Engellilerden kortej yürüyüşü

Güncelleme Tarihi:

Engellilerden kortej yürüyüşü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2010 21:41

BALIKESİR'in Ayvalık İlçesi'nde, bu yıl 18'nci düzenlenen Uluslararası Engeliler Şenliği kapsamında, kortej yürüyüşü yapıldı.

Haberin Devamı

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu öncülüğünde, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı ile Türkiye Zihinsel Engelliler Federasyonu'nun koordine ettiği şenlik kapsamında önceki gün başlayan şenlikler kapsamındaki kortej yürüyüşüne Türkiye'den bin 300, konuk ülkeler Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Polonya, İsveç, Kırgızistan, Azerbaycan ve Filistin'den yaklaşık 200 engelli katıldı. Yürüyüşe, hükümeti temsilen, AK Parti'nin görme engelli İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, Devlet eski bakanlarından Hasan Gemici, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı Bekir Köksal, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Genel Başkanı Yusuf Çelebi, Türkiye Zihinsel Engelliler Federasyonu Genel Başkanı Hamdi Atay, Sosyal Hizmetler çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürü İsmail Barış, MHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran Bulut'un yanı sıra Polonya Cumhurbaşkanı Temsilcisi Grazyna Melanocoicz ile Bulgaristan'ın Sofya Belediye Başkanı Albena Atanasova da destek verdi. Yürüyüş öncesinde Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atütürk Anıtı'na çelenk konuldu, saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okundu.

Haberin Devamı

‘KORUNMASI GEREKEN ENGELLİ DEĞİL, HAKLARI’

Burada konuşan CHP'li Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Türkiye'nin de taraf olduğu Engelli Hakları Sözleşmesi'nin ülkemizdeki yerleşik ön yargıları kırıp, engelliye yardım anlayışı yerine hak temelli bir bakış açısı getirdiğini savundu. Bundan böyle her engellinin ‘Nesne’ değil, temel haklara sahip, ‘Hukuk Öznesi’ olan bir birey olduğunu ifade eden Türközen, “Engelliler üzerine politika üretenler, tam ve eşit katılımın önünü açacak tedbirleri alırken mutlaka engelli örgütlerine kulak vermek zorunda kalacaklar. Kısaca, korunması gereken, engellinin kendisi değil, haklarıdır” diye konuştu.

‘ENGELLİLER ARTIK POZİTİF ÜSTÜNLÜKLERE SAHİP’

AK Parti'nin görme engelli İstanbul Milletvekili Lokman Ayva ise geçen pazar günü yapılan referandumda evet oyu çıkan anayasa değişikliğinin engellilere pozitif ayrımcılık sağladığını ileri sürdü. ‘Artık engelliler ülkemizde ikinci sınıf vatandaş olmaktan çıkarılmıştır’ diyen Ayva, “Bundan böyle engelliler partiler üstü ve siyasetin üzerinde haklara sahip olacak konuma getirildi” dedi.

Haberin Devamı

Konuşmaların ardından Türkiye Sakatlar Konfederasyonu ile Tertip komitesi, şenliklerde emeği geçen üst düzey bürokratlarla, yurt dışından gelen engellilerin temsilcilerine birer plaket verdi.Bu arada 27 derece sıcak havada, 1,5 saat süren konuşmalar sırasında sıcaktan bunalan bazı engelli grupları alkışlı protestoda bulundu.Plaketlerin dağıtılmasından sonra engelli gruplarının katılımıyla kortej yürüyüşü yapıldı. Törene katılanlar ile çevredeki işyeri ve binalardaki vatandaşlar engellilere alkışlayarak destek verdi.Kortej yürüyüşünüh ardından İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde ‘Engelsiz Turizm’ konulu bir panel düzenlendi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!