erdoğan’a güvenliğin hâlâ tam olarak sağlanamadığı Irak’ta, bir koruma ordusu eşlik etti. Erdoğan’la Irak’a gelen 100’ün üzerinde Başbakanlık koruması, özel harekat timleriyle takviye edildi. Erbil’de Erdoğan’ın gelişi öncesinde Kuzey Irak bölgesel Kürt yönetimi de olağanüstü önlemler aldı. Erdoğan’ın güzergahı üzerindeki yollar sabah saatlerinden itibaren araç trafiğine kapatıldı, parketmiş araçlar kaldırıldı. Erdoğan’ın açılışını yapacağı Erbil Uluslararası havaalanında hazırlık çalışmaları iki gün öncesinden başladı. Erdoğan ile Barzani’nin açılış yapacağı platform yine Türk firmaları tarafından kuruldu.

Haberin Devamı

Tatlıses’li mesaj

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Erbil Uluslararası Havalimanı’nın açılış töreninde İbrahim Tatlıses’in bir şarkısıyla mesaj verdi: “İbrahim Tatlıses’in burada çok sevildiğini biliyorum. Kendisine İstanbul’da menfur bir saldırı yapıldı. Cuma günü kendisini ziyaret ettim. Sağlığı iyiydi. Bir şarkısında diyor ki, ‘Fark etmez ne dili ne rengi, madem ki insandır saygımız var.’ Bizim için insan kutsaldır. Can kutsaldır. Dini mezhebi, dili, rengi, etnik kökeni ne olursa olsun insan önce insandır. İç huzur yoksa, güvenlik yoksa, adalet mekanizması işlemiyorsa, orada ne ekonomik ne sosyal kalkınmadan bahsedilemez. Güçlü bir Türkiye güçlü bir Irak demektir. Güçlü bir Irak da güçlü bir Türkiye demektir. Bu bölgedeki yatırımlarımız, nasıl bir gönül birlikteliği içinde olduğumuzu gösteriyor. İnşallah daha güzel günler göreceğiz.” Erbil Başkonsolosluğu açılışı sırasında Erdoğan şöyle konuştu. “Değerli dostum, Sayın Başkan Barzani’ye, Mak-Yol Cengiz ortaklığına, mimarından mühendisinden işçisine herkese teşekkür ediyorum.” Erdoğan daha sonra Barzani ile birlikte kurdelayı keserek açılışı yaptı.

KERKÜK JESTİ

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan’ın ziyareti öncesi Kuzey Irak’ta, Türkmen ve Kürtler arasında gerginliğe neden olan Kerkük Kent Meclisi Başkanlığı’na ilk kez bir Türkmen seçildi. 15 gün önce Kürt asıllı Rızgar Ali’nin istifasıyla boşalan Kerkük Kent Meclisi’nde 27’si Kürt, 6’sı Türkmen ve 8’i Arap olmak üzere 41 üyesinin dün yaptığı seçimlerde, Türkmen Asıllı Hasan Turan’ın seçilmesi, Kuzey Irak’ı ziyaret eden Erdoğan’a jest olarak görüldü.

Hediye Kuran

Başbakan Erdoğan, Bağdat gezisi sırasında önce Kazımiye ve İmam-ı Azam Ebu Hanife türbelerini ziyaret etti. Türbelerde dua eden ve ilgililerden bilgi alan Başbakan Erdoğan’a Kur’an-ı Kerim armağan edildi. Erdoğan’a gezisi sırasında Iraklılar coşkulu sevgi
gösterilerinde bulundu.

Haberin Devamı

Hz. Ali’ye dua etti

Başbakan Erdoğan, Necef’te çiçeklerle karşılandı. Irak ziyaretinin ikinci durağı Necef’te Hazreti Ali’nin türbesini ziyaret ederek, burada dua etti. Erdoğan, türbeden çıktıktan yoğun güvenlik önlemleri altında şehir merkezine yürüyerek gitti.
Londra’ya gidiyor
Erdoğan, İngiltere Başbakanı David Cameron’ın daveti üzerine bugün İngiltere’ye resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Erdoğan 31 Mart günü İngiltere Kraliçesi II.Elizabeth tarafından da kabul edilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!