Erbakan tutuklanabilir

Güncelleme Tarihi:

Erbakan tutuklanabilir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 1997 00:00

Haberin Devamı

RP kapatılırsa, dokunulmazlığı düşecek olan aralarında Erbakan'ın da bulunduğu bazı RP'lilerin tutuklanması gündeme gelecek. RP'liler, halkı kin ve düşmanlığa tahrikten 4.5 yıla kadar ağır hapis cezası istemiyle yargılanacak.

Anayasa Mahkemesi'nin RP'yi kapatması halinde, RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan 5 yıl siyasetten yasaklı olacağı gibi, yargılanması ve tutuklanması da gündeme gelecek. Kapatma kararıyla RP'lilerin dokunulmazlıkları düşecek ve yıllardır TBMM'de bekleyen fezlekeleri de işlem yapılmak üzere savcılıklar ve Ankara DGM'ye gönderilecek.

Erbakan'la birlikte RP Genel Sekreteri Oğuzhan Asiltürk, RP'li İbrahim Halil Çelik ile RP'den şike istifası yapan Hasan Hüseyin Ceylan ve Şevki Yılmaz'ın, ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrikten’ 4.5 yıla kadar ağır hapisle yargılanmalarını isteyen fezlekeleri otomatik olarak işleme girecek. Kapatma kararında geçmesi halinde, 5 yıl siyasetten yasaklanacak RP'liler de Erbakan gibi tutuklu yargılanma tehditi ile karşı karşıya kalacak.

Kapatma kararı ile birlikte, Erbakan'ın, 13 Nisan 1994 yılında RP Meclis grubunda yaptığı ‘RP’nin iktidara gelişi kanlı mı olacak tatlı mı' sözleri nedeniyle TCK'nın 312/2 maddesindeki, ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrikten’ hazırlanan 4.5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını isteyen fezleke TBMM Başkanlığı tarafından Ankara DGM'ye gönderilecek.

Ankara DGM çevrelerinden alınan bilgiye göre, Erbakan'ın bu sözleri nedeniyle tutuklu mu yoksa tutuksuz mu yargılanacağına ise yedek hakimlik karar verecek. Savcılığın talep etmesi halinde, Erbakan yedek hakimlik tarafından tutuklanabilecek. Anayasa Mahkemesi'nin kapatma kararında geçerse, Erbakan ve RP'lilerin laikliğe aykırı eylemleri nedeniyle de DGM savcılıklarının harekete geçebileceği bildirildi. Erbakan ve RP'lilerin sözkonusu eylemleri zaman aşımına uğramamışsa, savcılık haklarında resen ceza davası açabilecek. Erbakan'ın, tarikat liderlerine Başbakanlık Konutu'nda verdiği yemek nedeniyle Devrim Yasaları'na muhafeletten yargılanması yolu da açılacak.

RP'li Oğuzhan Asiltürk de kapatma davası ile ilgili olarak, ‘Herkes RP için canını malını feda etmeye hazır’ sözleri nedeniyle hazırlanan fezlekeden yargılanacak. RP'li İbrahim Halil Çelik 10 Mayıs 1997 tarihli gazetelerde yeralan Meclis kulisindeki ‘İmam hatipleri kapatmaya kalkarsanız kan dökülür. Cezayir’den beter olur. Ben de kan dökülmesini istiyorum' sözlerinden, Hasan Hüseyin Ceylan 1993 yılında yaptığı konuşmalardan, Şevki Yılmaz'da Rize Belediye Başkanı seçilmeden önce yaptığı laikliğe aykırı konuşmalardan DGM'lerde yargılanacaklar. RP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Tekdal'ın 1996 yılı Hac konuşmasından yargılanması da gündeme gelecek.

Bu sözler RP'nin başına dert oldu

Necmettin Erbakan ile 6 RP'linin, RP iddianamesinde yeralan ve otomatik olarak devreye girecek olan fezlekelerle ceza davalarına konu edilebilecek konuşma ve laikliğe aykırı eylemleri şöyle:

NECMETTİN ERBAKAN

13.4 1994 tarihli RP grup toplantısındaki konuşması nedeniyle TCK 312/2'den yargılanması için hazırlanan fezlekedeki, ‘‘Şimdi ikinci bir önemli nokta, RP iktidara gelecek, adil düzen kurulacak, sorun ne? Geçiş dönemi yumuşak mı olacak, sert mi olacak, tatlı mı olacak, kanlı mı olacak. Altmış milyon buna karar verecek’’ sözleri.

13.11.1991 günü Sıvas'ın Sıcak Çermik ilçesinde RP'nin eğitim seminerinde yaptığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Güven Erkaya'nın 28 Şubat tarihli MGK'da gündeme getirdiği ‘‘Patates dinindensin’’ konuşması:

‘‘Sen RP'ye hizmet etmezsen, hiçbir ibadetin kabul olmaz. Çünkü başka türlü Müslüman olamazsın. Başka türlü kurtuluş yok. Refah bu ordudur. Bütün gücünle bu ordunun büyümesi için çalışacaksın. Çalışmazsan patates dinindensin. Bu parti İslami cihat ordusudur.

23 Mart 1993 günü TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk'un başkanlığındaki Anayasa değişikliği konusunda yapılan toplantıdaki, ‘‘Benim inandığım şekilde sen yaşayacaksın. Tahakkümünün ortadan kalkmasını istiyoruz. Çok hukuklu bir sistem olmalı, vatandaş genel prensiplerin içerisinde kendi istediği hukuku kendisi seçmeli, bu bizim tarihimizde de olagelmiştir. Hukuk seçme hakkı inanç hürriyetinin ayrılmaz bir parçasıdır.’’ konuşması.

Erbakan'ın, Kanal 7'yi ‘cihat kanalı' olarak niteleyen ve Başsavcı'nın ek delil olarak sunduğu İstanbul DGM'nin TCK'nın 312. maddesinden soruşturma yürüttüğü konuşması. İddianamede, Erbakan'ın, ‘RP iktidarında rektörlerin başörtüsüne selam duracağı' demeci ve tarikat liderlerine Başbakanlık Konutu'nda verdiği yemek de yer aldı.

OĞUZHAN ASİLTÜRK

RP'nin kuruluş yıldönümü toplantısında kapatma davası ile ilgili ‘‘RP için herkes canını malını feda etmeye hazır’’ sözleri nedeniyle Ankara DGM tarafından TCK'nın 312/2 maddesinden hazırlanan fezleke.Başsavcılık, fezlekeyi ek delil olarak sundu.

İBRAHİM HALİL ÇELİK

10 Mayıs 1997 tarihli gazetelerde yeralan ve Ankara DGM tarafından fezleke haline getirilen sözlerinde, ‘‘RP iktidarında imam hatipleri kapatmaya kalkarsanız, kan dökülür. Cezayir'den beter olur. Ben de kan dökülmesini istiyorum. Demokrasi böyle gelecek, fıstık gibi olacak. 3 bin 500 PKK'lı ile baş edemedi, 6 milyon İslamcıyla nasıl baş edecek. Rüzgara karşı işerlerse, yüzlerine gelir. Bana vurana ben de vururum. Ben sapına kadar şeriatçıyım. Şeriatın gelmesini istiyorum’’ demişti.

ŞEVKİ YILMAZ

Rize'de yaptığı konuşmada, ‘‘Sizleri ahirette dünyada seçtiğiniz liderlerle çağıracağız. Bugün Kuran'ın kaçta kaçı bu ülkede uygulanıyor hesap ettiniz mi? Ben hesap ettim. Kuran'ı Kerim'in yüzde 39'u bu ülkede ancak uygulanabiliyor. 6500 ayeti rafa kaldırılmış’’ demişti.

HASAN HÜSEYİN CEYLAN

14 Mart 1993 tarihinde Kırıkkale'deki,‘‘Bu vatan bizimdir, rejim bizim değildir kardeşlerim. Rejim ve Kemalizm başkalarındır. Türkiye yıkılacak beyler. Türkiye Cezayir olur mu diyorlar? Orada yüzde 81 nasıl olmuşsa, yüzde 20 falan değil yüzde 81'lere ulaşacağız’’ konuşması. 24.11 1996 günü Teke-Tek programına katılan Ceylan'ın, ‘‘Asker kalkmış diyor ki, PKK'lı olmanıza müsaade ederiz ama şeriatçı olmanıza asla. Bu kafayla çözemezsiniz. Çözüm isterseniz şeriatçılıktır’’ sözleri.

AHMET TEKDAL

24.11.1996 günü Kanal D'de yayınlanan, ‘‘...Türkiye'deki hak nizamı tesis etmek isteyen siyasal kadronun adı RP'dir’’ konuşması.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!