Enis Berberoğlu kelepçeye tepki gösterdi, duruşmaya gelmedi

Güncelleme Tarihi:

Enis Berberoğlu kelepçeye tepki gösterdi, duruşmaya gelmedi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2018 10:02

MİT TIR’larının görüntülerini eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a verdiği iddia edilen tutuklu CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’nde yeniden yargılandığı davanın 2. celsesinde de karar çıkmadı. Maltepe Cezaevi’nde tutuklu bulunan Berberoğlu, adliyeye kelepçeli götürülmek istenmesini protesto ederek duruşmaya gelmedi.

Haberin Devamı

Enis Berberoğlu kelepçeye tepki gösterdi, duruşmaya gelmedi
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’nde kapalı olarak görülen ve saat 10.00'da başlayan duruşmaya, Enis Berberoğlu’nun avukatları Murat Ergün, Yiğit Acar ve Zeynel Öztürk’ün yanı sıra Başbakanlık Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarlığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatları katıldı. Berberoğlu’nun eşi Oya Berberoğlu ve kızı Dilara Berberoğlu da duruşmada hazır bulundu.

SEGBİS SİSTEMİ İLE KATILDI

Heyet değişikliği nedeniyle duruşmada dava dosyası özetlenerek okunurken Mahkeme Başkanı, yeni atanan heyet tarafından dosyanın 30 Aralık 2017 tarihinde ayrı ayrı ve birlikte incelendiğini tutanağa geçirdi. Yaklaşık 2 saat süren duruşmaya SEGBİS sistemi ile katılan CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun söz aldığı ve savunma yaptığı öğrenildi.

Haberin Devamı

Mahkeme Heyeti, sanık avukatlarının talebi doğrultusunda eksik savcılık yazışması ve iddia olunan suç tarihinde Enis Berberoğlu ile Can Dündar’ın bir araya gelmediklerine dair HTS kayıtlarını içeren ve teknik uzman bilirkişiden aldırılacak raporun avukatlar tarafından mahkemeye sunulması için duruşmayı 13 Şubat 2018 tarihine ertelendi.

“ÖNCELİKLİ BEKLENTİMİZ BERAAT”

Gürsel Tekin, Barış Yarkadaş, Engin Altay, Gamze Akkuş İlgezdi ve Sezgin Tanrıkulu’nun da aralarında bulunduğu CHP milletvekilleri de destek için adliyeye geldi.

Duruşma çıkışı milletvekilleri ile birlikte açıklama yapan Berberoğlu’nun avukatı Murat Ergün, “2 husus var eksik. Bunlar,sanık lehine olabileceğini değerlendirdiğimiz hususlar. Bu iki hususun, iki eksiğin tamamlanması için duruşma ertelendi. 13 Şubat günü bu eksiklikler de tamamlanırsa ki tamamlanacağını düşünüyoruz, 13 Şubat’ta karar çıkacağını değerlendiriyoruz. Bizim görüşümüz, dosyaya gelecek olan yeni belge ve bilgiler doğrultusunda Enis Berberoğlu’nun masumiyetinin ortaya çıkacağı ve o gün de tahliye edileceği yönündedir. Yazışma sonunda gelecek olan resmi belgenin Enis Berberoğlu lehine olacağını değerlendiriyoruz. Tabi bunun kararını mahkeme verecek. Yazışmanın cevabını da görmemiz lazım. Bir sonraki celse hüküm kurulacak. Bugün de tahliyesini talep ettik ama eksik hususlar var. Mahkemenin kanaati bu yine de. Tamamlandıktan sonra belki de hükümle birlikte bunu değerlendirir diyebiliriz. Önümüzdeki duruşmada göreceğiz. Tabii öncelikli beklentimiz beraat. Tahliye değil. Suçsuz insanın suçsuzluğunun ortaya çıkması. Mahkeme kararıyla tescillenmesi. Buna bağlı olarak tahliye bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

“13 ŞUBAT’TA ADALETİN TECELLİ EDECEĞİNE İNANIYORUZ”

CHP Milletvekili Engin Altay ise, “13 Şubat’la ilgili umudumuzu yüksek tutuyoruz. 13 Şubat’ta adaletin tecelli edeceğine yürekten inanıyoruz. Tuzun kokmadığını düşünüyoruz. Bağımsız mahkemelere güvenmek istiyoruz. Türkiye’de bu ve benzer davalarla yargı üzerinde oluşan gölgenin de bu kararla inşallah kalkacağını ve insanların ‘her şeye rağmen mahkeme var kardeşim’ diyeceği günün 13 Şubat olacağına yürekten inanıyoruz” dedi.

Berberoğlu’nun avukatı Yiğit Acar ise şunları söyledi:
“Yasalarımızda, firarı önleyici tedbirler alınır denmektedir. Ayrıca kelepçe tedbiri zorunlu değildir. Yüz binlerce insanın oyu ile seçilmiş bir milletvekilinin duruşmaya getirilirken kelepçeye vurulması demokrasimiz için ayıptır. Bunun güvenlik tedbiri ya da prosedürle açıklanması mümkün değildir. Sayın Berberoğlu bu ayıbın ortağı olmamak için cezaevinden SEGBİS sistemiyle duruşmaya katılmıştır.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!