Engelliye iş müjdesi

Güncelleme Tarihi:

Engelliye iş müjdesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2009 12:49

İş sahibi olmak, kendi ayakları üzerinde durmak isteyen 38 bin 192 engelliye devlet ekmek kapısı açıyor.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla “İstihdam” sorunu üzerine toplanan Özürlüler Şurası’nın tavsiye kararları birer birer hayata geçiyor. İş sahibi olmak, kendi ayakları üzerinde durmak isteyen 38 bin 192 engelliye devlette “ekmek kapısı” açılıyor.

2010 yılı bütçe görüşmeleri sırasında yapılan bir değişiklikle, kamuda ilk defa işe alınacak özürlülere yönelik istisnai düzenlemeye gidildi. 1 Ocak 2010’da yürürlüğe girecek düzenlemeye göre, kamudaki özürlü istihdamı, bundan böyle kadro sınırlamasının dışında kalacak. Böylece kanun gereği dolu kadrolarının yüzde 3'ü kadar özürlü çalıştırmak zorunda olan, ancak kadro sınırlaması ve diğer nedenlerle bunu yerine getiremeyen kamu kurum ve kuruluşları, 2010 yılı içerisinde özürlü kontenjanlarının tamamını doldurabilecekler.

4. Özürlüler Şurası, 16-20 Kasım 2009 tarihleri arasında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf’ın başkanlığında; bilim adamları, kamu, özel ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de katılımıyla Ankara’da toplandı. Şurada, özürlüler açısından yalnızca gelir getirmesi için değil, onurlu ve üretken bireyler olarak toplumsal yaşama katılabilmeleri için de hayati önem taşıyan “İstihdam” sorunu mercek altına alındı. Engellilerin yaşadığı sorunlara çözüm bulunması; kendine yetebilen ve üretken bireyler olarak yaşamaları için çağdaş düzeyde eğitilmeleri, istihdama katılmaları ve bu yolla da refah düzeylerinin yükseltilmesi amacıyla gerçekleştirilen şurada alınan tavsiye kararları, meyvelerini vermeye başladı.

Geçtiğimiz günlerde, 2010 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Tasarısının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmesi sırasında, şuradan çıkan tavsiye kararları doğrultusunda konu gündeme geldi ve yapılan bir değişiklik ile kamuda ilk defa işe alınacak özürlülerle ilgili istisnai düzenlemeye gidildi. 1 Ocak 2010 tarihinde yürürlüğe girecek olan söz konusu düzenleme ile kamudaki özürlü istihdamı, kadro sınırlamasının dışında bırakıldı. Düzenlemeye göre, kanun gereğince dolu kadro sayılarının yüzde 3'ü oranında özürlü çalıştırmak zorunda bulunan, ancak bu yükümlülüklerini kadro sınırlaması ve diğer nedenlerle yerine getiremeyen kamu kurum ve kuruluşları, 2010 yılı içerisinde özürlü kontenjanlarının tamamını doldurabilecekler.

Türkiye’de nüfusun yüzde 12.29’unu oluşturan yaklaşık 8,5 milyon özürlü vatandaşımızın olduğunu belirten Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, ‘Hükümet olarak temel hedefimiz; özürlülerle ilgili tüm sorun alanlarının; temel insan hakları çerçevesinde, fırsat eşitliği sağlanarak, ayrımcı uygulamalara yer vermeksizin çözümlenmesi, özürlülerin üretken, istihdam edilen, saygıdeğer ve eşit haklara sahip birer birey olarak toplumsal yaşama tam katılımlarının sağlanmasıdır. Bu hedefe ulaşmanın temel unsuru da devletin ve toplumun tüm kesimlerinin hizmet ve uygulamalarda özürlülerimizin ihtiyaçlarını dikkate alarak bir bütün halinde ve işbirliği içinde çalışmasıyla mümkündür’ dedi.

Özürlü çalıştıran işverenleri teşvik etmek için özürlü çalışanların sigorta primlerinin hazine tarafından karşılandığını belirten Kavaf, ‘Ayrıca Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile isteğe bağlı erken emeklilik uygulaması bütün sigortalılar için standart hale getirilmiş ve ilk defa kendi hesabına çalışan özürlüler ile bakıma muhtaç çocuğa sahip kadın çalışanlara erken emeklilik hakkı sağlanmıştır. ‘ dedi.

Haberin Devamı

Özürlüler için istihdamın çok önemli olduğunu vurgulayan Kavaf, ’Özürlü kardeşlerimizin toplumsal yaşamda üretken ve onurlu bireyler olarak yer almalarını sağlayacak en önemli süreçlerden biri olan istihdamın artırılması, sürdürülebilir ve verimli kılınmasına yönelik olarak yeni yöntem, politika ve düzenlemelere duyulan ihtiyaçtan hareketle 16–20 Kasım 2009 tarihleri arasında, ana teması “istihdam” olan Dördüncü Özürlüler Şurası gerçekleştirilmiştir.  Şura sonrası 2010 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Tasarısının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmesi sırasında yapılan bir değişiklik ile kamuda ilk defa işe alınacak  özürlülerle ilgili istisnai düzenlemeye gidilmiştir. 1 Ocak 2010 tarihinde yürürlüğe  girecek söz konusu düzenleme ile kamudaki özürlü istihdamı, kadro sınırlamasının dışında bırakılmıştır.  Kanun gereğince dolu kadro sayılarının yüzde 3'ü oranında özürlü çalıştırmak zorunda bulunan, ancak bu yükümlülüklerini kadro sınırlaması ve diğer nedenlerle yerine getiremeyen kamu kurum ve kuruluşları, 2010 yılı içerisinde özürlü kontenjanlarının tamamını doldurabileceklerdir. ‘ dedi.

Halen, Adalet Bakanlığı’nda 1.813, İçişleri Bakanlığı’nda 619, Milli Eğitim Bakanlığı’nda 16.256, Sağlık Bakanlığı’nda 8.051, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nda 780, Diyanet İşleri Başkanlığı’nda 1.638, Gelir İdaresi Başkanlığı’nda 628, Emniyet Genel Müdürlüğü’nde 6.229, Orman Genel Müdürlüğü’nde 229, diğer kurum ve kuruluşlarda 1.949 açık özürlü kadrosu buluyor.

Bilindiği gibi, kamu kurum ve kuruluşlarındaki 48 bin 549 özürlü kadrosundan 10 bin 357’si istihdam ediliyor. 38 bin 192’lik istihdam açığının yeni düzenlemeyle tamamen kapatılması bekleniyor.
























Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!